Nieuwe corona-maatregelen vanaf 25 september. Lees meer informatie.

[podcast] Stress & Ademhaling met Nico van der Breggen

07 Okt 2021

RINO LUISTERT

Deze zomer hebben wij Studio RINO in het leven geroepen. In de Studio maken wij podcast, vlogs, en andere creaties speciaal voor jullie allemaal. Wij brengen ons aanbod op deze manier naar jou toe. In RINO amsterdam Luistert, onze podcastserie, treden we in gesprek met iemand van wie wij iets kunnen leren. Iemand die ons en jou kan inspireren om nieuwe dingen te ontdekken en te ervaren. In de aller, allereerste productie van Studio RINO staat ademhaling en stress centraal. En daar is Nico van der Breggen, ademhalingscoach, expert in.

Nico van der Breggen, ademhalingscoach

Een goede ademhaling maakt minder vermoeid, verhoogt het concentratievermogen en verlaagt spanning. Veel mensen hebben een ademfrequentie die veel hoger ligt dan nodig is. Met een te snelle ademhaling verbruik je veel energie en wordt zuurstof niet efficiënt opgenomen. Stressklachten houden altijd verband met een te hoge ademfrequentie, een te hoge fysieke staat van paraatheid.

 

Nico: “Ik ben stresscoach, ademcoach vooral en ik zie in mijn praktijk in Amsterdam allemaal verschillende vormen van stress. Mensen die met stressklachten en allerlei verschillende uitingen daarvan bij mij komen voor hulp. En de verbindende factor is altijd de ademhaling. De ademhaling is zo belangrijk en heeft zoveel invloed op ons systeem.”

 

Wat wij graag van Nico willen weten; hoe vaak ademen we eigenlijk op een dag?

 

Luister de podcast Stress & Ademhaling

In deze podcast leer je:

 • Hoe vaak je ademt op een dag,
 • Hoe je ademhaling en brein samenwerken,
 • Hoe ademhaling en stress met elkaar in verband staan,
 • Hoe je adempatroon de dingen die je doet beïnvloedt,
 • Waarom zuchten goed voor je is wanneer je stress ervaart,
 • …en nog veel meer!

 

RINO LUISTERT Deze zomer hebben wij Studio RINO in het leven geroepen. In de Studio maken wij podcast, vlogs, en andere creaties speciaal voor jullie allemaal. Wij brengen ons aanbod op deze manier...

Update: corona-maatregelen op onze locatie vanaf 25 september

22 Sep 2021

 
Vorige week dinsdag, op 14 september, heeft de overheid aangekondigd dat veel coronamaatregelen op korte termijn verdwijnen of een minder dwingend karakter krijgen. Het virus is echter nog niet helemaal weg uit onze samenleving. Om deze reden is het belangrijk dat wij de komende weken en maanden voorzichtig blijven. Hierbij gelden de volgende adviezen:

 • Was regelmatig je handen.
 • Schud geen handen.
 • Hoesten en niezen doe je in je elleboog.
 • Heb je klachten? Laat je dan testen bij de GGD.
 • Zorg voor een regelmatige toevoer van frisse lucht in binnenruimtes.
 • Houd indien mogelijk (1,5 meter) afstand.
 • Werk thuis als het kan en op kantoor als het nodig is.

 

Bezoekersbeleid RINO amsterdam is gewijzigd 

Bij RINO amsterdam nemen we de adviezen van de overheid over en dragen wij zo ons steentje bij aan de veiligheid en gezondheid van onze werknemers, docenten, cursisten en alle andere bezoekers. Na de persconferentie is het bezoekersbeleid van onze locatie aan het Leidseplein in Amsterdam bijgewerkt, zodat het weer aansluit op de algemene veiligheidsvoorschriften van de overheid.
 
We informeren je hierbij graag over deze wijzigingen, zodat jouw volgende bezoek aan RINO amsterdam veilig en soepel verloopt.


