Dhr. J.J. Berendsen (Sjef)

Sjef Berendsen is BIG geregistreerd klinisch psycholoog – psychotherapeut, en EMDR trainer. Hij is algemeen directeur van PSYTREC, Psychotrauma Expertise Centrum. Hiervoor was hij werkzaam bij het Instituut voor Psychotrauma als adjunct-directeur en coördinator van het landelijk dekkende netwerk van BIG geregistreerde klinisch, GZ-psychologen en psychotherapeuten. Hij behandelde mensen met een acute posttraumatische stressstoornis, verzorgde de acute opvang van mensen die een schokkende gebeurtenis hebben meegemaakt en adviseerde instellingen en bedrijven ten tijde van crises. Zo was hij als crisisadviseur /opvanger betrokken bij de MH17 en in het verleden bij de Bijlmerramp, de Tsunami, de Turkish Airline crash, het vliegtuigongeluk in Tripoli en de schietpartij in Alphen aan de Rijn. Sinds 2015 is hij verbonden aan PSYTREC, eerst als directeur Zorg en sinds augustus 2019 als algemeen directeur.Hij behandelt met zijn team mensen met een complexe posttraumatische stressstoornis, daarnaast geeft hij cursussen, lezingen en workshops op het gebied van chronische en acute traumatisering en de diagnostiek en psychotherapie van PTSS voor diverse doelgroepen: bedrijfs- en verzekeringsartsen, huisartsen, (bedrijfs-) psychologen, maatschappelijk werkers, bedrijfsopvangteams, personeelsfunctionarissen, leidinggevenden, etc. Hij is supervisor bij de Vereniging voor Gedrags- en Cognitieve Therapie en trainer en supervisor bij de Vereniging EMDR Nederland.

Wat is uw drijfveer in uw werk?

In mijn werk krijg ik te maken met ernstig getraumatiseerde mensen wiens leven vaak al jaren zeer ingeperkt is en die voortdurend geplaagd worden door herbelevingen, schrik- en vermijdingsreacties. Een groot deel van hen is ten einde raad en hebben hun hoop gevestigd op PSYTREC. Dankzij de bij PSYTREC ontwikkelde Intensive8 behandelmethode - die een combinatie is van effectieve behandelmethoden EMDR en CGT, activerende buitensport en psycho-educatie - geven wij een groot deel (74%) van deze mensen hun leven terug.

Waarom geeft u graag les?

Lesgeven betekent dat ik mijn ervaring en kennis kan overdragen waardoor nog meer mensen met een posttraumatische stressstoornis effectief geholpen worden door goed gekwalificeerde therapeuten die effectief bewezen behandelmethoden als EMDR en CGT toepassen.

Hoe ziet uw vakgebied er in de toekomst uit? Welke kant gaat het op?

Onderzoek naar o.a. de Intensive8 behandelmethode van PSYTREC heeft laten zien dat bij mensen met een posttraumatische stresstoornis intensieve behandeling met meerdere sessies per week door verschillende therapeuten de voorkeur verdient. Committment van de cliënt aan de behandeling is essentieel, evenals een stevige no-nonsense therapeutische houding van de therapeut. In de toekomst zullen de hiervoor genoemde elementen waarschijnlijk ook van belang zijn bij de behandeling van andere angst- en stemmingsstoornissen.

Publicaties

  • Hornsheld, Helen, en Berendsen, Sjef (red.), Casusboek EMDR, 25 voorbeelden uit de praktijk, Bohn Stafleu van Loghum, 2009.