Benieuwd naar de actuele coronamaatregelen? Lees meer informatie.

Corona update naar aanleiding van de persconferentie op 14 januari 2022

16 Jan 2022

Gedurende de coronacrisis hebben wij steeds de richtlijnen voor het hoger onderwijs gevolgd. Na het besluit van het kabinet op vrijdag 14 januari 2022 zijn wij blij dat wij, rekening houdend met 1,5 meter afstand, weer fysiek onderwijs kunnen verzorgen op het Leidseplein in Amsterdam, vanaf maandag 17 januari 2022. Wij werken ons beleid de komende dagen verder uit. Tot die tijd bieden wij de lessen online aan, tenzij per mail anders is aangegeven door medewerkers van RINO amsterdam. Indien er wijzigingen zijn ten aanzien van ons onderwijs stellen wij de betrokkenen eveneens per mail op de hoogte. Verder wijzen wij al onze bezoekers erop dat het dragen van een mondkapje op de leslocatie, Leidseplein 5 in Amsterdam, verplicht is. Voor vragen kun je contact opnemen met de coronahelpdesk via coronahelpdesk@rino.nl 

Alle informatie rondom coronamaatregelen kun je vinden op www.rino.nl/coronamaatregelen

Gedurende de coronacrisis hebben wij steeds de richtlijnen voor het hoger onderwijs gevolgd. Na het besluit van het kabinet op vrijdag 14 januari 2022 zijn wij blij dat wij, rekening houdend met 1,5...

Aanvraag opleidingsplaatsen 2023 voor praktijkopleiders

14 Jan 2022

RINO amsterdam biedt in 2023 opleidingsplaatsen aan voor de BIG-opleidingen tot GZ-psycholoog, Psychotherapeut, Klinisch Psycholoog en Orthopedagoog-Generalist.

Heeft u het aantal gewenste opleidingsplaatsen voor 2023 al kenbaar gemaakt? Dit is mogelijk tot uiterlijk 20 maart 2022.

Indien u geen opleidingsplaatsen aanvraagt, waarderen we het als u dit aangeeft in het webformulier.

Vraag hier direct opleidingsplekken aan

 

RINO amsterdam biedt in 2023 opleidingsplaatsen aan voor de BIG-opleidingen tot GZ-psycholoog, Psychotherapeut, Klinisch Psycholoog en Orthopedagoog-Generalist. Heeft u het aantal gewenste...

Ramón Lindauer toegetreden tot de Raad van Toezicht

17 Dec 2021

Vanaf deze maand treedt de heer prof. dr. Ramón Lindauer toe tot de Raad van Toezicht van RINO amsterdam.

Door het vertrek van de heer drs. Klaas Visser kwam een functie in de RvT vrij waarvoor iemand werd gezocht die bekend is met en ervaring heeft binnen de Amsterdamse universitaire wereld van de gedragswetenschappen.
 
Ramón Lindauer is kinder- en jeugdpsychiater, systeemtherapeut, EMDR practitioner en trainer/supervisor in de Traumagerichte Cognitieve Gedragstherapie (TF-CBT). Hij heeft jarenlange ervaring in de jeugd-GGZ en werkt bij Levvel, academisch centrum kinder- en jeugdpsychiatrie in Amsterdam. Hij is hoogleraar Kinder- en Jeugdpsychiatrie bij het Amsterdam UMC, locatie AMC. 
 
Hij combineert zijn klinische praktijk met het uitvoeren van wetenschappelijk onderzoek op het gebied van de kinder- en jeugdpsychiatrie, in het bijzonder trauma- en stressor gerelateerde stoornissen bij kinderen en jongeren, en het geven van onderwijs bij RINO amsterdam. Ramón is supervisor van de Vereniging voor Kinder- en Jeugdpsychotherapie (VKJP), waar hij ook voorzitter is van de redactie van het tijdschrift voor Kinder- en Jeugdpsychotherapie. Hij is tevens bestuurslid van het Landelijk Kenniscentrum Kinder- en Jeugdpsychiatrie.  

nieuwsafbeelding - Ramón Lindauer toegetreden tot de Raad van Toezicht - 470526996
Vanaf deze maand treedt de heer prof. dr. Ramón Lindauer toe tot de Raad van Toezicht van RINO amsterdam.Door het vertrek van de heer drs. Klaas Visser kwam een functie in de RvT vrij waarvoor iemand...

