Nieuwe cursussen: Gezinstaxaties en Gedragstherapeutische technieken op de werkvloer

17 Okt 2017

Docenten Eva Eggink en Roos Gerats hebben in samenwerking twee nieuwe inspirerende cursussen ontwikkeld.  De cursussen zijn vanaf 2018 te volgen bij RINO amsterdam. Eva Eggink is orthopedagoog-generalist (i.o). Zij heeft ruime ervaring in de gedwongen jeugdzorg zowel als uitvoerend medewerker (gezinsvoogd) als gedragswetenschapper. Roos Gerats is orthopedagoog-generalist (i.o.). Zij heeft ruime ervaring in de gedwongen jeugdzorg. 

Gezinstaxaties

De laatste jaren wordt van veel hulpverleners verwacht dat zij steeds meer generalistisch werken. Daarbij komt dat de problematiek van o.a. gezinstaxaties steeds complexer wordt. Het goed kunnen verzamelen, ordenen en beoordelen van alle signalen is echter niet altijd even eenvoudig. En als de risico’s en beschermende factoren eenmaal in kaart gebracht zijn dan is het de kunst om dit te wegen; te beoordelen. Hoe weeg je de beschermende factoren mee, zonder de risico’s uit het oog te verliezen? In de 3-daagse cursus Gezinstaxaties leer je weloverwogen inschattingen te maken. Meer informatie en aanmelden via www.rino.nl/085. De cursus start op 22 februari 2018.

Gedragstherapeutische technieken op de werkvloer

Elk gedrag is een zinvolle reactie in een betekenisvolle situatie. Waarom blijven mensen dingen doen die ze van zichzelf eigenlijk best wel hinderlijk vinden? Waarom piekert de ene persoon meer dan de ander en welke rol speelt de omgeving met het instandhouden van het gedrag? Voorafgaand aan welke interventie dan ook zal er een goede analyse gemaakt moeten worden van het gedrag, ongeacht de leeftijd van de cliënten, de doelgroep of culturele achtergrond.Meer weten? Volg de 3-daagse cursus Gedragstherapeutische technieken op de werkvloer. Meer informatie en aanmelden via www.rino.nl/084. De cursus start op 18 januari 2018.

 

 

Opleidingskosten ook in 2018 aftrekbaar

02 Okt 2017

Kennis & inspiratie opdoen en de kosten aftrekken van de belasting? Hoe fijn is dat? De kosten voor de opleidingen en cursussen die je volgt bij RINO amsterdam kun je onder bepaalde voorwaarden aftrekken van de belasting.

Voorwaarden

De belangrijkste voorwaarde is dat je geen recht hebt op studiefinanciering. En dat de studie of opleiding aansluit bij je (toekomstig) beroep. Daarnaast moet het gaan om een leertraject. Dat betekent dat je kennis opdoet onder begeleiding of toezicht. De kosten die je mag aftrekken zijn de kosten van collegegeld, cursusgeld, lesgeld of examengeld en de leermiddelen die je voor de opleiding móet hebben, zoals boeken of bepaalde software. Krijg je een vergoeding van je werkgever? Dan moet je dat bedrag en een drempelbedrag van € 250 van de gemaakte kosten aftrekken.

Kijk voor meer informatie op de website van de Belastingdienst.

ZonderZorg zoekt nieuwe collega per 1 december

29 Sep 2017

ZonderZorg zoekt een nieuwe collega
administratief medewerker (m/v)
32 uur per week per 1 december 2017

 


Wat is jouw rol binnen ZonderZorg?
Je bent verantwoordelijk voor het zelfstandig uitvoeren van alle administratieve en organisatorische diensten voor meerdere (beroeps)verenigingen. Je verzorgt de ledenadministratie, houdt websites bij en organiseert congressen. Je bent het eerste aanspreekpunt voor de (bestuurs-)leden van de diverse verenigingen en woont externe vergaderingen bij. Je signaleert in de uitvoering van je werk processen die beter kunnen en past in overleg processen aan.


Wat verwachten we van jou?
Je bent, net als ZonderZorg, servicegericht en flexibel. Je bent gewend zorgvuldig te werken en je houdt van afwisselend werk. Daarnaast heb je een zelfstandige en proactieve werkhouding. Je ziet knelpunten en kansen en kunt hierbij de juiste communicatie inzetten. Je acteert als een spin in het web, pakt ad-hoc zaken direct op, maar weet ook de grote lijnen goed in het oog te houden. Verder heb je…

 • langer dan 2 jaar werkervaring in een vergelijkbare functie;
 • aantoonbaar HBO werk- en denkniveau;
 • en ga je snel en gemakkelijk om met softwarepakketten als Office en congresapplicaties.
   

