Lezingencyclus Rechten van het Kind

14 Aug 2017

Werk je met kinderen en wil je meer weten over de rechten van het kind? RINO amsterdam organiseert samen met het Centre for Children’s Rights Amsterdam (www.CCRA.nl) een lezingencyclus van tien lezingen met als leidraad het Internationale Verdrag voor de Rechten van het Kind (#IVRK). De lezingen vinden plaats op dinsdag- of donderdagavond, van 19.00 tot 21.15 uur in het pand van de RINO aan het Leidseplein 5. De eerste lezing is op dinsdag 3 oktober, de laatste op dinsdag 28 november. Je kunt je inschrijven voor de hele lezingencyclus (€200), maar de lezingen zijn ook los te volgen (€25). Op www.rino.nl/748 vind je meer informatie.

interdisciplinaire aanpak
De lezingen zijn afgestemd op zowel de advocatuur en juridische beroepen als psychologische, pedagogische en psychiatrische beroepen. De interdisciplinaire aanpak komt niet alleen terug in de onderwerpen, maar ook in de duo presentaties verzorgd door zowel juristen als deskundigen uit de geestelijke gezondheidszorg. Een aantal van de onderwerpen: de werking van het IVRK, het horen van en praten met kinderen, vluchteling kinderen: pedagogische gevaren en juridische implicaties en complexe gezags- en omgangszaken en meerouderschap.

programma

Werk je met kinderen en wil je meer weten over de rechten van het kind? RINO amsterdam organiseert samen met het Centre for Children’s Rights Amsterdam (#CCRA) een lezingencyclus van tien lezingen met als leidraad het Internationale Verdrag voor de Rechten van het Kind (#IVRK). De lezingen vinden plaats op dinsdag- of donderdagavond, van 19.00 tot 21.15 uur in het pand van de RINO aan het Leidseplein 5. De eerste lezing is op dinsdag 3 oktober, de laatste op dinsdag 28 november. Je kunt je inschrijven voor de hele lezingencyclus (€200), maar de lezingen zijn ook los te volgen (€25). Op www.rino.nl/748 vind je meer informatie.

 

Interdisciplinaire aanpak

De lezingen zijn afgestemd op zowel de advocatuur en juridische beroepen als psychologische, pedagogische en psychiatrische beroepen. De interdisciplinaire aanpak komt niet alleen terug in de onderwerpen, maar ook in de duo presentaties verzorgd door zowel juristen als deskundigen uit de geestelijke gezondheidszorg. Een aantal van de onderwerpen: de werking van het IVRK, het horen van en praten met kinderen, vluchteling kinderen: pedagogische gevaren en juridische implicaties en complexe gezags- en omgangszaken en meerouderschap.

programma

 • Dinsdag 3 oktober De werking van het IVRK
 • Dinsdag 10 oktober Het jeugdstrafrecht
 • Dinsdag 24 oktober Het horen van en praten met kinderen
 • Donderdag 26 oktober De werking van de nieuwe Kinderbeschermingsmaatregelen
 • Dinsdag 31 oktober De bijzondere Curator
 • Dinsdag 7 november Vluchteling kinderen: pedagogische gevaren en juridische implicaties
 • Dinsdag 14 november Complexe gezags- en omgangszaken en meerouderschap
 • Donderdag 16 november Recht op privacy
 • Dinsdag 21 november Draagmoederschap
 • Dinsdag 28 november Leerplicht en het recht op onderwijs
nieuwsafbeelding - Lezingencyclus Rechten van het Kind - 369437716 Lezingencyclus Rechten van het Kind

Zelfbewustzijn als uitgangspunt bij angst en depressie

03 Aug 2017

Klachten bij angst en depressie kun je op verschillende manieren behandelen. In gedragstherapie gaat de cliënt onder jouw begeleiding de confrontatie met de klacht aan. Simpelweg gezegd: iemand die bang is voor spinnen, gaat spinnenwebben in de tuin opruimen. Voor sommige cliënten is deze confrontatie ondenkbaar. Voor hen kan een autonomiegerichte groepsbehandeling een optie zijn. Deze klacht overstijgende benadering richt zich op het versterken van het zelfbewustzijn. Cliënten leren te voelen wat zij willen en dat ook uit te voeren. Zij stellen zich bijvoorbeeld als doel om lekker een boek te lezen op de bank, zonder zich schuldig te voelen of rekening te houden met anderen. Met als einddoel om uiteindelijk ook zonder angst voor spinnen in de tuin een boek te lezen.

In de cursus ‘Autonomiegerichte behandeling bij angst en depressie: herstellen en ontwikkelen van het vermogen tot zelfregulatie’ leer je hoe je een autonomiegerichte groepsbehandeling begeleidt. Aan de hand van het boek ‘ het Behandelprotocol voor autonomieversterkende interventie’ doorloop je de stappen die de cliënten nemen. Lees meer over de tweedaagse cursus (8 en 22 november) op www.rino.nl/497.

