Mevr. F.M. Sampaio de Carvalho (Fernanda)

Mevrouw drs. F. M. Sampaio de Carvalho is GZ- en Klinisch psycholoog, psychotherapeut, Infant Mental Health Specialist en kinderpsychoanalytica in opleiding. Ze is werkzaam als Klinisch Psycholoog in het Moeder en Kind Centrum van het Erasmus MC/Sophia Kinderziekenhuis. Daarnaast heeft ze een eigen praktijk.

Na haar studie psychologie (vakgroep ontwikkelingspsychologie, 1991) aan de Universiteit van Amsterdam (UvA) heeft ze een aantal jaar aan de UvA gewerkt. Daarna maakte ze de overstap naar de praktijk en is ze gaan werken bij een Riagg in Noord-Holland. Hier heeft ze de Psychotherapie opleiding doorlopen, met als specialisatie Kinder- en Jeugdpsychotherapie. In 2002 is zij gaan werken bij het Nederlands Psychoanalytisch Instituut (NPI), om de kinder-psychoanalytische opleiding te doen bij de Nederlandse Vereniging voor Psychoanalyse (NVPA) te Amsterdam. Ze is lid geweest van de werkgroep Interculturalisatie (WIS) bij het NPI en lid van de sectie Interculturalisatie bij de SIGRA.

Ze is betrokken geweest bij de opzet van het Infant Mental Health Centrum in Amsterdam en is nog steeds docent bij de opleiding 0-3 jarigen, die leidt tot de specialisatie Infant Mental Health-Specialist.

Mw. Sampaio de Carvalho is supervisor bij de Nederlandse Vereniging voor Psychotherapie (NVP) en de Landelijke Vereniging van Kinder- en Jeugdpsychotherapeuten (VKJP). Verder is zij lid van de Dutch Association for Infant Mental Health (DAIMH).

Waar haalt u uw inspiratie vandaan als hulpverlener?

Momenteel ben ik 20 jaar werkzaam als psycholoog en het vak blijft me boeien. Als kinder- en jeugdpsychotherapeut heb ik een cliëntenkring die uiteenloopt van aanstaande ouderparen of ouders met pasgeboren baby's tot kinderen (en hun ouders) in de basisschoolleeftijd, pubers en adolescenten. De binnenwereld van mijn cliënten blijft fascineren en elk gesprek is een zoektocht.

Wonend en werkend in Amsterdam ben ik als psychotherapeut onderdeel van de multiculturele samenleving. De wisselwerking tussen innerlijke spanningen en spanningen die samenhangen met de hedendaagse samenleving komen met deze cliëntengroep de spreekkamer binnen en stellen weer nieuwe eisen aan het denken over de therapeutische relatie, theoretische concepten en gangbare therapeutische technieken. Over migratiegerelateerde problematiek is nog veel onbekend. Er valt wat dat betreft voor mij nog veel te leren en te ontdekken.

Waaraan wilt u graag bijdragen als docent?

Omdat ik het belangrijk vind anderen op te leiden, enthousiast te maken voor dit boeiende vak en hen nieuwsgierig te houden naar wat in mensen omgaat, geef ik graag les. Ik hoop een bijdrage te leveren aan het stimuleren van toekomstige vakgenoten om samen met cliënten te blijven zoeken naar interventies die rekening houden met levensgeschiedenissen en de context van specifieke leefsituaties.

Welke kant gaat het op in uw vakgebied?

Onlangs is de psychoanalyse uit het basispakket van de zorgverzekeringen gehaald. Daarmee wordt naar mijn mening de kracht onderschat van de intersubjectieve ruimte, het interpersoonlijke contact. Ik hoop dat de komende jaren de werkzame elementen van een therapeutische relatie steeds meer gespecificeerd zullen worden, door middel van wetenschappelijk onderzoek. Mogelijk zullen langer durende behandelingen als gevolg daarvan weer meer erkenning kunnen krijgen en toegepast kunnen worden.

Daarnaast ben ik erg geïnteresseerd in het thema interculturalisatie: ik geloof dat dit in de praktijk van de GZ- en klinisch psycholoog en psychotherapeut steeds meer een rol gaat spelen.

Publicaties

  • Rexwinkel, M.J. en Sampaio de Carvalho, F.M. (2009) 'Infant Mental Health; wat vergt het van de psychoanalytisch behandelaar?' Voordracht op de Dag van de Psychoanalyse op 6 februari van het NPI in Tuschinski te Amsterdam.
  • Sampaio de Carvalho, F., Gosman, A., Korthals Altes, R. en Rexwinkel, M. (2009). 'Ouder-babybehandelingen brengen organisaties bij elkaar'. Voordracht gehouden op het congres Interculturalisatie Jeugd-GGZ: "Twee culturen op één kussen… Over gemengde relaties & gemengde opvoeding" te Amsterdam.
  • Rexwinkel, M. en Sampaio de Carvalho, F. (2009). 'Kleurenpalet: de relatie tussen baby, ouders en therapeut heeft vele schakeringen.' Voordracht op de Studiedag 'Geduldig Gereedschap. De relatie als drager van het psychodynamische proces' ter gelegenheid van het emeritaat van Prof. Dr. G. Cluckers. Lezing op 18 september 2009 te Leuven.
  • Rexwinkel, M. en Sampaio de Carvalho, F. (2009). De relatie tussen baby, ouder en therapeut heeft vele kleuren.In: Geduldig gereedschap. De relatie als drager van het psychodynamische proces. N. Vliegen, P. Meurs en L. van Lier (red.). Leuven: Acco.F.M.
  • Sampaio de Carvalho, F.M. (2009). Wanneer fantasie en werkelijkheid samenvallen, dringen grenzen zich op - Over kinderen en moeilijkheden met het verdragen van de therapeutische setting. In: Achter de deur. Het kader van de psychoanalytische psychotherapeut. C. Leroy, N. Vliegen, M. Hermans (red.). Antwerpen: Garant.
  • G. de Boer, F.M. Sampaio de Carvalho & M. van der Schoot (2006): 'The Past is a Promiss for the Future' ,10 juli 2006, World Association for Infant Mental Health in Parijs.
  • Sampaio de Carvalho, F.M. en C. Spaans (2006). Workshop: 'Van kussens en babykleed naar holding en transitionele ruimte', VKJP studiedag: De Spelkamer , een ruimte met vele gezichten, 8 juni 2006.
  • Sampaio de Carvalho. In het spoor van je herkomst; Problematische loyaliteiten uit de praktijk van kinderen en jeugdigen. Tijdschrift voor de Vereniging voor Kinder- en Jeugdpsychotherapie 33e jaargang, nummer 2, 2006.