"Laat je horen voor de OG!"

15 jan 2024

Als de twee hoofdopleiders van de OG-opleiding zijn we niet alleen eindverantwoordelijk voor de inhoud en de kwaliteit. Ook zorgen we dat de opleiding voldoet aan de eisen in de wet en dat docenten, jaargroepopleiders, praktijkopleiders, werkbegeleiders en supervisoren goed toegeruste OG'ers afleveren. Dit noemen we 'interne' taken.

Er zijn ook 'externe' taken. Die hebben te maken met de strategische ontwikkeling van de opleiding, de samenwerking met andere OG-opleidingen, de profilering van het beroep en de verbetering van de positie van de orthopedagoog-generalist. 

Zo hebben we het afgelopen jaar een gezamenlijk, landelijk opleidingsbesluit opgesteld dat de instemming heeft van alle hoofdopleiders en verantwoordelijke stichtingsbesturen in Nederland. Een mooi resultaat!

Ook zijn we samen met de stichtingsbesturen bezig om een goede gouvernance-structuur te organiseren om de kwaliteit van het toezicht op de opleidingen te vergroten. 

En: een delegatie van stichtingsbestuur, hoofdopleiders, beroepsvereniging en brancheorganisaties is in de werkgroep Bekostiging druk bezig om bij het ministerie een beschikbaarheidsbijdrage te realiseren voor de OG-opleiding. Heel belangrijk en heel urgent!

Als het gaat om de positie van de Orthopedagoog Generalist, willen we nog veel onderwerpen agenderen. Dat kunnen we als hoofdopleiders, stichtingsbesturen en beroepsvereniging niet alleen. Dus bij deze een oproep aan de praktijkopleiders en aan iedereen bij de praktijkinstellingen: laat je mening zoveel mogelijk overal horen! Help ons om lawaai te maken en draag bij aan een positieve ontwikkeling van de OG-opleiding. 

Onze dank is onmetelijk. 

Liesbeth Luycx is samen met Helma Koomen hoofdopleider bij de OG-opleiding van RINO amsterdam. 

 


Nieuwsoverzicht

Deel dit artikel

Social media

Volg je ons al op social media?

RINO op Twitter