Hoe pak je depressie aan bij 8 - 13jarigen?

27 Jul 2017

Depressieve kinderen hebben in tegenstelling tot gezonde kinderen, problemen met het reguleren van een negatieve gemoedstoestand. Het boek Pak aan, een bewerking van Taking Action, beschrijft een erkende, evidence-based behandeling voor kinderen tussen de 8 en 13 jaar met depressieve kenmerken. Relaties van RINO amsterdam hebben in de maanden juli & augustus voordeel bij de aanschaf van dit boek. Bestel een exemplaar van dit boek via de pagina www.rino.nl/boom en bekijk het overige aanbod.

Pak aan, Cognitieve gedragstherapie bij kinderen met een depressie
Caroline Braet & Kevin Stark. Set van therapeutenboek en werkboek.

 

Mindfulness in klinische praktijk

11 Jul 2017

Heb je al eerder kennisgemaakt met Mindfulness? En wil je graag ervaren hoe je mindfulness kunt toepassen als professional in de psychische gezondheidszorg? Dat leer je in deze 4-daagse cursus. Mindfulness is zowel voor cliënten als clinici relevant. Aandacht, acceptatie, empathie, compassie, en gelijkmoedigheid zijn basale therapeutische kwaliteiten. Kwaliteiten die ook kunnen helpen bij het voorkomen van een burn-out.

Reactie van een cursist: ‘Door de training kan ik meer ‘aanwezig zijn’ bij wat er is, zowel bij de cliënt maar vooral ook bij mij. Het is voor mij helder geworden dat bewuste aandacht voor wat er bij mij zelf is, van essentieel belang is in de therapeutische relatie’.

Meer informatie vindt u op www.rino.nl/884 of bekijk de flyer van de cursus (PDF).

 

Vacature Zonderzorg - administratief medewerker (m/v) 24u

07 Jul 2017

ZonderZorg zoekt een nieuwe collega. Wil jij per direct aan de slag als administratief medewerker (m/v) voor 24 uur per week? Lees dan snel de vacature.

Wie zijn wij?

ZonderZorg is een afdeling van RINO amsterdam. De RINO organiseert nascholingscursussen en postacademische beroepsopleidingen voor hulpverleners in de GGZ en aangrenzende terreinen. De RINO is een not-for-profit organisatie met 50 medewerkers in dienst. Het team van ZonderZorg bestaat uit 5 enthousiaste medewerkers.

ZonderZorg ondersteunt stichtingen en verenigingen in de (geestelijke) gezondheidszorg en aangrenzende terreinen. Wij leveren verschillende administratieve en organisatorische diensten, van ledenadministratie tot het beheren van een beroepsregister en het organiseren van congressen. Onze missie is bestuursleden werk uit handen te nemen, zodat zij zich kunnen richten op inhoudelijke taken en een optimale dienstverlening kunnen bieden aan de leden.

Zoeken we jou?

ZonderZorg is servicegericht en flexibel. Dat verwachten we ook van jou. Je bent gewend zorgvuldig te werken en je houdt van afwisselend werk. Daarnaast ben je dynamisch en een collega met een zelfstandige en proactieve werkhouding. Je ziet knelpunten en kansen en kunt hierbij de juiste communicatie inzetten. Je acteert als een spin in het web, pakt ad-hoc zaken direct op en bewaart tegelijkertijd de rust. Verder heb je…

 • langer dan 2 jaar werkervaring in een vergelijkbare functie;
 • aantoonbaar HBO werk- en denkniveau;
 • en ga je snel en gemakkelijk om met softwarepakketten als Office en congresapplicaties.

Wat is jouw rol?

Je bent verantwoordelijk voor het zelfstandig uitvoeren van alle administratieve en organisatorische diensten voor meerdere (beroeps)verenigingen. Je verzorgt de ledenadministratie, houdt websites bij en organiseert congressen. Je bent het eerste aanspreekpunt voor de (bestuurs-)leden van de diverse verenigingen en woont externe vergaderingen bij. Uiteraard help je ook mee aan het verbeteren van de interne bedrijfsprocessen.

Wat hebben we jou te bieden?

Een afwisselende functie en een plezierige werksfeer in een organisatie met een informele en collegiale werksfeer. Verder krijg je een…

 • werkplek in het hartje van Amsterdam;
 • salaris volgens de cao-GGZ FWG 40;
 • aanstelling voor een jaar met mogelijkheid tot verlenging.

Reageren?

