Therapeutisch werken met psychedelica

werken met psychedelische middelen in een therapeutische context

tweedaagse cursus
Startdata
-
1464.24.02
€ 610,00
Data en accreditaties

Nog enkele plaatsen beschikbaar

Data
Donderdag 03 oktober 2024 van 09:30 tot 16:30
Vrijdag 04 oktober 2024 van 09:30 tot 16:30
Accreditaties
NVP - Kwaliteitsregister Psychotherapie Toegekend  
herregistratie 12 punten
FGzPt - Klinisch Psycholoog Toegekend  
herregistratie 12 punten
- (vol)
1464.24.03
€ 610,00
Data en accreditaties
Data
Donderdag 28 november 2024 van 09:30 tot 16:30
Vrijdag 29 november 2024 van 09:30 tot 16:30
Accreditaties
FGzPt - Klinisch Psycholoog Toegekend  
herregistratie 12 punten
RINO amsterdam | Leidseplein 5 - | AMSTERDAM

Is de cursus vol, reeds gestart of komt de geplande datum niet uit? Laat vrijblijvend weten dat je interesse hebt en krijg automatisch een bericht als de cursus (opnieuw) ingepland wordt.

Interesselijst

DISCLAIMER - Het is in Nederland nog niet toegestaan om als behandelaar psychedelica binnen een therapeutische behandeling aan te bieden. Totdat er voldoende evidentie is en dergelijke interventies binnen de nationale behandelrichtlijnen zijn opgenomen, raden wij collega’s expliciet af om behandeling aan te bieden met psychedelica. Deze cursus is bedoeld voor geïnteresseerden die willen deelnemen als behandelaar binnen een onderzoekscontext, behandelaars die therapeutische integratie van psychedelische ervaringen willen begeleiden, behandelaars die geïnteresseerd zijn in het werk met psychedelica binnen het veld van persoonlijke ontwikkeling of behandelaars die in hun eigen ervaring geïnteresseerd zijn.

Het gebruik van psychedelische middelen voor therapeutische doeleinden lijkt veelbelovend in de behandeling van verschillende (psychiatrische) aandoeningen. Onderzoeken schieten als paddenstoelen uit de grond en ook vanuit de politiek is er serieuze interesse. In deze training leer je hoe je kunt werken met psychedelische middelen in een therapeutische context. Wat zijn de mogelijkheden en wat zijn de risico’s die verbonden zijn met dit werk? En wat vraagt het werken met psychedelica van jou als therapeut? Er is aandacht voor de voorbereiding, begeleiding en integratie van psychedelische ervaringen. In aanvulling op deze training bieden wij deelnemers aan om deel te nemen aan de bijbehorende psychedelische tweedaagse retraite.

Inhoud

Onder invloed van een psychedelisch middel wordt onze waarneming versterkt. Dit kan leiden tot een sterker bewustzijn van gevoelens, emoties, fysieke sensaties, waarneming en gedachteprocessen. De therapeutische setting, de relatie met de therapeut, de intentie van de cliënt en het psychedelische middel spelen allen een rol in de ervaring van de cliënt.

In deze training leer je een gids te zijn voor de cliënt. Je leert hoe je de cliënt kan voorbereiden op een psychedelische ervaring door nieuwsgierigheid en openheid naar diens innerlijke ervaringen te stimuleren. Hierdoor kan er ruimte ontstaan voor het verwerken van pijnlijke emoties of gevoelens die eerder vermeden werden. Hardnekkige overtuigingen die de cliënt heeft over zichzelf en de wereld kunnen in beweging komen. Er kan nieuwe betekenisgeving aan het leven ontstaan.

Begeleiding van dit bijzondere proces vraagt van de therapeut eenzelfde nieuwsgierigheid en openheid. In deze training leggen wij de nadruk op dit parallelle proces van de therapeut. Hoe kun je werkelijk bij de cliënt aanwezig zijn zonder te handelen vanuit goedbedoelde reflexen om te willen helpen.

