Een glijbaan in het oerwoud - fantastisch Floorplay

13 jun 2017

Buitenspelen is belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen. Natasja van Kollenburg, docent bij RINO amsterdam en FloorPLay specialist weet veel over spelen. Natasja: "Kinderen leren en ontwikkelen voornamelijk via spel. Spelenderwijs leert het kind hoe de wereld in elkaar zit. Alle ontwikkelingsdomeinen raken tegelijkertijd gestimuleerd (taal, denken, motoriek, sociaal-emotioneel) en het kind leert ervaringen verwerken. Spelen is plezierig en plezier is nu juist de motor voor ontwikkeling. Buitenspelen neemt daarbij een belangrijke plaats in. Voor kinderen in de stad is het soms lastiger een veilige plek te vinden."

Als een kind speciale aandacht nodig heeft

Spel en speelse interactie zijn ook belangrijke middelen om de ontwikkeling te stimuleren van kinderen die speciale aandacht nodig hebben. Kinderen met ontwikkelingsproblematiek zoals bijvoorbeeld een autisme spectrum stoornis, ADD, ADHD of een algehele ontwikkelingsachterstand. FloorPlay is een praktische behandelmethode waarbij ouders leren hoe ze op speelse manier het contact en de relatie met hun kind kunnen verbeteren en spelenderwijs de ontwikkeling kunnen stimuleren. Fantasie speelt daar ook een rol bij, zoals blijkt het het voorbeeld van een FloorPlay-behandelaar: “Ik kom bij gezinnen thuis waarbij ik ouders coach in de toepassing van FloorPlay. Daarbij gaan we ook wel eens samen de speeltuin in, waarbij ik ouders tips geef hoe het gezamenlijke spelplezier vergroot kan worden en hun kind spelenderwijs gestimuleerd wordt om bijvoorbeeld kleine probleempjes op te lossen of motorische handelingen uit te voeren die het moeilijk vindt. De glijbaan wordt een hindernis in het oerwoud en papa de krokodil, die het kind dat van de glijbaan glijdt, probeert te vangen. Het is een prachtige methode waarbij ouder en kind samen plezier beleven en soms na lange tijd weer kunnen genieten van elkaar”.

Meer weten over FloorPlay?

De RINO amsterdam biedt de opleiding tot FloorPlay-coach en FloorPlay-specialist. Daarbij worden hulpverleners respectievelijk opgeleid in het zelf toepassen van FloorPlay in interactie met kinderen en in het coachen van ouders in de toepassing van FloorPlay. Er is een breed aanbod van cursussen op het gebied van FloorPlay die ook losstaand te volgen zijn. Voor zowel ouders als professionals is er een blended Introductiecursus die bestaat uit een online gedeelte en een Praktijkdag waarin men kennis maakt met de theoretische achtergrond van FloorPlay en de praktische toepassing ervan.


Nieuwsoverzicht

Deel dit artikel

Social media

Volg je ons al op social media?

RINO op Twitter