Wie zijn wij?
ZonderZorg ondersteunt stichtingen en verenigingen in de (geestelijke) gezondheidszorg en aangrenzende terreinen. Wij leveren verschillende administratieve en organisatorische diensten, van ledenadministratie tot het beheren van een beroepsregister en het organiseren van congressen. ZonderZorg (www.zonderzorg.nl) is onderdeel van RINO Amsterdam (www.rino.nl), een opleidingsinstituut voor hulpverleners die werkzaam zijn in GGZ-instellingen, een eigen praktijk of aangrenzende werkvelden. RINO Amsterdam is een not-for-profit organisatie met 50 medewerkers in dienst. Het team van ZonderZorg bestaat uit 5 medewerkers.

Wat hebben wij jou te bieden?
Een afwisselende functie in een goed draaiend team, in een organisatie met een informele en collegiale werksfeer. Verder krijg je een…

 • werkplek in het hartje van Amsterdam;
 • salaris volgens de cao-GGZ FWG 40;
 • aanstelling voor een jaar met mogelijkheid tot verlenging.
   

Reageren?
Dat kan tot maandag 15 oktober 2017. Je kunt je sollicitatie sturen aan RINO Amsterdam, t.a.v. Annemarie Streur-van der Linden (P&O), Leidseplein 5, 1017 PR in Amsterdam of mailen aan annemariestreur@rino.nl.

Oplossingsgerichte consultvoering in de medische praktijk

12 Sep 2017

Oplossingsgerichte consultvoering in de medische praktijk
effectief aansluiten bij de patiënt
eendaagse workshop | 10:00- 17:00 uur 11 oktober 2017

Bij oplossingsgerichte medische consulten staat de gewenste uitkomst voor de patiënt centraal, zowel op medisch als op persoonlijk vlak. Arts en patiënt ontwikkelen vanaf het begin een gedeelde verantwoordelijkheid in het behandelproces. De patiënt ontwikkelt zelf mechanismen die bijdragen aan genezing, herstel of stabilisering. Bij oplossingsgerichte consultvoering maken arts en patiënt gebruik maken van elkaars expertise, waardoor de consulten effectiever en constructiever worden. Een voorbeeld:

Jeroen is 10 jaar oud en heeft al jaren astma waarvoor hij onderhoudsmedicatie gebruikt. Het innemen van zijn medicatie doet Jeroen soms wel en soms niet. Jeroen vindt het maar “gedoe”, die medicijnen. Vaak belandt hij met hevige benauwdheidsklachten in het ziekenhuis. In plaats van een nieuwe discussie aan te gaan over het probleem van astma of het gebruik van medicatie ter preventie van astma-aanvallen, stelt Jeroens kinderarts hem een vraag: Waaraan zou je als eerste kunnen merken dat al het gedoe rond je astma over is? Jeroen zegt: “Dat ik er weer bij hoor”. De kinderarts vraagt wat hij daarmee bedoelt, waarop Jeroen zegt: “Dan vragen m’n vrienden op school in de pauze weer of ik mee kom voetballen.” De kinderarts vraagt “En als je weer regelmatig zou voetballen met je vrienden in de pauze, wat zou dat voor verschil maken voor het nemen van je medicijnen?”, waarop Jeroen zegt: “Dan zou ik ze misschien wat makkelijker nemen, er niet zo moeilijk over doen, omdat ik het meer naar mijn zin heb”.

Kinderarts Christiaan van Woerden geeft de workshop samen met psychotherapeut Esther de Wolf. Meer informatie lees je op www.rino.nl/008 of bekijk de flyer van de cursus (PDF)

nieuwsafbeelding - Oplossingsgerichte consultvoering in de medische praktijk - 324387751 Behandelaar en client in gesprek

Listening post - kom meepraten en luisteren

08 Sep 2017

Wat doet de samenleving met ons en wat doen wij met de samenleving? Hoe ervaren wij de wereld waarin we leven, wat doen recente en eerdere gebeurtenissen met ons als burger en hoe houdt dit ons bezig? Wat doen wij eigenlijk zelf met de wereld? Voor de Listening Post op 30 september 2017 is iedereen uitgenodigd die stil wil staan bij deze vragen. Kom meepraten en luisteren naar wat anderen te zeggen hebben. Deelname kost €25 en aanmelden kan via www.rino.nl/307. Een Listening post geeft de tijdsgeest van het moment weer, dat wat mensen bezighoudt of wat mensen wensen voor de toekomst.