Reageren kan tot vrijdag 14 juli 2017. Je kunt je sollicitatie sturen aan RINO Amsterdam, t.a.v. Annemarie Streur-van der Linden (P&O), Leidseplein 5, 1017 PR in Amsterdam of mailen aan annemariestreur@rino.nl.

Een glijbaan in het oerwoud - fantastisch Floorplay

14 Jun 2017

Op woensdag 14 juni is het nationale Buitenspeeldag 2017. Op allerlei plekken in het land spelen kinderen op straat, op plekken waar normaal auto's rijden of in de speeltuin in de buurt. Buitenspelen is belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen. Natasja van Kollenburg, docent bij RINO amsterdam en FloorPLay specialist weet veel over spelen. Natasja: "Kinderen leren en ontwikkelen voornamelijk via spel. Spelenderwijs leert het kind hoe de wereld in elkaar zit. Alle ontwikkelingsdomeinen raken tegelijkertijd gestimuleerd (taal, denken, motoriek, sociaal-emotioneel) en het kind leert ervaringen verwerken. Spelen is plezierig en plezier is nu juist de motor voor ontwikkeling. Buitenspelen neemt daarbij een belangrijke plaats in. Voor kinderen in de stad is het soms lastiger een veilige plek te vinden. Dat de nationale buitenspeeldag daar aandacht voor vraagt is geweldig."

Als een kind speciale aandacht nodig heeft

Spel en speelse interactie zijn ook belangrijke middelen om de ontwikkeling te stimuleren van kinderen die speciale aandacht nodig hebben. Kinderen met ontwikkelingsproblematiek zoals bijvoorbeeld een autisme spectrum stoornis, ADD, ADHD of een algehele ontwikkelingsachterstand. FloorPlay is een praktische behandelmethode waarbij ouders leren hoe ze op speelse manier het contact en de relatie met hun kind kunnen verbeteren en spelenderwijs de ontwikkeling kunnen stimuleren. Fantasie speelt daar ook een rol bij, zoals blijkt het het voorbeeld van een FloorPlay-behandelaar: “Ik kom bij gezinnen thuis waarbij ik ouders coach in de toepassing van FloorPlay. Daarbij gaan we ook wel eens samen de speeltuin in, waarbij ik ouders tips geef hoe het gezamenlijke spelplezier vergroot kan worden en hun kind spelenderwijs gestimuleerd wordt om bijvoorbeeld kleine probleempjes op te lossen of motorische handelingen uit te voeren die het moeilijk vindt. De glijbaan wordt een hindernis in het oerwoud en papa de krokodil, die het kind dat van de glijbaan glijdt, probeert te vangen. Het is een prachtige methode waarbij ouder en kind samen plezier beleven en soms na lange tijd weer kunnen genieten van elkaar”.

Meer weten over FloorPlay?

De RINO Amsterdam biedt de opleiding tot FloorPlay-coach en FloorPlay-specialist. Daarbij worden hulpverleners respectievelijk opgeleid in het zelf toepassen van FloorPlay in interactie met kinderen en in het coachen van ouders in de toepassing van FloorPlay. Er is een breed aanbod van cursussen op het gebied van FloorPlay die ook losstaand te volgen zijn. Voor zowel ouders als professionals is er een blended Introductiecursus die bestaat uit een online gedeelte en een Praktijkdag waarin men kennis maakt met de theoretische achtergrond van FloorPlay en de praktische toepassing ervan.

De RINO zoekt tijdelijke collega

13 Jun 2017

RINO amsterdam zoekt in verband met zwangerschapsverlof van een collega, een tijdelijke nieuwe collega:

Coördinator Opleidingen PT (m/v)

van 1 augustus tot 15 januari 2018 voor 24 uur per week

De RINO is op zoek naar iemand met verantwoordelijkheidsgevoel die servicegericht, flexibel, tactvol en collegiaal is, aantoonbaar affiniteit/ervaring met onderwijs heeft, gemakkelijk werkt met Office en internet (en onze elektronische leeromgeving Moodle) en de Nederlandse taal uitstekend beheerst. Meer informatie? Bekijk de vacature op www.rino.nl/vacature

Zomerspecial - ZeroToThree DC: 0-5™ training

08 Jun 2017

Zomerspecial - ZeroToThree DC: 0-5™ training

Bij RINO amsterdam kun je deze zomer de driedaagse door ZERO TO THREE geautoriseerde DC: 0-5™ training volgen. Op donderdag 24, vrijdag 25 & zaterdag 26 augustus van 10:00-17:00 uur. Docent Guy Couturier gaat de training verzorgen. Als één van de vijftien geselecteerde internationale experts is Couturier betrokken bij het uitrollen van de ZeroToThree DC: 0–5™.” Hij is klinisch psycholoog BIG en onder meer hoofddocent voor de opleiding Infant Mental Health Specialist van RINO Amsterdam. Als enige Europeaan is hij gecertificeerd om de ZeroToThree DC: 0–5™ training te geven.