Alle wijzigingen in ons bezoekersbeleid met ingang van 25 september:  

 • Alle leslokalen zijn in gebruik.
 • In de leslokalen hanteren we tot nader order de ‘schoolopstelling’, zodat je onderling gemakkelijker afstand kunt houden.
 • In de algemene ruimten, zoals de entree, het trappenhuis en de gangen, blijft het dringende advies gelden om 1,5 meter afstand te houden. In de lift is het helaas niet mogelijk om afstand te houden. Wij adviseren daarom dat slechts één persoon tegelijk gebruik maakt van de lift.
 • De reguliere start-, pauze- en eindtijden zijn weer van toepassing voor zowel de opleidingen van de BIG-afdeling als de afdeling Nascholing & Opleiding.
 • Alle BIG-opleidingsgroepen volgen fysiek onderwijs op onze locatie aan het Leidseplein. Indien je wegens Covid-gerelateerde overmacht (zoals milde klachten) niet in de gelegenheid bent om naar onze locatie te komen, dan kun je voor een korte periode de les online volgen – mits je daartoe in staat bent.
 • Voor al onze cursussen van de afdeling Nascholing & Opleiding blijven we streven naar een optimale mix tussen offline & online lessen.
 • In alle leslokalen wordt voldoende geventileerd. We testen ook regelmatig op de toevoer van verse lucht, door middel van CO2-meters.
 • Wanneer je je verplaatst in het pand draag je een mondkapje. Tijdens de les, in het leslokaal mag jouw mondkapje af. RINO amsterdam stelt mondkapjes beschikbaar bij de entree. 
 • Heb je koorts, een loopneus of vertoon je andere symptomen? Blijf dan thuis, informeer zo snel mogelijk jouw opleidingscoördinator en/of volg de les – indien mogelijk – online.

 

Aanvullende informatie voor bezoekers RINO amsterdam

We informeren je steeds per mail over de actuele veiligheidsmaatregelen die relevant zijn voor jouw bezoek aan RINO amsterdam. Ook bieden wij de Veiligheidsinstructiekaart aan bij aanvang van elke les. Deze kaart bevat beknopte informatie over de actueel geldende maatregelen op onze locatie.
 
Wil je meer weten over de maatregelen op onze locatie, zoals het gebruik van de lift en hoe wij omgaan met ventilatie in de lesruimten? Of wil je de actuele Veiligheidsinstructiekaart van RINO amsterdam alvast inzien? Voor alle informatie en documentatie rondom onze veiligheidsmaatregelen kun je terecht op onze website: www.rino.nl/coronamaatregelen 

Heb je een vraag? Wij helpen je graag.
Indien je vragen hebt naar aanleiding van dit bericht, neem dan rechtstreeks contact met ons via 020 – 625 08 03, of stuur ons een email: info@rino.nl. Wij helpen je graag! 

 

nieuwsafbeelding - Update: corona-maatregelen op onze locatie vanaf 25 september - 2112768703
 Vorige week dinsdag, op 14 september, heeft de overheid aangekondigd dat veel coronamaatregelen op korte termijn verdwijnen of een minder dwingend karakter krijgen. Het virus is echter nog niet...

Nieuwe corona-maatregelen vanaf 30 augustus

27 Aug 2021

Bij RINO amsterdam vinden wij het belangrijk dat docenten en cursisten elkaar veilig kunnen ontmoeten. De veiligheidsmaatregelen voor onze locatie aan het Leidseplein helpen ons om jouw veiligheid en gezondheid te waarborgen, en worden steeds bijgewerkt in lijn met de actuele adviezen van de overheid. Naar aanleiding van de corona-persconferentie op 13 augustus zijn onze veiligheidsmaatregelen gewijzigd.

Hieronder het overzicht van de (nieuwe) maatregelen die ingaan op 30 augustus. Tot aan deze datum blijven de veiligheidsmaatregelen die je gewend was vóór de zomervakantie van kracht.

Gewijzigde veiligheidsmaatregelen bij RINO amsterdam.  