Wat houdt de Listening Post in?

Deelnemers delen individuele ervaringenover een thema dat ter plekke gekozen wordt. In het gesprek dat ontstaat krijgen ze zicht op hoe ze individueel hun burgerschap ervaren en wat er gemeenschappelijk is. Daardoor onstaat een scherper beeld van de eigen rol als burger - een rol waar we misschien niet zo vaak bij stilstaan. Deelnemers worden zich bewust van de manier waarop ze aan de maatschappij deelnemen, hoe ze die mede vormgeven en wat burgerschap inhoudt.

In Nederland wordt de Listening Post al vele jaren georganiseerd door RINO amsterdam, het departement Bestuurs- en Organisatiewetenschap (USBO) van de Universiteit Utrecht en EC O&P van het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Meer uitleg over de Listening Post vind je op de website van OPUS (Organisation for Promoting the Understanding of Society). In het archief op die site vind je verslagen van eerder gehouden Listening posts, waaronder die van

.

Koninklijke onderscheiding voor arts-seksuoloog Rik van Lunsen

07 Sep 2017

Docent Rik van Lunsen nam vrijdag 1 september afscheid bij het AMC met een prachtig symposium en werd benoemd tot officier in de Orde van Oranje-Nassau. Wat een geweldige onderscheiding voor een zeer gewaardeerde docent. Rik geeft in het kader van Nazomeren bij de RINO op 23 oktober de populaire workshop ' Seks! - wat iedere hulpverlener moet weten over seks'. Aanmelden kan via www.rino.nl/026

Wethouder Abdeluheb Choho reikte de versierselen uit aan seksuoloog Rik van Lunsen, die is benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. Lees het online artikel over de Koninklijke onderscheiding voor arts-seksuoloog Rik van Lunsen op de website van het Parool.

 

Lezingencyclus Rechten van het Kind

14 Aug 2017

Werk je met kinderen en wil je meer weten over de rechten van het kind? RINO amsterdam organiseert samen met het Centre for Children’s Rights Amsterdam (www.CCRA.nl) een lezingencyclus van tien lezingen met als leidraad het Internationale Verdrag voor de Rechten van het Kind (#IVRK). De lezingen vinden plaats op dinsdag- of donderdagavond, van 19.00 tot 21.15 uur in het pand van de RINO aan het Leidseplein 5. De eerste lezing is op dinsdag 3 oktober, de laatste op dinsdag 28 november. Je kunt je inschrijven voor de hele lezingencyclus (€200), maar de lezingen zijn ook los te volgen (€25). Op www.rino.nl/748 vind je meer informatie.

interdisciplinaire aanpak
De lezingen zijn afgestemd op zowel de advocatuur en juridische beroepen als psychologische, pedagogische en psychiatrische beroepen. De interdisciplinaire aanpak komt niet alleen terug in de onderwerpen, maar ook in de duo presentaties verzorgd door zowel juristen als deskundigen uit de geestelijke gezondheidszorg. Een aantal van de onderwerpen: de werking van het IVRK, het horen van en praten met kinderen, vluchteling kinderen: pedagogische gevaren en juridische implicaties en complexe gezags- en omgangszaken en meerouderschap.

programma

Werk je met kinderen en wil je meer weten over de rechten van het kind? RINO amsterdam organiseert samen met het Centre for Children’s Rights Amsterdam (#CCRA) een lezingencyclus van tien lezingen met als leidraad het Internationale Verdrag voor de Rechten van het Kind (#IVRK). De lezingen vinden plaats op dinsdag- of donderdagavond, van 19.00 tot 21.15 uur in het pand van de RINO aan het Leidseplein 5. De eerste lezing is op dinsdag 3 oktober, de laatste op dinsdag 28 november. Je kunt je inschrijven voor de hele lezingencyclus (€200), maar de lezingen zijn ook los te volgen (€25). Op www.rino.nl/748 vind je meer informatie.

