Dhr. M.P.M. Crouzen (Mark)

Mark Crouzen is klinisch psycholoog/psychotherapeut, momenteel werkzaam bij het Diakonessenhuis te Utrecht en in eigen praktijk voor oplossingsgerichte therapie, training en coaching. Hij is opleider/supervisor van de Vereniging voor Gedragstherapie en Cognitieve therapie, lid van de sectie Oplossingsgerichte Cognitieve Gedragstherapie van de VGCt. Hij heeft zijn opleiding bij Insoo Kim Berg en Steve de Shazer gevolgd en is Master in Solution Focused Therapy. Daarnaast heeft hij in Chicago de opleiding bij Scott Miller en Barry Duncan gevolgd en is hij erkend trainer Client Directed Outcome Informed (CDOI) of Feedback Informed Therapy (FIT). Aan de New Mexico State University (VS) deed hij een master in de psychofarmacologie.

Mark maakte ruim 15 jaar geleden kennis met de Amerikaanse therapeute Insoo Kim Berg. Zij luisterde naar wat cliënten zelf willen, naar hun eigen theorieën en krachten. Haar gedachtegoed inspireerde Mark te onderzoeken hoe therapeuten effectiever kunnen worden. Met behulp van de wondervraag wordt steeds gekeken wat de cliënt zelf wil en veranderingen, eenmaal gemaakt beklijven daardoor beter. De oplossingsgerichte benadering is geschikt voor moeilijke casussen, bij cliënten met weerstand en gebrek aan motivatie en een efficiënte manier om vastgelopen behandelingen vlot te trekken.

Natuurlijk ging hij eerst zelf aan de slag. Mark zette de oplossingsgerichte benadering in bij de RIAGG waar hij toen werkte. Wat bleek: de meeste cliënten gingen in de eerste paar sessies al enorm vooruit. In trainingen deelde hij zijn ervaringen met vakgenoten. Ook zij raakten enthousiast.

Scott Miller is Mark's tweede inspiratiebron. Mark volgde in Amerika trainingen bij Miller en past CDOI ook dagelijks toe. Net als Kim Berg gelooft Miller in de kracht van oplossingen die cliënten zelf aandragen. Cliënten actief vragen naar feedback, dat voegde hij toe aan Kim Berg's gedachtegoed. Op basis van intensief onderzoek verfijnde Miller de feedback van cliënten en ging die meten. Een simpel maar heel effectief systeem: het zorgt ervoor dat het mislukken van therapieën tijdig wordt gesignaleerd. Het voordeel van deze manier van monitoren is dat deze nauwelijks de cliënt belast en dat gelijkertijd de autonomie van de therapeut volledig bewaard blijft.

Ook nu weer deelt hij zijn gedachtegoed met collega-therapeuten en hulpverleners. Veel GGZ-instellingen volgden oplossingsgerichte trainingen bij Mark en zijn CDOI gaan gebruiken. Mark gelooft in bewezen effectiviteit, hij doet wat werkt.