Je kunt nog in aanmerking komen voor fiscaal voordeel!

06 Dec 2021

Meld je nu nog aan voor een cursus om in aanmerking te komen voor fiscaal voordeel! Kijk op deze pagina van belastingdienst.nl voor meer informatie.

Als je je nog voor de kerstvakantie aanmeldt voor een cursus en daarbij aangeeft dat je deze nog dit jaar wil betalen, kom je mogelijk in aanmerking voor fiscaal voordeel.

Als je je opleiding zelf betaalt, kan je met de regeling Aftrek studiekosten jaarlijks tot € 15.000,- aftrekken van de inkomstenbelasting. Helaas stopt het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid per 1 januari 2022 met deze regeling. Maar voor de studiekosten die je in 2021 maakt, geldt dat je nog gebruik kan maken van deze regeling!

Om gebruik te maken van de regeling gelden er een aantal voorwaarden:

 • Je hebt de studiekosten in 2021 voldaan;
 • Je mag alleen je eigen studiekosten of die van je fiscale partner aftrekken;
 • Je komt niet meer in aanmerking voor studiefinanciering of een studievoorschot;
 • De opleiding of training moet gericht zijn op je beroep of je toekomstige beroep;
nieuwsafbeelding - Je kunt nog in aanmerking komen voor fiscaal voordeel! - 1708054698
Meld je nu nog aan voor een cursus om in aanmerking te komen voor fiscaal voordeel! Kijk op deze pagina van belastingdienst.nl voor meer informatie. Als je je nog voor de kerstvakantie aanmeldt voor...

Laatste lesdag docent Leo de Nobel

03 Dec 2021

Op 3 december 2012 verzorgt Leo de Nobel, docent bij RINO amsterdam, zijn allerlaatste les aan GZ-psychologen. De afgelopen 17 jaar heeft Leo heel veel BIG-opleidingsgroepen gedoceerd en voorzien van zijn grote kennis, lange ervaring en uitgebreide netwerk. Velen hebben na hun opleiding ook nog contact met hem gehouden als zij in hun werk lastige vraagstukken tegenkwamen op de terreinen van wetgeving en beroepsethiek.

Leo heeft aangeboden dat (oud) opleidelingen contact met hem op mogen blijven nemen, deze service blijft en hij zal  de materie op de voet blijven volgen. ‘’Dat spreekt vanzelf’’, aldus Leo!

Dit tekent de grote inspiratiebron die hij voor velen is! RINO amsterdam is zeer dankbaar voor de enorme betrokkenheid en de grote inspanning die hij op zeer vakkundige manier heeft geleverd voor ons instituut en de cursisten.

https://www.linkedin.com/posts/rino-amsterdam_vandaag-verzorgt-leo-de-no...

nieuwsafbeelding - Laatste lesdag docent Leo de Nobel - 653127998
Op 3 december 2012 verzorgt Leo de Nobel, docent bij RINO amsterdam, zijn allerlaatste les aan GZ-psychologen. De afgelopen 17 jaar heeft Leo heel veel BIG-opleidingsgroepen gedoceerd en voorzien van...

Corona update naar aanleiding van de persconferentie op 26 november 2021

29 Nov 2021

Op vrijdag 26 november 2021 heeft de overheid aangekondigd dat door de oplopende besmettingen de coronamaatregelen verder worden aangescherpt. 
Naar aanleiding van deze persconferentie continueert RINO amsterdam het huidige coronabeleid. 

In dit nieuwsbericht informeren we je over het beleid dat RINO amsterdam volgt en de maatregelen die genomen worden om onderwijs veilig aan te bieden.

