Dhr. F.A. Habekotté (Frank)

Frank Habekotté is klinisch psycholoog BIG en psychotherapeut / systeemtherapeut. Bij de Parnassia Bavo groep regio Noord Holland is hij werkzaam als P-opleider en supervisor.

Hij is jarenlang actief als behandelaar en manager in de GGZ, zowel ambulant, klinisch als dagklinisch. Ook is hij erkend supervisor en docent van de De Nederlandse Vereniging voor Relatie- en Gezinstherapie (NVRG). Zijn bijzondere interessegebieden zijn oplossingsgericht en narratief werken in behandeling en coaching.

Bij de afdeling nascholing van de RINO NH geeft hij de cursussen narratieve therapie en oplossingsgericht teamcoachen. Daarnaast verzorgt hij in-service trainingen in oplossingsgericht en narratief coachen.

Waar haalt u uw inspiratie vandaan als hulpverlener?

Ik ben gecharmeerd van het idee dat klachten geboren zijn uit een gevoel van protest: "Zo wil ik niet leven, ik wil het anders". Simpelheid, nieuwsgierigheid, onwetendheid (de mogelijkheid om je kennis tussen haakjes te plaatsen) en menselijkheid doen wonderen. Wat je ziet is wat je krijgt. Dit maakt mensen (weer) competent, zodat ze hun eigen oplossingen kunnen vinden.

Wat probeert u mee te geven aan uw cursisten?

Als cursusgever voel ik me een soort kok: ik maak geen kant en klare maaltijden, maar laat de klanten/cursisten beslissen hoe ze het eten willen samenstellen. Natuurlijk heb ik wel een aantal basisingrediënten. Hoe vinden jullie het smaken? Wat vinden jullie lekker? Moet er nog meer zout of peper bij? Willen jullie horen wat erin zit?

Andere ingrediënten die ik gebruik, zijn ten eerste enthousiasme: "Hé, dit bevalt me!" Ten tweede bevrijding: "Ik heb de controle: het gaat niet om goed of fout, maar om wat past bij de ander en mij." En ten derde competentie: "Ik voel vertrouwen, moet je kijken wat voor effect het heeft!"

Hoe ziet uw vakgebied er in de toekomst uit?

In mijn werk gaat het om het vergemakkelijken van gewenste veranderingen. Ik hoop dat mijn vakgebied open blijft in het hanteren van vele werkbare ideeën en ervaringen naast elkaar en dat niet alles volgens een formule verloopt of in een hiërarchie van goed of waar gezet wordt.

Welke cursus zou u nog graag geven?

Mogelijk wil ik ook een cursus specialistische oplossingsgerichte systeembenadering geven, toegankelijk voor mensen die het NVRG lidmaatschap willen halen en geïnteresseerden, want die mix bevalt mij het beste.