VGCt opleiding

Op zoek naar een VGCt opleiding? Bij RINO amsterdam kun je alle cursussen volgen die nodig zijn om geregistreerd Gedragstherapeut te worden.

Cognitieve gedragstherapie (cgt) is een psychotherapeutische benadering, gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek. Cognitieve gedragstherapie is een manier voor de behandeling van psychische klachten. Denk bijvoorbeeld aan psychische klachten zoals angststoornissen, eetstoornissen, depressies en verslavingen. Als cognitief gedragstherapeut VGCt ben je in staat om cognitieve gedragstherapeutische behandelingen uit te voeren.

De Vereniging voor Gedragstherapie en Cognitieve Therapie kent twee registraties:

  1. de registratie Cognitief Gedragstherapeut VGCt

  2. de registratie tot Cognitief Gedragstherapeutisch Werker VGCt

Opleiding tot Cognitief Gedragstherapeut VGCt

Om de  Cognitieve Gedragstherapie opleiding te kunnen volgen heb je een afgeronde universitaire masteropleiding psychologie, pedagogische wetenschappen, gezondheidswetenschappen of geneeskunde nodig. In je vooropleiding heb je bovendien de vakken leertheorieën, psychopathologie, persoonlijkheidsleer en gespreksvaardigheden gevolgd. De VCGt opleiding tot registratie als Cognitief Gedragstherapeut kent een aantal onderdelen: volgen van de VGCt basiscursus, de VGCt vervolgcursus, leertherapie, supervisie en een N=1 studie. Belangrijk is dat je de cursorische onderdelen in de juiste volgorde volgt: eerst de VGCt basiscursussen en dan de VGCt vervolgcursussen. Bekijk de opleidingseisen op site van de VGCt.

Opleiding tot Cognitief Gedragstherapeutisch werker VGCt

Hulpverleners met een HBO opleiding (SPH, Verpleegkunde HBO-niveau 5, PSW, MW) die werkzaam zijn in de (geestelijke) gezondheidszorg kunnen terecht bij de opleiding tot cognitief Gedragstherapeutisch Werker VGCt.

Wij hebben ook een opleiding tot cognitief Gedragstherapeutisch werker VGCt voor POH-GGZ in ons aanbod.

Alleen een VGCt basiscursus volgen

Voor deelname aan de basiscursus Cognitieve Gedragstherapie (inleiding en verdieping, totaal 100 uur) hoef je niet werkzaam te zijn in de GGZ. Wil je vervolgens de opleiding tot cognitief gedragstherapeut voortzetten door je aan te melden als Cognitief Gedragstherapeut i.o.? Dan geldt de voorwaarde dat je werkzaam bent in de geestelijke gezondheidszorg. Kijk voor de eisen die hieraan gesteld worden en andere eisen m.b.t. de registratie op de site van de VGCt.

Nascholingscursussen voor herregistratie VGCt

Na het afronden van een VGCT opleiding en registratie als Cognitief Gedragstherapeut VGCt dien je je elke 5 jaar te herregistreren. Bekijk het overzicht van alle geaccrediteerde nascholingscursussen.

 

De route begint met een VGCt Basiscursus in de gedragstherapie van in totaal 100 uur. Je maakt een keuze uit een inleidende cursus van 30 uur en daarna kies je een verdiepingscursus van 70 uur. Deze vormen samen een basiscursus. Nadat je de VGCt basiscursus hebt voltooid kun je doorgaan met stap 2: de VGCt vervolgcursussen. Als je wil kun je op dit moment je leertherapie starten.

Inleiding
Verdieping
Basiscursus - 100 uur

In ons aanbod heb je ook de keuze uit een vervolgcursus cognitieve gedragstherapie. Ook de VGCt vervolgcursussen dienen in totaal 100 uur te beslaan. Je kunt uit de volgende cursussen kiezen om deze 100 uur te behalen. Als je deze 100 uur hebt voltooid ben je klaar met het cursorisch deel van de opleiding tot Cognitief Gedragstherapeut VGCt.

Na je registratie kun je bij RINO amsterdam verschillende nascholingscursussen met VGCt accreditatie volgen. Zo blijf je op de hoogte van ontwikkelingen in je vakgebied én voldoe je aan de eisen voor herregistratie. In de opsomming hieronder zie je een selectie. Kijk op www.rino.nl/accreditaties/vgct-her voor het volledige overzicht.