Coronahelpdesk

Heb je een vraag over jouw online of hybride les bij RINO amsterdam? Je kunt onze coronahelpdesk dagelijks bereiken via coronahelpdesk@rino.nl

Openingstijden coronahelpdesk:
Maandag t/m donderdag
09.00 - 21.30 uur
Vrijdag
08.30 - 17.00 uur
Zaterdag
09.00 - 17.00 uur
Zondag
12.00 - 17.00 uur

 

1,5 meter afstand houden

Op onze locatie geldt voor al onze bezoekers om overal 1,5 meter afstand te houden. Om er ook tijdens de les voor te zorgen dat iedereen rekening kan houden met de 1,5 meter-regel houden we bij de opstelling van het lokaal de volgende indeling aan:

 • We houden de ruime schoolopstelling waarin de tafels op minimaal 1,5 meter van elkaar geplaatst worden.

 

Mondkapje verplicht

De gangen in ons pand zijn smal. Voor alle bezoekers van RINO amsterdam is het dragen van een mondkapje in de algemene ruimten van ons pand verplicht. Tijdens de les, in het leslokaal, mag het mondkapje weer af zodra je plaatsneemt. Mondkapjes worden beschikbaar gesteld door RINO amsterdam. Een mondkapje is verkrijgbaar in de entreehal of bij de receptie op de 2e etage. 

 

BIG-opleidingen: Hybride onderwijs als het kan, online onderwijs als het nodig is

Wordt de les hybride aangeboden? Dan kunnen maximaal 12 opleidelingen naar het Leidseplein komen om de les fysiek te volgen. Hiermee kunnen we 1,5 meter afstand van elkaar garanderen in het leslokaal. De groepsvertegenwoordigers geven de verdeling online en fysieke deelname door aan de coördinatoren en zorgen dat de beurten goed verdeeld worden. De overige opleidelingen van de opleidingsgroep volgen de les online vanuit huis.

De docent geeft bij de start van de hybride cursus nadrukkelijke aandacht aan en uitleg over het coronabeleid bij RINO amsterdam. Wij verzoeken iedereen om alle maatregelen in acht te nemen en elkaar alert te houden op de geldende maatregelen.

Wij realiseren ons dat een deel van onze cursisten regelmatig werkt met kwetsbare groepen. Uiteraard vinden wij het belangrijk dat deze kwetsbare groepen, zoals ouderen die woonachtig zijn binnen een instituut, beschermd blijven. Werk je met een kwetsbare doelgroep of ben je zelf kwetsbaar? Dan kun je ervoor kiezen om de les online te volgen. We vragen je om bij het volgen van een online les actief betrokken te zijn bij de fysieke les, dit is belangrijk om de gewenste leeropbrengst te realiseren.

 

Nascholingen & Opleidingen: Hybride onderwijs als uitgangspunt

Alle nascholingsactiviteiten bieden we hybride aan. Dit betekent dat je de les op het Leidseplein in Amsterdam kunt bijwonen.  Indien je vanwege corona gerelateerde redenen niet in staat bent om naar onze locatie te komen, bieden we je de mogelijkheid om, indien je hiervoor fit genoeg bent, de les online vanuit huis te volgen. Indien er geen leslokaal beschikbaar is waar 1,5 meter afstand kan worden gegarandeerd, wijken we uit naar volledig online onderwijs op de desbetreffende cursusdag. Uiteraard word je hierover tijdig geïnformeerd. Zo zorgen we ervoor dat alle lessen op een veilige manier doorgang kunnen vinden. 

We vragen je om bij het volgen van een online les actief betrokken te zijn bij de fysieke les, dit is belangrijk om de gewenste leeropbrengst te realiseren.

 

De huidige situatie is spannend voor ons allemaal. We moeten vertrouwen op het advies van de deskundigen. Bovenstaande maatregelen zijn gebaseerd op de huidige coronaregels.

 

nieuwsafbeelding - Corona update naar aanleiding van de persconferentie op 26 november 2021 - 2101698537
Op vrijdag 26 november 2021 heeft de overheid aangekondigd dat door de oplopende besmettingen de coronamaatregelen verder worden aangescherpt. Naar aanleiding van deze persconferentie continueert...

Tot 31 december kun je nog gebruik maken van de regeling Aftrek studiekosten

28 Okt 2021

Als je je opleiding zelf betaalt, kan je met de regeling Aftrek studiekosten jaarlijks tot € 15.000,- aftrekken van je inkomstenbelasting. Helaas stopt het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid per 1 januari 2022 met deze regeling. Maar voor de studiekosten die je in 2021 maakt, geldt dat je nog gebruik kan maken van deze regeling!