Overzicht van onze maatregelen per 30 augustus 2021

 • Alle leslokalen worden weer in gebruik genomen.
 • De reguliere start-, pauze- en eindtijden zijn weer van toepassing voor Nascholing & Opleiding.
 • We blijven hybride onderwijs aanbieden aan de cursisten van Nascholing & Opleiding.
 • Alle BIG-opleidingsgroepen volgen fysiek onderwijs op onze locatie aan het Leidseplein. Indien je wegens Covid-gerelateerde overmacht zoals quarantaine zonder ziekte niet in de gelegenheid bent om naar onze locatie te komen, dan kun je voor een korte periode de les online volgen -mits je daartoe in staat bent uiteraard.
 • Om drukte te voorkomen wijzen wij vaste leslokalen en lestijden toe aan elke BIG-opleidingsgroep. De lokaalindeling en start-, pauze- en eindtijd van de groepen delen wij voor aanvang van de les per mail en/of via Mijn.RINO.nl.
 • Het gebruik van een mondkapje is verplicht voor alle bezoekers en geldt in het gehele pand, met uitzondering van de leslokalen. Tijdens de les, in het leslokaal mag jouw mondkapje weer af. RINO amsterdam stelt mondkapjes beschikbaar bij de entree.
 • Ons onderwijs is kleinschaliger dan dat op de universiteiten. Waar mogelijk handhaven wij daarom de anderhalve meter maatregel. Het kan, en is veiliger. We doen daarom opnieuw een beroep op iedereen om deze maatregel zoveel mogelijk in acht te nemen.
 • Heb je koorts, een loopneus of vertoon je andere symptomen? Blijf dan thuis.


Aanvullende informatie voor jouw bezoek aan RINO amsterdam

We informeren je per mail over de actuele veiligheidsmaatregelen die relevant zijn voor jouw bezoek aan RINO amsterdam. Ook bieden wij de Veiligheidsinstructiekaart aan bij aanvang van elke les. Deze kaart bevat beknopte informatie over de geldende maatregelen op onze locatie.

Wil je meer weten over de maatregelen op onze locatie, zoals het gebruik van de lift en hoe wij omgaan met ventilatie in de lesruimten? Of wil je de actuele Veiligheidsinstructiekaart van RINO amsterdam alvast inzien? Voor alle informatie en documentatie rondom onze veiligheidsmaatregelen kun je terecht op onze website: www.rino.nl/coronamaatregelen

Heb je een vraag? Wij helpen je graag.

Indien je vragen hebt naar aanleiding van dit bericht, neem dan rechtsreeks contact met ons via 020 – 625 08 03, of stuur ons een email: info@rino.nl. Wij helpen je graag! 

nieuwsafbeelding - Nieuwe corona-maatregelen vanaf 30 augustus - 1332752746
Bij RINO amsterdam vinden wij het belangrijk dat docenten en cursisten elkaar veilig kunnen ontmoeten. De veiligheidsmaatregelen voor onze locatie aan het Leidseplein helpen ons om jouw veiligheid en...

Ons onderwijs na de zomervakantie

21 Jun 2021

Gedurende de coronacrisis hebben wij steeds de richtlijnen voor het hoger onderwijs gevolgd. Ook bij de start van het nieuwe studiejaar in september blijven we dit doen. Leidraad hierbij zijn de scenario’s voor het hoger onderwijs zoals opgesteld door de Rijksoverheid.  

Sinds begin mei ontvangen we in beperkte mate weer cursisten in ons pand aan het Leidseplein. We hebben jullie aanwezigheid gemist en de bedrijvigheid in ons pand voelt heel goed! We zijn dan ook heel blij dat de maatregelen het toelaten dat we na de zomervakantie al onze leslokalen weer in gebruik nemen. Waarschijnlijk nog wel met enkele maatregelen.  

Weer volledige bezetting op Leidseplein  

Vanaf maandag 23 augustus, de start van het nieuwe studiejaar, streven we naar een volledige bezetting van onze lokalen.  

Voor onze BIG-opleidingen geldt dat alle lessen in principe offline plaatsvinden op het Leidseplein.

Voor al onze overige opleidingen en cursussen bieden we een optimale mix tussen offline & online onderwijs. Dit wordt in nauw overleg met de docent(en) vormgegeven.

De ZomerRINO workshops in augustus zijn nog grotendeels online.

Als de overheid besluit dat er aanvullende of strengere maatregelen nodig zijn, dan volgen we dat beleid. Dat kan betekenen dat in bepaalde periodes ons onderwijs weer gedeeltelijk of volledig online aangeboden wordt. Natuurlijk hopen we dat het niet zover komt!

