Update Pilotgroepen Eerder Verworden Competenties (EVC) 

02 jul 2024

RINO amsterdam, RINO Groep, RINO Zuid en PPO organiseren in opdracht van Stichting EVC voor Psychologen twee pilot EVC-opleidingsgroepen. De groep EVC2, heeft na een uitgebreid assessment, acht maanden aan cursorisch onderwijs gevolgd en heeft op 20 juni 2024 het diploma ontvangen. De andere groep, EVC3, volgt een verkorte GZ-opleiding: een jaar lang cursorisch onderwijs en een duale praktijkopleiding. Naar verwachting zal deze groep in september 2024 het diploma behalen.

De hoofdopleiders van de opleidingsinstellingen hebben gezamenlijk het curriculum bepaald en de opleidingsinstellingen organiseerden samen de vakken voor de pilotgroepen. Vanuit RINO amsterdam is een flink aantal docenten betrokken bij de pilot: Stephanie Dijkstra, Frank Verkaik, Janou Stals, Anne Rienstra, Eline Eigenhuis, Katja Boot, Ruben Bout, Bianca Boyer, Floor Lesmeister, Josine Verhoeven, Isabel van Schie, Janine Deurloo, Liselotte Schiphorst en Jose de Jager. Maie el Boushy vervult de rol van jaargroepopleider van de EVC3-groep samen met Koen Koster van PPO.  

Na afloop geven de hoofdopleiders een evaluatie en advies af aan Stichting EVC over een eventueel vervolg van de verkorte GZ-opleidingstrajecten. Het is vanuit het Ministerie van VWS nog onduidelijk of een vervolg van EVC wordt gefinancierd.   

De pilot in het kort

In 2023 zijn in totaal 45 masterpsychologen geselecteerd voor deelname aan een pilot waarin twee soorten verkorte GZ-opleidingen worden aangeboden (scenario 2 en 3). Hiervan zijn er 18 aangenomen voor Scenario 2 en 22 voor Scenario 3. Het streven is dat de deelnemers tussen juli en september 2024 deze verkorte opleiding met voldoende resultaat hebben afgerond en hun BIG-registratie als GZ-psycholoog kunnen aanvragen.

Drie andere scenario’s die geen onderdeel van de pilot vormen, zijn:

Scenario 1Dit is opgezet om psychologen met een NIP Kinder- en Jeugdregistratie toegang te geven tot het gz-diploma. Dit scenario is in juli 2023 gerealiseerd.

Scenario 4 en 5 zijn beperkte verkorte routes die al onderdeel van het huidige vrijstellingenbeleid van de GZ-opleiding zijn.
Lees er meer over via de website van EVC.

 


Nieuwsoverzicht

Deel dit artikel

Social media

Volg je ons al op social media?

RINO op Twitter