Het kernconflict in de Affectfobie-therapie: een routekaart voor de behandeling

26 okt 2020

In het nascholingsmagazine PsyXpert, editie 2020-3 is het nascholingsartikel ‘Het kernconflict in de Affectfobietherapie’ verschenen, geschreven door dr. Quin van Dam, klinisch psycholoog, psychodynamisch psychotherapeut.

Aan de hand van klinische illustraties toont hij hoe het psychodynamisch werkmodel van de Affectfobietherapie (AFT) therapeuten helpt om de klinische data uit de intake te ordenen en een behandelplan op te stellen.

Met behulp van de conflict- en personendriehoek van Malan brengt de behandelaar in kaart welke intra- en interpersoonlijke kernconflicten bepalend zijn in de problematiek van de patiënt, hoe deze samenhangen met diens geschiedenis en herhaald worden in huidige relaties – ook die met de therapeut. Daarmee biedt het AFT-werkmodel niet alleen een aanvulling op de DSM 5-diagnose, maar ook een heldere route voor de behandeling.

De kernconflicten worden besproken met de patiënt, om zo te bepalen of de hypothesen kloppen en de behandeling op koers ligt. 

Lees het artikel: Het kernconflict in de Affectfobie-therapie

Quin van Dam geeft bij RINO amsterdam de cursus Affectfobietherapie (AFT) vervolgopleiding en geeft een dagdeel van de cursus De dood bespreekbaar maken in de behandelkamer van de GGZ

Wil je na het lezen van het artikel ook de toets maken om een accreditatiepunt te behalen? Kijk voor de mogelijkheden op PsyExpert.nl


Nieuwsoverzicht

Deel dit artikel

Social media

Volg je ons al op social media?

RINO op Twitter