Om gebruik te maken van de regeling gelden er een aantal voorwaarden:

 • Je hebt de studiekosten in 2021 voldaan;
 • Je mag alleen je eigen studiekosten of die van je fiscale partner aftrekken;
 • Je komt niet meer in aanmerking voor studiefinanciering of een studievoorschot;
 • De opleiding of training moet gericht zijn op je beroep of je toekomstige beroep;


Heb je een interesse voor een cursus of opleiding binnen ons aanbod? Dan is dit een goed moment om je in te schrijven! Zo kun je nog optimaal gebruikmaken van de regeling en behaal je maximaal financieel voordeel. Bekijk ons complete aanbod: www.rino.nl

Als je je opleiding zelf betaalt, kan je met de regeling Aftrek studiekosten jaarlijks tot € 15.000,- aftrekken van je inkomstenbelasting. Helaas stopt het ministerie van Sociale Zaken en...

Autonomie versterken helpt angststoornissen te verminderen

25 Okt 2021

In Nederland ontwikkelt ongeveer één op de vijf mensen tijdens hun leven een angststoornis; het betreft tweemaal vaker meisjes en vrouwen dan jongens en mannen. De meest gangbare behandeling, cognitieve gedragstherapie (CGT), is effectief, maar niet voor iedereen. Therapie die gericht is op het versterken van autonomie - het vermogen om je eigen behoeften, wensen en meningen te voelen, te uiten, en af te stemmen met de mensen om je heen -  blijkt ongeveer even effectief als CGT als het gaat om verminderen van angst. Bovendien heeft het ook effect op bredere uitkomsten zoals een positiever zelfbeeld, en het is een gender-sensitieve therapievorm. Autonomieversterkende therapie (Autonomy Enhancing Therapy; AET, Bekker, van Kouwenhoven, et al., 2015) biedt daarom een waardevolle uitbreiding van het behandelaanbod voor angststoornissen.

 

Dit blijkt uit promotieonderzoek van psycholoog Laura Kunst (Departement Medische en Klinische Psychologie van Tilburg University). Cognitieve gedragstherapie (CGT) is de enige wetenschappelijk onderbouwde behandeling voor angststoornissen die momenteel wordt aanbevolen in de richtlijnen. Dat kan problematisch zijn omdat 49% van de cliënten niet volledig herstelt, of zelfs CGT vermijdt, vanwege de blootstelling aan angst. In een klinisch onderzoek onder 129 cliënten met angststoornissen uit acht behandelcentra, is autonomieversterkende therapie (AET) ­­vergeleken met de ‘gouden standaard’ CGT.

 

Laura Kunst: “Uit een literatuurstudie en eerder onderzoek bleek dat mensen met angstklachten geregeld problemen hebben op het gebied van autonomie. Zij vinden het bijvoorbeeld moeilijk om te handelen naar wat zij willen en nodig hebben, delen hun persoonlijke mening minder snel en geven hun grenzen minder vaak aan. Wij zagen deze patronen ook terug in een stress onderzoek in het laboratorium. Uit enquêtes onder 5.367 deelnemers bleek bovendien dat mensen met forse autonomieproblemen in hoge mate last hebben van negatieve gevoelens en gedachten over zichzelf, vaak al voor lange tijd. Ook had deze groep veel last van angsten en depressieve klachten, terwijl sterk autonome mensen juist vaak een goede psychische gezondheid hebben. Omdat gezonde autonomie dus gepaard lijkt te gaan met minder angstklachten, onderzochten wij of het verbeteren van autonomie in behandeling ook zorgt voor minder angstklachten. Dat bleek het geval te zijn. Autonomieversterkende therapie werkte ongeveer even goed als CGT, zowel voor angstklachten als voor bredere uitkomsten, zoals zelfbeeld en kosteneffectiviteit. Autonomieversterkende therapie was nog nooit vergeleken met CGT en kan op basis van dit onderzoek worden aanbevolen voor behandeling van angstklachten in de geestelijke gezondheidszorg, bijvoorbeeld wanneer cliënten onvoldoende baat hadden bij CGT of CGT weigeren.”

