Mevr. L. Buddemeijer (Leontien)

Leontien Buddemeijer is werkzaam in haar eigen bedrijf Psychologisch Adviesbureau DP Groep, die voor zowel profit- als non-profit organisaties een breed scala aan diensten biedt, van psychologische begeleiding tot (team)coaching, training en opleiding.

Na haar opleiding andragologie/psychologie aan de Universiteit van Amsterdam heeft zij de opleiding psychotherapie gedaan bij het IMP in Amsterdam, de voorloper van de RIAGG. Ze leerde daar multimethodisch te werken: als groepstherapeut, gedragstherapeut en relatie- en gezinstherapeut. Na ruime ervaring te hebben opgedaan als psychotherapeut bij een RIAGG, is ze gevraagd om in de GGZ een team van gespecialiseerde therapeuten op te zetten en daar leiding aan te geven.

Naast haar dagelijkse werk heeft zij altijd nevenactiviteiten gehad, bijvoorbeeld als eindredacteur van een boekenreeks bij uitgeverij BSL en bestuurslid van de De Nederlandse Vereniging voor Groepsdynamica en Groepspsychotherapie (NVGP). Verder is zij de drijvende kracht achter de organisatie van het jaarlijkse congres van de Nederlandse Vereniging voor Psychotherapie (NVP).

Waar haalt u uw inspiratie vandaan?

'Veelzijdigheid brengt kracht': dit motto betekent voor mij dat ik mij in de volle breedte van het vak heb ontwikkeld en daar ook vooral energie en voldoening uit haal. Ik loop daarbij graag voorop als er nieuwe ontwikkelingen of nieuwe werkvelden zijn. Een voorbeeld daarvan is het oplossingsgerichte model waar ik 20 jaar geleden mee in aanraking kwam. Dit model heeft inmiddels een brede toepassing gevonden.

Een ander werkterrein waarin ik actief ben is het stimuleren en begeleiden van vrouwen in hun carrière. Zo ben ik opleider/trainer bij het Women Leadership in Law Programme in opdracht van OSR Juridische Opleidingen. Regelmatig verzorg ik lezingen en workshops voor een divers publiek. Al deze activiteiten houden mij scherp en betrokken in het werk.

Waarom geeft u graag les bij de RINO?

Lesgeven bij de RINO geeft mij de mogelijkheid om mijn uitgebreide kennis en ervaring ook over te brengen op anderen die in mijn vakgebied actief zijn. Ik wil deze kennis en ervaring op een zodanige manier delen dat het aanzet tot enthousiasme en actief meedoen en meedenken.

Waar haalt u de meeste voldoening uit?

Ik vind het leuk om van mijn RINO-cursussen echte workshops te maken. Workshops zijn door de interactiviteit verrassend en inspirerend, voor de deelnemers en ook voor mijzelf. De achterliggende gedachte hierbij is dat mensen beter leren als ze actief betrokken zijn en zelf ervaren wat het geleerde voor effect kan hebben.

Hoe ziet uw vakgebied er in de toekomst uit?

Ik verwacht dat de gezondheidszorg zich in de toekomst meer zal gaan richten op het bevorderen van alles wat mensen beter laat functioneren, in plaats van zich op genezen van ziekte en verhelpen van stoornissen te focussen. Deze ontwikkeling zie ik zowel in de somatische zorg als in de GGZ meer opkomen. Ik denk dat daar in de toekomst nog veel te winnen zal zijn.

In die ontwikkeling is een grotere plaats weggelegd voor coaching, met name oplossingsgerichte coaching. Ik verwacht dat het coachingsvak zich nog verder zal gaan professionaliseren. De RINO is hier ook al druk mee bezig. Daar blijf ik mij graag voor inzetten.