Ons onderwijs tot 23 augustus

Tot 23 augustus handhaven we de huidige situatie met één kleine wijziging: Vanaf 26 juni is het dragen van een mondkapje in de gangen niet meer verplicht. Wel liggen er door het hele pand mondkapjes, zodat deze voor iedereen beschikbaar zijn, als het niet mogelijk is om 1.5 meter afstand te bewaren. Voor cursisten en docenten die dat willen zijn zelftests beschikbaar. Zij kunnen deze opvragen via: info@rino.nl.  

We wensen je een fijne zomer en graag tot ziens op het Leidseplein!

 

Gedurende de coronacrisis hebben wij steeds de richtlijnen voor het hoger onderwijs gevolgd. Ook bij de start van het nieuwe studiejaar in september blijven we dit doen. Leidraad hierbij zijn de ...

Onderwijs en zelftesten bij RINO amsterdam

26 Mei 2021

RINO amsterdam voegt zich als opleidingsinstituut naar de aanpak voor het hoger onderwijs. Zelftesten in het onderwijs zijn onderdeel van een bredere introductie van zelftesten in de Nederlandse samenleving als extra instrument om het coronavirus te bestrijden. Zelftesten in het onderwijs zijn op vrijwillige basis en aanvullend op de bestaande coronamaatregelen. In principe gaan we er dan ook van uit dat docenten en cursisten zelf zorgdragen voor aanschaf van deze tests. Het is in voorkomende gevallen ook mogelijk om via RINO amsterdam een test te ontvangen.

Zelftest aanvragen
Als je graag een zelftest ontvangt, om jezelf te testen voordat je naar het Leidseplein komt, ondersteunen we dat. Stuur een mail naar info@rino.nl, en we sturen per omgaande een zelftest naar je huisadres.

Negatieve zelftestuitslag als voorwaarde?
Niemand kan verplicht worden zich te (laten) testen en het hebben van een negatief testresultaat is geen voorwaarde voor een individuele persoon om toegang te krijgen tot ons onderwijs. Het is dus niet nodig dat deelnemers, docenten en medewerkers die aanwezig zijn op de instelling een negatieve test kunnen overleggen. Er wordt dus ook niet van instellingen verwacht dat zij hierop controleren.

De inzet van zelftesten loopt in ieder geval tot start van de zomervakantie, tot en met de maand juli 2021.

Bekijk ook de Veelgestelde vragen pagina waarop vragen en antwoorden staan over:

RINO amsterdam voegt zich als opleidingsinstituut naar de aanpak voor het hoger onderwijs. Zelftesten in het onderwijs zijn onderdeel van een bredere introductie van zelftesten in de Nederlandse...

drs. Bart Brouwer nieuw lid van Raad van Toezicht

28 Apr 2021

Met ingang van 21 april 2021 is Bart Brouwer toegetreden tot de Raad van Toezicht van RINO amsterdam.

Door het vertrek van Joost Voerman kwam een functie in de RvT vacant waarvoor iemand gezocht werd met expertise op het gebied van organisatieadvies. Bart is een allround adviseur op strategisch, financieel en organisatorisch gebied, met werkervaring bij Shell, KPN, PwC, het ministerie van Economische Zaken en ING. Hij past heel goed in het gewenste profiel van de RvT.

Bart heeft veel affiniteit met zowel de GGZ als de activiteiten van RINO amsterdam; zijn vrouw Christine Brouwer werkt namelijk als psychotherapeut - klinisch psycholoog bij de BOSgroep, is docente bij RINO amsterdam en geeft supervisie aan opleidelingen.

De Raad van Toezicht van RINO amsterdam bestaat uit: drs. Arnoud van Buuren, voorzitter (vrijgevestigd psychotherapeut), mr. Mieke Dudok van Heel (rechter in Amsterdam), drs. Klaas Visser, penningmeester (zelfstandig adviseur) en drs. Bart Brouwer (corporate strateeg bij ING).

 

Met ingang van 21 april 2021 is Bart Brouwer toegetreden tot de Raad van Toezicht van RINO amsterdam. Door het vertrek van Joost Voerman kwam een functie in de RvT vacant waarvoor iemand gezocht werd...

Voorzichtige eerste stappen met offline onderwijs

22 Apr 2021

RINO amsterdam is blij met het feit dat offline onderwijs weer tot de opties behoort. We willen we niets liever dan onze docenten en cursisten weer ontvangen op het Leidseplein. Aan de andere kant hebben we aandacht voor de situatie in de ziekenhuizen.