Begrippenkader

De DC:0-5 ™ training, ontwikkeld door Amerikaanse en internationale experts, biedt de deelnemer handvatten om verschillende variaties in de vroege ontwikkeling op een genuanceerde manier in kaart te brengen. Aan de orde komen triage, intake, diagnostiek en indicatiestelling.  Ingegaan wordt op de specifieke factoren die een rol spelen in de ontwikkeling van jonge kinderen en hun ouders.  ZeroToThree DC: 0–5™ biedt een begrippenkader om deze factoren te ordenen. Niet alleen om daarover met ouders en collega’s te communiceren, maar ook om de invloed van de omgeving en de cultuur op de vroege ontwikkeling en relaties te verwoorden.

Doelgroep

Bij de organisatie van de training werken RINO Amsterdam en RINO Vlaanderen samen met de organisatie ZeroToThree, de officiële aanbieder van de DC:0–5™  training. De training is ontwikkeld voor ervaren hulpverleners die werken met baby’s en jonge kinderen en hun ouders: IMH-specialisten, GZ-psychologen en klinisch psychologen, orthopedagogen, kinderartsen, kinderpsychiaters, kinderverpleegkundigen en andere professionals.

Training

De driedaagse training vindt plaats op donderdag 24, vrijdag 25 & zaterdag 26 augustus. De training bestaat uit de tweedaagse geautoriseerde training voor professionals. De derde dag staat in het teken van casuïstiekbespreking en de bruikbaarheid van de DC:0-5 in het Nederlands taalgebied (Nederland, Vlaanderen, Suriname en de Caribische delen van het Koninkrijk).

Aanmelden - extra trainingsdagen bekend

Grijp deze unieke kans en meld je snel aan op voor de driedaagse training DC:0-5™ op donderdag 24, vrijdag 25 en zaterdag 26 augustus van 10:00-17:00 uur. De training op de data donderdag 31 augustus, vrijdag 1 en zaterdag 2 september van 10:00-17:00 uur is al vol. In de herfst is er ook nog een mogelijkheid om de training te volgen.

Dag van het laatste afscheid

01 Jun 2017

Op donderdag 1 juni is het de 'Dag van het laatste afscheid'. Petra Penning en Carine Kappeyne, docenten bij RINO amsterdam vertellen over de verschillen in rouwproces. Petra: "Kinderen en jongeren rouwen even krachtig als volwassenen, maar uiten dat vaak op een andere manier passend bij hun ontwikkelingsfase. De ontwikkelingsfase bepaalt ook de manier waarop iemand de dood kan begrijpen."

Carine: "Kinderen zijn in staat om het rouwen voor zich uit te schuiven, totdat ze zich fysiek en psychologisch veilig voelen. De uiting van hun gevoelens kan zeer explosief zijn in vergelijking met die van de volwassenen. Kinderen moeten zij er soms hard voor werken om weer enigszins in balans te komen. Voor mensen in de omgeving van kinderen en volwassenen die aan het rouwen zijn, is het belangrijk om aansluiting te zoeken bij en aandacht te hebben voor de gevoelens van de rouwenden."

Meer weten over rouwverwerking? Meld je aan voor de cursus 'Ziekte in het gezin: de steen in het water'. Of de cursus: 'Rouw- en verliesverwerking bij kinderen en jongeren'.

Pleidooi voor passende behandeling zwakbegaafden

29 Mei 2017

Psychiater Jannelien Wieland en Gz-psychologen Erica Aldenkamp en Annemarie van den Brink pleiten op basis van hun ervaringen met zwakbegaafde GGz-patiënten voor een passende behandeling van deze mensen in de reguliere GGz. Daar blijken echter de nodige haken en ogen aan te zitten. Om behandelaars van de kennis te voorzien die daarvoor nodig is, schreven zij het boek “Behandeling van mensen met een laag IQ in de GGZ“.

Cursussen en opleidingsroute Beperkt begrepen

Blik op hulp interviewde de auteurs over deze bijzonder kwetsbare doelgroep en hun boek. De drie schrijvers van het boek zijn docent bij RINO amsterdam. Op 3 juli aanstaande verzorgt Annemarie van den Brink een extra eendaagse training Emotie Regulatie. Erica Aldenkamp geeft op maandag 4 september module 1 van de opleidingsroute Beperkt begrepen: 'Laag IQ in de GGZ'. En Jannelien Wieland verzorgt op 25 sepetember de eendaagse cursus : Psychische stoornissen bij mensen met een laag IQ.

Meer weten en inpsiratie opdoen over de behandeling van zwakbegaafden in de GGZ? Bekijk alle modules en cursussen van de opleidingsroute Beperkt begrepen.

Contact