Hybride lesgeven

Docentenworkshop: Hybride Lesgeven

Net als de overheid zet RINO amsterdam voorzichtige stappen op weg naar meer onderwijsmogelijkheden dan alleen online. Het kan onder de huidige maatregelen voorkomen dat cursisten om uiteenlopende redenen niet in staat zijn hun cursus of opleiding offline op locatie Leidseplein te volgen. We kiezen daarom voor een hybride lesvorm: naast de fysieke les zal er een ZOOM-verbinding zijn de thuisblijvers, zodat elke deelnemer met gezondheidsklachten de mogelijkheid krijgt om via ZOOM online mee te doen met de lesdag.

Hybride onderwijs brengt nieuwe uitdagingen met zich mee, want hoe houd je de aandacht van alle cursisten vast wanneer je eigen aandacht verdeeld wordt? Om deze en andere zorgen weg te nemen en kwalitatief goed onderwijs te kunnen bieden, organiseren we daarom binnenkort een aantal gratis workshops gericht op het oefenen met hybride lesgeven. We hebben verschillende technische aanpassingen gedaan in de lokalen om een zo optimaal mogelijke ondersteuning te bieden. Ook hiermee zal worden geoefend tijdens de workshop.

Florine Troupin en Naomi van Eick zijn beschikbaar om deze docentenworkshop individueel aan te bieden. Indien je hier interesse voor hebt kun je dit aangeven via het inschrijfformulier. De docenten krijgen de kans te oefenen met een hybride klas, maar zullen ook ervaren hoe het is om als online en ook offline cursist aanwezig te zijn tijdens een hybride les.

Let op: De workshop is op locatie Leidseplein

  Inschrijfformulier

   

  • Video uitleg en flyer Hybride lesgeven

   Het vak van docent wordt in deze tijd flink op de proef gesteld. Velen van jullie hadden voor maart 2020 nog nooit een lesdag of cursus online gegeven. In korte tijd hebben jullie je deze manier van lesgeven eigen moeten maken.

   Inmiddels is daar een nieuwe vorm van doceren bij gekomen; het hybride lesgeven. Dat betekent dat je je aandacht moet verdelen over ‘twee groepen’ cursisten, namelijk de fysieke groep, die in het lokaal aanwezig is en de online cursisten via zoom. Dit vergt opnieuw behoorlijk wat inventiviteit in lesgeven.

   Om jou als docent hierbij te ondersteunen, hebben wij tips en tricks verzameld die van nut kunnen zijn bij het voorbereiden van je lesdag of cursus. Hybride lesgeven is voor de meesten van ons nieuw en lijkt intensief en ingewikkeld, maar wij hopen dat je na het lezen van deze praktische en didactische tips met vertrouwen (en misschien zelfs enthousiasme) je lesdag ingaat.

   Bekijk hier de flyer Hybride lesgeven: Praktische en didactische tips & tricks voor docenten