We vinden het dan ook heel belangrijk dat we alle stappen richting meer offline onderwijs met de grootste zorgvuldigheid zetten. De veiligheid en gezondheid van onze medewerkers, docenten en cursisten staat voorop, bij alle beslissingen die we nemen.

RINO amsterdam voegt zich als opleidingsinstituut naar de aanpak voor het hoger onderwijs. Bij het vormgeven van de aanpak volgt RINO amsterdam de richtlijnen van de overheid te vinden op de pagina Coronavirus en het hoger onderwijs. Het hoger onderwijs gaat per 26 april weer gedeeltelijk open voor studenten.

Voorzichtige stappen

Net als de overheid zet RINO amsterdam voorzichtige stappen op weg naar meer onderwijsmogelijkheden dan alleen online. Dat betekent concreet dat online onderwijs de standaard blijft en offline onderwijs voor specifieke opleidingsgroepen en cursusgroepen beschikbaar komt.

Hybride lesvorm

We kiezen voor een hybride lesvorm, omdat onder de huidige maatregelen het voor kan komen dat cursisten om corona-gerelateerde redenen niet in staat zijn om hun cursus of opleiding offline op locatie Leidseplein te volgen. Elke deelnemer met gezondheidsklachten krijgt de mogelijkheid om via Zoom online mee te doen met de lesdag.

Wat is onze aanpak?

RINO amsterdam bepaalt in overleg met de (hoofd)docenten en hoofdopleiders welke groepen les komen volgen op het Leidseplein.  Vanwege de regelgeving is er beperkte beschikbaarheid van lesruimten op het Leidseplein.

 • Bij het BIG-onderwijs wordt deze capaciteit zo eerlijk mogelijk verdeeld en streven wij naar 1x op de vijf lesdagen een lesdag op het Leidseplein.
 • Bij nascholingscurussen zijn de opleidingsdoelen mede bepalend welke cursus voorrang heeft.

Als jouw les op het Leidseplein kan plaatsvinden, geven we je dat uiterlijk een week voor de betreffende lesdag door. Landelijke ontwikkelingen en regelgeving kunnen dit doorkruisen.

We kunnen ons voorstellen dat je vragen hebt over onze aanpak rondom offline onderwijs. We hebben een Veelgestelde vragen pagina ingericht waarop vragen en antwoorden staan over:

 • Lesgeven en les krijgen
 • Maatregelen in het pand
 • Testen bij klachten en zelftesten
RINO amsterdam is blij met het feit dat offline onderwijs weer tot de opties behoort. We willen we niets liever dan onze docenten en cursisten weer ontvangen op het Leidseplein. Aan de andere kant...

Dr. Dorine van Driel plv. hoofdopleider GZ Ouderen

26 Maa 2021

Per 1 april 2021 start dr Dorine van Driel bij RINO amsterdam als plaatsvervangend hoofdopleider bij de GZ-opleiding voor de differentiatie Ouderen.  Dorine is al jaren een zeer gewaardeerd docent bij RINO amsterdam. Als klinisch psycholoog deelt ze haar kennis en ervaring met onze opleidelingen. Ze promoveerde op onderzoek naar “Factors associated with the persistence of Medically Unexplained Symptoms in later life”. Zij heeft inmiddels meerdere publicaties op haar naam staan.

Dorine: "Ik hoefde niet lang na te denken om tegen deze functie ‘ja‘ te zeggen. RINO amsterdam is immers de organisatie die in de GZ-opleiding aandacht besteedt aan ouderen. Dan bedoel ik niet een beetje, terloops of zijdelings maar echte aandacht. En dat is precies wat er nodig is, serieuze aandacht voor de geestelijke gezondheidszorg van ouderen. Niet alleen de vergrijzing maakt dit noodzakelijk maar ook de notie dat het werken met ouderen dynamisch en uitdagend is. Dit is het moment om die boodschap met anderen te delen."

Dorine gaat haar werk bij RINO amsterdam combineren met het werken als klinisch psycholoog in de praktijk van SeniorBeter.

Per 1 april 2021 start dr Dorine van Driel bij RINO amsterdam als plaatsvervangend hoofdopleider bij de GZ-opleiding voor de differentiatie Ouderen.  Dorine is al jaren een zeer gewaardeerd docent...