 

Laura Kunst verdedigt haar proefschrift getiteld Taking charge: The role of autonomy in anxiety and effectiveness of autonomy enhancing treatment op vrijdag 29 oktober om 10.00 uur aan Tilburg University. Eén van de promotoren is prof. dr. Marrie Bekker, hoofdopleider van de GZ-opleiding van Rino amsterdam.

 

 

Op 10 november start de cursus Autonomiegerichte behandeling bij angst en depressie.  De cursus wordt gegeven door prof. dr. Marrie Bekker. Na afloop van de cursus ben je onder andere op de hoogte van de recente wetenschappelijke evidentie voor de relaties van autonomie-gehechtheid met allerlei typen psychische stoornissen, met name angst en depressie maar ook eetstoornissen, aanpassingsstoornissen en persoonlijkheidsstoornissen. Kijk voor meer informatie en aanmelden op www.rino.nl/497

 

 

nieuwsafbeelding - Autonomie versterken helpt angststoornissen te verminderen - 1150543207
In Nederland ontwikkelt ongeveer één op de vijf mensen tijdens hun leven een angststoornis; het betreft tweemaal vaker meisjes en vrouwen dan jongens en mannen. De meest gangbare behandeling,...

[podcast] Stress & Ademhaling met Nico van der Breggen

07 Okt 2021

RINO LUISTERT

Deze zomer hebben wij Studio RINO in het leven geroepen. In de Studio maken wij podcast, vlogs, en andere creaties speciaal voor jullie allemaal. Wij brengen ons aanbod op deze manier naar jou toe. In RINO amsterdam Luistert, onze podcastserie, treden we in gesprek met iemand van wie wij iets kunnen leren. Iemand die ons en jou kan inspireren om nieuwe dingen te ontdekken en te ervaren. In de aller, allereerste productie van Studio RINO staat ademhaling en stress centraal. En daar is Nico van der Breggen, ademhalingscoach, expert in.

Nico van der Breggen, ademhalingscoach

Een goede ademhaling maakt minder vermoeid, verhoogt het concentratievermogen en verlaagt spanning. Veel mensen hebben een ademfrequentie die veel hoger ligt dan nodig is. Met een te snelle ademhaling verbruik je veel energie en wordt zuurstof niet efficiënt opgenomen. Stressklachten houden altijd verband met een te hoge ademfrequentie, een te hoge fysieke staat van paraatheid.

 

Nico: “Ik ben stresscoach, ademcoach vooral en ik zie in mijn praktijk in Amsterdam allemaal verschillende vormen van stress. Mensen die met stressklachten en allerlei verschillende uitingen daarvan bij mij komen voor hulp. En de verbindende factor is altijd de ademhaling. De ademhaling is zo belangrijk en heeft zoveel invloed op ons systeem.”

 

Wat wij graag van Nico willen weten; hoe vaak ademen we eigenlijk op een dag?

 

Luister de podcast Stress & Ademhaling

In deze podcast leer je:

 • Hoe vaak je ademt op een dag,
 • Hoe je ademhaling en brein samenwerken,
 • Hoe ademhaling en stress met elkaar in verband staan,
 • Hoe je adempatroon de dingen die je doet beïnvloedt,
 • Waarom zuchten goed voor je is wanneer je stress ervaart,
 • …en nog veel meer!

 

RINO LUISTERT Deze zomer hebben wij Studio RINO in het leven geroepen. In de Studio maken wij podcast, vlogs, en andere creaties speciaal voor jullie allemaal. Wij brengen ons aanbod op deze manier...

Update: corona-maatregelen op onze locatie vanaf 25 september

22 Sep 2021

 
Vorige week dinsdag, op 14 september, heeft de overheid aangekondigd dat veel coronamaatregelen op korte termijn verdwijnen of een minder dwingend karakter krijgen. Het virus is echter nog niet helemaal weg uit onze samenleving. Om deze reden is het belangrijk dat wij de komende weken en maanden voorzichtig blijven. Hierbij gelden de volgende adviezen:

 • Was regelmatig je handen.
 • Schud geen handen.
 • Hoesten en niezen doe je in je elleboog.
 • Heb je klachten? Laat je dan testen bij de GGD.
 • Zorg voor een regelmatige toevoer van frisse lucht in binnenruimtes.
 • Houd indien mogelijk (1,5 meter) afstand.
 • Werk thuis als het kan en op kantoor als het nodig is.