 

Interdisciplinaire aanpak

De lezingen zijn afgestemd op zowel de advocatuur en juridische beroepen als psychologische, pedagogische en psychiatrische beroepen. De interdisciplinaire aanpak komt niet alleen terug in de onderwerpen, maar ook in de duo presentaties verzorgd door zowel juristen als deskundigen uit de geestelijke gezondheidszorg. Een aantal van de onderwerpen: de werking van het IVRK, het horen van en praten met kinderen, vluchteling kinderen: pedagogische gevaren en juridische implicaties en complexe gezags- en omgangszaken en meerouderschap.

programma

 • Dinsdag 3 oktober De werking van het IVRK
 • Dinsdag 10 oktober Het jeugdstrafrecht
 • Dinsdag 24 oktober Het horen van en praten met kinderen
 • Donderdag 26 oktober De werking van de nieuwe Kinderbeschermingsmaatregelen
 • Dinsdag 31 oktober De bijzondere Curator
 • Dinsdag 7 november Vluchteling kinderen: pedagogische gevaren en juridische implicaties
 • Dinsdag 14 november Complexe gezags- en omgangszaken en meerouderschap
 • Donderdag 16 november Recht op privacy
 • Dinsdag 21 november Draagmoederschap
 • Dinsdag 28 november Leerplicht en het recht op onderwijs
nieuwsafbeelding - Lezingencyclus Rechten van het Kind - 369437716 Lezingencyclus Rechten van het Kind

Zelfbewustzijn als uitgangspunt bij angst en depressie

03 Aug 2017

Klachten bij angst en depressie kun je op verschillende manieren behandelen. In gedragstherapie gaat de cliënt onder jouw begeleiding de confrontatie met de klacht aan. Simpelweg gezegd: iemand die bang is voor spinnen, gaat spinnenwebben in de tuin opruimen. Voor sommige cliënten is deze confrontatie ondenkbaar. Voor hen kan een autonomiegerichte groepsbehandeling een optie zijn. Deze klacht overstijgende benadering richt zich op het versterken van het zelfbewustzijn. Cliënten leren te voelen wat zij willen en dat ook uit te voeren. Zij stellen zich bijvoorbeeld als doel om lekker een boek te lezen op de bank, zonder zich schuldig te voelen of rekening te houden met anderen. Met als einddoel om uiteindelijk ook zonder angst voor spinnen in de tuin een boek te lezen.

In de cursus ‘Autonomiegerichte behandeling bij angst en depressie: herstellen en ontwikkelen van het vermogen tot zelfregulatie’ leer je hoe je een autonomiegerichte groepsbehandeling begeleidt. Aan de hand van het boek ‘ het Behandelprotocol voor autonomieversterkende interventie’ doorloop je de stappen die de cliënten nemen. Lees meer over de tweedaagse cursus (8 en 22 november) op www.rino.nl/497.

Hoe pak je depressie aan bij 8 - 13jarigen?

27 Jul 2017

Depressieve kinderen hebben in tegenstelling tot gezonde kinderen, problemen met het reguleren van een negatieve gemoedstoestand. Het boek Pak aan, een bewerking van Taking Action, beschrijft een erkende, evidence-based behandeling voor kinderen tussen de 8 en 13 jaar met depressieve kenmerken. Relaties van RINO amsterdam hebben in de maanden juli & augustus voordeel bij de aanschaf van dit boek. Bestel een exemplaar van dit boek via de pagina www.rino.nl/boom en bekijk het overige aanbod.

Pak aan, Cognitieve gedragstherapie bij kinderen met een depressie
Caroline Braet & Kevin Stark. Set van therapeutenboek en werkboek.

 

Mindfulness in klinische praktijk

11 Jul 2017

Heb je al eerder kennisgemaakt met Mindfulness? En wil je graag ervaren hoe je mindfulness kunt toepassen als professional in de psychische gezondheidszorg? Dat leer je in deze 4-daagse cursus. Mindfulness is zowel voor cliënten als clinici relevant. Aandacht, acceptatie, empathie, compassie, en gelijkmoedigheid zijn basale therapeutische kwaliteiten. Kwaliteiten die ook kunnen helpen bij het voorkomen van een burn-out.

Reactie van een cursist: ‘Door de training kan ik meer ‘aanwezig zijn’ bij wat er is, zowel bij de cliënt maar vooral ook bij mij. Het is voor mij helder geworden dat bewuste aandacht voor wat er bij mij zelf is, van essentieel belang is in de therapeutische relatie’.

Meer informatie vindt u op www.rino.nl/884 of bekijk de flyer van de cursus (PDF).

 

Contact