Nieuw: BIG-opleiding Orthopedagoog – Generalist

24 Maa 2021

Nieuw in ons aanbod (in aanvraag): BIG-opleiding Orthopedagoog – Generalist. Deze RINO kompas opleiding geeft richting aan een professionele loopbaan als regiebehandelaar bij complexe opvoedingszaken.

Tijdens de informatiebijeenkomst op 31 maart van 19:00-20:00 uur gaven we uitleg over deze opleiding en de verschillende profielen.

Martijn Lamberts, hoofd afdeling BIG-opleidingen, introduceert de hoofdopleiders, die op hun beurt het curriculum toelichten. De hoofdopleiders zijn mw. dr. Helma Koomen en mw. drs. Liesbeth Luycx.

Marlies Post, directeur NVO Nederlandse vereniging van pedagogen en onderwijskundigen gaf een presentatie over hun visie op het beroep van orthopedagoog-generalist. Binnen het programma was er ook ruimte voor vragen & antwoorden. Die vind je op de informatiepagina over de BIG-opleiding Orthopedagoog - Generalist.
 

 


Het opnemen van het beroep van orthopedagoog generalist in de wet BIG (art. 3) per 1 januari 2020 is voor RINO amsterdam aanleiding om deze opleiding in het jaar 2021 toe te voegen aan haar aanbod aan BIG-opleidingen. Door de minister daartoe aangewezen opleidingsinstellingen zijn bevoegd om deze opleiding aan te bieden. De start van de eerste opleidingsgroep staat gepland voor oktober 2021, aanmelden kan tot 1 juli 2021.

Orthopedagoog-generalist

Tot het vakgebied van de orthopedagoog-generalist wordt gerekend het verrichten van onderzoek en diagnostiek en het behandelen en begeleiden van zich in een persoonlijke afhankelijkheidsrelatie bevindende personen met leer-, gedrags-, en ontwikkelingsproblemen. De orthopedagoog-generalist betrekt daarbij altijd de opvoedingscontext als geheel, de verzorgers/opvoeders, en mogelijk andere personen uit de leefomgeving van de cliënt, zoals uit het gezin, onderwijs, buurt en/of leefgroep. 

Nieuw in ons aanbod (in aanvraag): BIG-opleiding Orthopedagoog – Generalist. Deze RINO kompas opleiding geeft richting aan een professionele loopbaan als regiebehandelaar bij complexe opvoedingszaken...

Hoger onderwijs in coronatijd

26 Feb 2021

Update > n.a.v. persconferentie 13 april: Alle huidige maatregelen worden verlengd tot en met 27 april.

Tot en met in ieder geval 26 april 2021 vinden er geen fysieke onderwijsactiviteiten plaats en is er sprake van afstandsonderwijs bij hogescholen en universiteiten. RINO amsterdam valt als opleidingsinstituut onder hoger onderwijs. Dat betekent dat onze aanpak, waarin wij ons onderwijs volledig online aanbieden, ongewijzigd blijft. "Het kabinet wil dat studenten in het hoger onderwijs zo snel mogelijk weer les op locatie kunnen volgen. Dit kan op zijn vroegst 26 april. Dat kan dan alleen als de besmettingscijfers dit toelaten en als de onderwijsinstellingen de studenten een zelftest kunnen aanbieden."

Het afstandsonderwijs is een gevolg van de sinds 16 december 2020 geldende lockdown. Het kabinet versoepelt stap voor stap. Omdat in het hoger onderwijs grote behoefte is aan meer ruimte voor fysiek onderwijs heeft het kabinet op 23 februari aangegeven dat ze kijkt of en onder welke voorwaarden het hoger onderwijs zo snel mogelijk heropend kan worden.

Voor het vormgeven van de aanpak houdt RINO amsterdam o.a. de pagina Veelgestelde vragen over het coronavirus en het hoger onderwijs in de gaten.

Op de pagina www.rino.nl/corona-update vind je alle informatie verzameld op 1 plek.

Update > n.a.v. persconferentie 13 april: Alle huidige maatregelen worden verlengd tot en met 27 april. Tot en met in ieder geval 26 april 2021 vinden er geen fysieke onderwijsactiviteiten plaats...
Contact