Mevr. N.E.F. Schlattmann (Nathalie)

Nathalie Schlattmann is Klinisch Psycholoog (BIG), psychotherapeut (BIG), psychotraumatherapeut (NTVP) en systeemtherapeut (NVRG). Ze heeft jarenlange ervaring in de jeugd-GGZ, onder andere bij de vroegere RIAGG’s. Ze werkt sinds 2006 bij Levvel (voorheen Bascule) kinderpsychiatrie te Amsterdam.

Nathalie heeft zich sinds 2006 gespecialiseerd in de behandeling van getraumatiseerde kinderen en jongeren. Ze is trainer en supervisor TF-CBT en supervisor EMDR. Nathalie is daarnaast supervisor van de Vereniging voor Kinder- en Jeugdpsychotherapie (VKJP).

De laatste jaren heeft ze zich gespecialiseerd in de behandeling van chronisch getraumatiseerde kinderen en jongeren. Ze heeft een nieuw behandelaanbod voor deze doelgroep naar Nederland gehaald: IGT-K (Integratieve Gehechtheidsbevorderende Traumabehandeling voor Kinderen).

Wat drijft u als hulpverlener? Het persoonlijke contact met kinderen, jongeren en hun ouders vind ik heel bijzonder en verrijkend. Getuige zijn van de kracht en creativiteit waarmee kinderen hun problemen het hoofd weten te bieden en hen daarin bij kunnen staan geeft heel veel voldoening. Het is fijn om kinderen te kunnen helpen omdat goede psychische hulp juist bij kinderen van zoveel invloed op hun hele leven kan zijn.

Waarom geeft u graag les? Het geeft veel voldoening om mijn enthousiasme voor het vak over te kunnen brengen en collega's praktische handvatten te kunnen geven in het echt contact krijgen met kinderen en hen nieuwe behandelvormen te leren.

publicaties

  • Schlattmann, N. (2006) EMDR en de allerkleinsten: een gevalsbeschrijving. Kinder- & Jeugdpsychotherapie.
  • Schlattmann, N. & Wijngaart, T. (2012). Mijn gezin en ik, een therapeutisch familiespel. Hogrefe.
  • Schlattmann, N. (2013) Twee kanten van de medaille: behandeling van slachtoffer en dader. EMDR, Terugval Preventieprogramma en Systeemtherapie. Kinder- & Jeugdpsychotherapie.
  • Schlattmann, N. & Wansink, M. (2017). Behandeling van faalangst in geconcentreerde vorm. Hoofdstuk 11 in Handboek EMDR bij kinderen en jongeren. Lannoo Campus.
  • Schlattmann, N; Hoeven, M.; Hein, I.; Roos de, C. & Lindauer, R. (2018). EMDR plus systeemtherapie in IGT-K, een nieuwe behandelmethode voor chronisch getraumatiseerde kinderen met hechtingsproblematiek. Kind en Adolescent Praktijk.
  • Schlattmann, N. & Kelder op den, R. (2019). Stemmen in je hoofd de baas TF-CBT bij een meisje met auditieve hallucinaties en PTSS. Kind en Adolescent Praktijk.
  • Schlattmann, N. & Hein, I. (2021). Themanummer verhalenmethoden. Kinder- & Jeugdpsychotherapie.
  • Schlattmann, N., Hoeven, M. & Hein, I. (2021). Integratief Opvoeden. Strategieën voor de opvoeding van kinderen met gehechtheidstrauma. Bohn Stafleu van Loghum.
  • Schlattmann, N, Oterdoom, L. & Lindauer, R. (2021). Traumabehandeling bij jeugdigen. Hoofdstuk 42 in Handboek Forensische Orthopedagogiek. Lemniscaat.