Thematische Apperceptie Test TAT

als vragenlijsten alleen niet volstaan bij persoonlijkheidsonderzoek

driedaagse cursus
Startdata
-
023.25.01
€ 850,00
Data en accreditaties
Data
Vrijdag 07 maart 2025 van 09:30 tot 16:30
Vrijdag 21 maart 2025 van 09:30 tot 16:30
Vrijdag 04 april 2025 van 09:30 tot 16:30
Accreditaties
FGzPt - Klinisch Psycholoog Toegekend  
herregistratie 18 punten
NIP K&J - Kinder- en Jeugdpsycholoog Toegekend  
diagnostiek 9 punten
herregistratie 18 punten
NVO SKJ - (Ortho)pedagoog Toegekend  
diagnostiek 9 punten
herregistratie 18 punten
RINO amsterdam | Leidseplein 5 - | AMSTERDAM

Is de cursus vol, reeds gestart of komt de geplande datum niet uit? Laat vrijblijvend weten dat je interesse hebt en krijg automatisch een bericht als de cursus (opnieuw) ingepland wordt.

Interesselijst

Ook bij mensen met beperkingen in taal of begrip kan deze test een goede aanvulling vormen. De Thematische Apperceptie Test is een ‘performance test’. Er worden bronnen aangesproken bij onderzochte, waar men zich zelf niet van bewust is.

In deze training leert men te werken met de TAT volgens een formeel en uitgebreid onderzocht scoringssysteem: SCORS-G/Stein. Goed leren scoren staat de eerste twee dagen centraal, en wordt geïllustreerd met casuïstiek. Ook leer je beter werken met procesanalyse en inhoudsanalyse. Op de derde dag wordt geoefend met de inzet van de TAT bij Autismespectrum (ASS) gerelateerde onderzoeksvragen. De TAT kan dan dienen als screener én als eigenstandige bron van informatie.

Na afloop kun je zelfstandig met de TAT aan de slag.

doelgroep

GZ- en klinisch-psychologen (K&J/V/O), psychotherapeuten, psychiaters en andere diagnostici.

doelstelling

Na afloop van de training kunnen deelnemers een TAT afnemen, scoren én interpreteren volgens SCORS-G van M. Stein, en daarnaast het afnameproces en de inhoud van gegeven verhalen meer gericht analyseren. Ook kunnen ze een TAT scoren op ASS-kenmerken.

inhoud

Training in het systematisch scoren volgens acht schalen, die eigenstandig informatie geven over onderliggende persoonlijkheidskenmerken. Bijna al deze schalen hangen nauw samen met ontwikkelingsfasen van de persoonlijkheid. Ook het beoordelen van een TAT bij vermoeden van problematiek binnen het autistiforme spectrum komt expliciet aan bod.

werkwijze

  • literatuurstudie vooraf en interactieve aanvullende presentatie;
  • oefenen met scoren van de TAT op diverse wijzen, ingebed in casuïstiek.

aanbevolen literatuur

The Social Cognition and Object Relations Scale-Global Rating Method (SCORS-G), Michelle Stein Jenelle Slavin-Mulford, 2018, Uitgever: Taylor & Francis Ltd, ISBN 9781138633407.

Deel deze cursus:

Bijna elke cursus uit ons aanbod is incompany aan te vragen.
meer weten