Mevr. J. van Heusden (Jetske)

Jetske van Heusden is ICF Professional Certified Coach, trainer en facilitator. Ze brengt ruim 13 jaar ervaring als coach mee; zowel als interne (leiderschaps) coach als extern, zelfstandig. coach.
Haar eerste werkervaring was in de corporate wereld. Aanvankelijk in een commerciële rol, ook als leidinggevende, maar al snel meer naar de HRM- en opleidingshoek als mentor, vaktrainer en interne coach. Ze is jaren programmamanager geweest voor organisatie-, leiderschaps- en talentontwikkeling. Daarbij ontwierp ze de leertrajecten en gaf ook zelf training. Dit in internationaal verband.

Sinds 2014 heeft ze een praktijk als zelfstandig coach en consultant, en werkt ze voor diverse nationale en internationale organisaties op het vlak van executive coaching, performance coaching en personal coaching. Thema’s die daarbij vaak langskomen zijn onder andere (persoonlijk) leiderschap, carrière en work/life balance. Daar waar ze werkt met teams gaat het vaak over vertrouwen, communicatie en samenwerking.

Via de Foundation for Corporate Education (FCE) volgde Jetske de opleiding Leerplanontwikkeling en de Leergang Opleidingskunde. Momenteel studeert ze Psychologie aan de Open Universiteit. Naast deze studies volgde Jetske diverse opleidingen op het gebied van coachen, leiderschap, management, trainen en organisatieontwikkeling. Behalve over haar certificering als Professional Certified Coach bij de ICF, beschikt Jetske over haar certificeringen als Professional Co-Active Coach en NeuroTransformational Coach.
Daarnaast beschikt ze over diverse certificeringen op het vlak van HR-, leiderschaps- en cultuurinstrumenten.

Wat zijn uw drijfveren in uw werk?
Ik inspireer mensen graag om in verbinding met zichzelf en met anderen te komen, om zo een beter (onderling) begrip te creëren. Dat kan gaan over begrip in familiecontext, in organisaties, in onze maatschappij of in het groot: de wereld.

Waarom geeft u graag les?
Vanuit de passie voor coaching. Ik heb zelf in mijn opleidingen destijds en door de coaches waarmee ik heb gewerkt, ervaren wat coaching of de inzet van coachingsvaardigheden kan brengen. Die vaardigheden, die passie, dat plezier wil ik anderen graag meegeven. Of ze dat nu inzetten in hun werk als leidinggevende, therapeut of coach.

En, waarom bij de RINO?
RINO is een professioneel instituut, kent een goede reputatie en staat voor kwaliteit en continue ontwikkeling. Dat spreekt mij erg aan.

Wat is het belangrijkste wat u wilt meegeven aan cursisten?
Blijf als coach jezelf; en wees oprecht nieuwsgierig naar de ander. Die grondhouding om echt open te staan en zonder filter te luisteren, maakt verbinding met de ander mogelijk. Het biedt de mensen met wie je in gesprek gaat een veilig fundament, de figuurlijke en letterlijke ruimte om kwetsbaar te kunnen zijn.

Welke ontwikkelingen ziet u in het coachingsvak?
Een ontwikkeling die ik steeds meer zie (en toejuich) is dat meer en meer opdrachtgevers/organisaties vragen naar gecertificeerde coaches. En dat steeds meer coaches kiezen voor een gedegen opleiding die hen richting certificering leidt. Dat draait voor mij om het besef dat coaching om meer draait dan alleen het zelfstandig naamwoord aan je naam of functie toevoegen; dat het gaat om kunde, om meesterschap.

In welk (ander) specialisme zou u uzelf nog graag verder verdiepen?
Ik ben geboeid door de verschillende vakgebieden en stromingen die hun bijdrage hebben geleverd en nog leveren aan de professie die Coaching is. Denk daarbij aan positieve psychologie en de inzichten uit de neurowetenschap. Met name op het vlak van neurowetenschappen en de betekenis daarvan op coaching wil ik me nog meer verdiepen.
Ook wil ik mijn groei en vakmanschap als coach verder brengen door me nu te richten op mijn volgende stap: certificeren als Master Certified Coach.