Mevr. N. van Haaster (Nienke)

Nienke van Haaster is direct na de HBO-V gaan werken als casemanager in een FACT-team van GGZ Noord-Holland Noord en heeft de internet FACT-opleiding gedaan. Na 2,5 jaar gewerkt te hebben als casemanager is zij in 2009 gestart met de Verpleegkundig Specialisten opleiding in Utrecht. Zij is gaan werken als behandelaar op een dubbele diagnose kliniek. Vervolgens heeft zij bijna 5 jaar op het Centrum Complexe Behandeling gewerkt waar vastgelopen behandeling ambulant of klinisch werden vlot getrokken. Sinds januari 2019 is zij werkzaam in een ambulant GGZteam in Alkmaar. Nienke is bovendien Leadexpert van het expertnetwerk Dubbele Diagnose, binnen GGZ Noord-Holland Noord en trainer Dubbele Diagnose en Motiverende gespreksvoering.

Waarom werkt u in de GGZ en wat drijft u? Ik vind het belangrijk om te onderzoeken met de cliënt wat hem/haar verder helpt, wat drijfveren zijn en hoe verminderen van klachten en versterken van krachten daarbij kan helpen. Dat betekent de patiënt écht centraal stellen! Het meeste voldoening haal ik uit het doelgericht, efficiënt en herstelgericht werken. Wat daarbij belangrijks is, is de onvoorwaardelijke acceptatie, een gezamenlijk plan en de samenwerkingsrelatie die ik met iemand heb.

Waarom geeft u graag les en waarom bij RINO Amsterdam? Ik vind het leuk om mijn enthousiasme over te brengen op de cursisten. Als ik merk dat er een veilige, gezellige sfeer is ontstaan waarin mensen durven te oefenen en met eigen voorbeelden aan de slag gaan in het eigen maken van de lesstof, dan geeft het me een goed gevoel. Ik vind het leuk om diversiteit in de groep te hebben zodat van verschillende kanten thema''s belicht kunnen worden. Ieder heeft zijn/haar eigen expertise en ervaring. Bij RINO Amsterdam melden mensen uit het hele land (zelfs buitenland!) aan, verschillende organisaties, disciplines en dus een grote variatie in de groep. Dat spreekt me aan.

Waarin zou u uzelf nog willen bekwamen en welke cursus/opleiding zou u nog graag geven? Mijn droom was altijd om én als behandelaar te werken, én projectmatig/beleidsmatig bezig te zijn én te werken als trainer. Een combinatie van deze factoren maken mijn beroep uitdagend. Ik zou het waardevol vinden om de psychiatrische behandelingen en verslavingsbehandelingen nog meer te integreren. Het wordt in de praktijk nog wel parallel of achtereenvolgend aangeboden. Ik heb de ambitie om dit bij bijv de RINO nog meer op de kaart te zetten in het trainingsaanbod.