Er zal ruimte zijn om specifieke uitdagingen in dit werk te onderzoeken. Wanneer moet je het proces van de cliënt volgen en wanneer kun je een actieve rol aannemen? En hoe help je cliënten om de dikwijls krachtige en ook moeilijke psychedelische ervaringen te integreren in hun dagelijks leven?

Doelgroep

Dit is een basistraining die beschikbaar is voor psychotherapeuten, psychiaters, klinisch psychologen, GZ-psychologen en basispsychologen met minimaal twee jaar ervaring. Aangezien het therapeutisch gebruik van psychedelische middelen op dit moment nog uitsluitend in onderzoekssetting plaatsvindt is het vooralsnog beperkt mogelijk om met psychedelica te werken.

De therapeutische benadering die wij onderwijzen is echter breder toepasbaar, ook in het werken met eigen cliënten zonder het gebruik van psychedelica. Daarnaast anticipeer je op de nabije toekomst en de therapeutische mogelijkheden die gaan ontstaan.

Doelstelling

  • Kennis over de (therapeutische) werkzaamheid van psychedelische middelen.
  • Ervaring in het begeleiden van het zelf onderzoek van de cliënt.
  • Kennis van de thema’s die centraal staan in het voorbereidingstraject van de psychedelische ervaring.
  • Kennis over het bieden van psychologische veiligheid en steun aan cliënten tijdens een psychedelische ervaring. 
  • Kennis en ervaring in het geven van betekenis aan psychedelische ervaringen.

Werkwijze

De training is opgebouwd volgens de stadia van therapie met psychedelica. Je wordt eerst meegenomen in de voorbereiding van een cliënt op een psychedelische sessie, daarna volgt de begeleiding tijdens een sessie. We sluiten af met de integratie. Theoretische inleidingen worden afgewisseld met praktische oefeningen en het bespreken van casuïstiek uit de behandelpraktijk. Het parallelle proces van de therapeut staat centraal; het leren belichamen van openheid, nieuwsgierigheid en zelfreflectie.

Literatuur

Zelf aanschaffen:

Fadiman, J. (2011) Psychedelic Explorers Guide. ISBN 9781594774027

Andere literatuur wordt via de online leeromgeving verschaft.

De retraite

Het is mogelijk om een eigen ervaring op te doen met psychedelica (truffels) op een tweedaagse retraite. Een ervaren team, waar ook de docenten van de training deel van uitmaken, zal zorgdragen voor voldoende individuele begeleiding. Wij raden deze retraite aan om meer begrip te ontwikkelen voor het werken met psychedelica. Daarnaast kan het voor jezelf een waardevolle ervaring zijn. Hulpverleners die zowel voor de training als voor de retraite kiezen krijgen voorrang om deel te nemen.

Elk trainingsgroep kent een eigen retraite die op de training volgt. Op deze wijze heb je al een band op kunnen bouwen met de andere therapeuten. De retraite vindt plaats in Leusden, op een prachtige plek in de bossen. Het programma start vrijdag om 12.00 uur. Op vrijdag vindt ook de reis plaats. We eten afsluitend een lichte maaltijd met elkaar en we kunnen slapen in de ceremonie ruimte. De volgende ochtend is er een gezamenlijk ontbijt en ruimte voor integratie. Zaterdag 12.00 uur eindigt het programma.

We zullen een online voorbereidingsworkshop inplannen in de week voorafgaand aan de retraite. Twee weken na de retraite organiseren we een online integratie workshop voor alle deelnemers. De prijs voor deze retraite bedraagt €750,- incl. btw (dit betreft het eten, drinken, truffels, eventuele overnachting en de online voorbereidings- & integratie workshop). We ontvangen maximaal tien deelnemers. Meer informatie over het programma en praktische zaken ontvang je na inschrijving.

Ben je geïnteresseerd in de retraite? Geef dit dan aan bij de inschrijving onder 'opmerkingen'. De retraite wordt niet vanuit RINO amsterdam georganiseerd, je kan je direct aanmelden bij de docenten.

 

 

 

Deel deze cursus:

Bijna elke cursus uit ons aanbod is incompany aan te vragen.
meer weten

Trefwoorden