EMDR-protocol voor mensen met een verstandelijke beperking

26 mrt 2024

EMDR kan ook bij mensen met een verstandelijke beperking effectief zijn bij de verwerking van trauma’s. Maar hiervoor lijken wel aanpassingen nodig in het EMDR-protocol. De doelgroep heeft immers te maken met uitdagingen op het gebied van communicatie, cognitie, stressregulatie en hechting. Simone Schipper, promovendus bij Prinsenstichting, deed hier onderzoek naar.

Stress groeit bij werknemers in Nederland, beter beleid nodig

26 mrt 2024

Nederlanders vallen vaker uit door stress op het werk en de werkdruk zal de komende jaren alleen maar toenemen. Dat blijkt uit cijfers en een overheidsadvies die vandaag gepubliceerd zijn.

Het afgelopen jaar groeide het aantal mensen dat zich langdurig ziek meldde om stressklachten met 11 procent. Uit cijfers van arbodienstverleners ArboNed en HumanCapitalCare blijkt dat het in bijna een kwart van de gevallen ging om overspanning of een burn-out.

Bij die klachten ligt een werknemer er gemiddeld 240 dagen (gedeeltelijk) uit. Dat kost een bedrijf 315 euro per dag.

Jongeren ervaren meer seksuele grensoverschrijding en willen betere seksuele vorming

26 mrt 2024

Meer jongeren ervaren seksuele grensoverschrijding. Ook groeit de groep jongeren die geen anticonceptie gebruikt. En jongeren willen betere seksuele vorming. Dit zijn een paar uitkomsten van Seks onder je 25e, een grootschalig onderzoek naar de seksuele gezondheid van Nederlandse jongeren van 13 tot 25 jaar.

Werkwijze voor regionale Mentale gezondheidsnetwerken gepubliceerd

21 mrt 2024

De handleiding om in de regio aan de slag te gaan is nu beschikbaar.

In het Integraal Zorgakkoord is afgesproken dat elke regio een Mentaal gezondheidsnetwerk krijgt. Daarin werken huisartsen, sociaal domein en ggz duurzaam samen. Met elkaar zorgen ze ervoor dat mensen met psychische en sociale problemen sneller de juiste ondersteuning of zorg krijgen, op de juiste plek. Of dat nu in het sociaal domein is of in de ggz. De nieuwe manier van kijken en werken vermindert de druk op de huisartsenpraktijk en op de ggz. Wat de mentale gezondheidsnetwerken gaan doen?

Onderzoek onderstreept moeilijkheid ontwenning antipsychotica

19 mrt 2024

In een nieuw artikel, gepubliceerd in Psychopharmacology, werd geconstateerd dat slapeloosheid, angst, depressie, beven, hoofdpijn en duizeligheid veelvoorkomende symptomen zijn bij het stoppen met antipsychotica. Het onderzoek, geleid door Wilhelm Storck van het Universiteitsziekenhuis van Toulouse, toont ook aan dat sommige antipsychotica meer in verband worden gebracht met ontwenning dan andere.

Waar komt verzameldrang vandaan?

19 mrt 2024

Verzamelaars zijn van alle tijden en alle plekken. Soms is het een onschuldige hobby, voor anderen loopt het de spuigaten uit. Waar komt dat dwangmatige gedrag vandaan? Pieter ter Keurs, wetenschapper en conservator, schreef het boek Verzamelen: De dwang om te bezitten over verzamelen en de psychologie erachter. "Voorwerpen maken deel uit van onze identiteit en gevoel van eigenwaarde", zegt Ter Keurs bij Spraakmakers.

Gastblog: Durf jij te voelen?

18 mrt 2024

Als coach zie ik regelmatig hoe mensen vastzitten in hun gedachten, moeite hebben om contact te maken met hun gevoelens en daardoor soms het gevoel hebben dat ze vastlopen. Het vermogen om te voelen is echter essentieel voor een gezond emotioneel welzijn. Dat is niet altijd even eenvoudig, vooral voor introverten die geneigd zijn om veel in hun hoofd te zitten. Een paar tips om jouw obstakels te overwinnen.

Intensieve traumabehandeling verlost binnen acht dagen van PTSS-klachten

14 mrt 2024

In acht dagen van post-traumatische stressstoornisklachten af? Het blijkt te kunnen met een zeer intensieve behandelmethode waarbinnen traumagerichte therapieën, en veel beweging, worden gecombineerd. Eline Voorendonk promoveert op 15 maart op haar onderzoek naar deze methode. ‘Ongeveer 80 procent van de mensen heeft geen PTSS-diagnose meer aan het eind van de behandeling.’

Nieuwsbrief

Social media

Volg je ons al op social media?

RINO op Twitter