 

Bezoekersbeleid RINO amsterdam is gewijzigd 

Bij RINO amsterdam nemen we de adviezen van de overheid over en dragen wij zo ons steentje bij aan de veiligheid en gezondheid van onze werknemers, docenten, cursisten en alle andere bezoekers. Na de persconferentie is het bezoekersbeleid van onze locatie aan het Leidseplein in Amsterdam bijgewerkt, zodat het weer aansluit op de algemene veiligheidsvoorschriften van de overheid.
 
We informeren je hierbij graag over deze wijzigingen, zodat jouw volgende bezoek aan RINO amsterdam veilig en soepel verloopt.


Alle wijzigingen in ons bezoekersbeleid met ingang van 25 september:  

 • Alle leslokalen zijn in gebruik.
 • In de leslokalen hanteren we tot nader order de ‘schoolopstelling’, zodat je onderling gemakkelijker afstand kunt houden.
 • In de algemene ruimten, zoals de entree, het trappenhuis en de gangen, blijft het dringende advies gelden om 1,5 meter afstand te houden. In de lift is het helaas niet mogelijk om afstand te houden. Wij adviseren daarom dat slechts één persoon tegelijk gebruik maakt van de lift.
 • De reguliere start-, pauze- en eindtijden zijn weer van toepassing voor zowel de opleidingen van de BIG-afdeling als de afdeling Nascholing & Opleiding.
 • Alle BIG-opleidingsgroepen volgen fysiek onderwijs op onze locatie aan het Leidseplein. Indien je wegens Covid-gerelateerde overmacht (zoals milde klachten) niet in de gelegenheid bent om naar onze locatie te komen, dan kun je voor een korte periode de les online volgen – mits je daartoe in staat bent.
 • Voor al onze cursussen van de afdeling Nascholing & Opleiding blijven we streven naar een optimale mix tussen offline & online lessen.
 • In alle leslokalen wordt voldoende geventileerd. We testen ook regelmatig op de toevoer van verse lucht, door middel van CO2-meters.
 • Wanneer je je verplaatst in het pand draag je een mondkapje. Tijdens de les, in het leslokaal mag jouw mondkapje af. RINO amsterdam stelt mondkapjes beschikbaar bij de entree. 
 • Heb je koorts, een loopneus of vertoon je andere symptomen? Blijf dan thuis, informeer zo snel mogelijk jouw opleidingscoördinator en/of volg de les – indien mogelijk – online.

 

Aanvullende informatie voor bezoekers RINO amsterdam

We informeren je steeds per mail over de actuele veiligheidsmaatregelen die relevant zijn voor jouw bezoek aan RINO amsterdam. Ook bieden wij de Veiligheidsinstructiekaart aan bij aanvang van elke les. Deze kaart bevat beknopte informatie over de actueel geldende maatregelen op onze locatie.
 
Wil je meer weten over de maatregelen op onze locatie, zoals het gebruik van de lift en hoe wij omgaan met ventilatie in de lesruimten? Of wil je de actuele Veiligheidsinstructiekaart van RINO amsterdam alvast inzien? Voor alle informatie en documentatie rondom onze veiligheidsmaatregelen kun je terecht op onze website: www.rino.nl/coronamaatregelen 

Heb je een vraag? Wij helpen je graag.
Indien je vragen hebt naar aanleiding van dit bericht, neem dan rechtstreeks contact met ons via 020 – 625 08 03, of stuur ons een email: info@rino.nl. Wij helpen je graag! 

 

nieuwsafbeelding - Update: corona-maatregelen op onze locatie vanaf 25 september - 2112768703
 Vorige week dinsdag, op 14 september, heeft de overheid aangekondigd dat veel coronamaatregelen op korte termijn verdwijnen of een minder dwingend karakter krijgen. Het virus is echter nog niet...
Contact