De missie van arq

De missie van arq

Kennis over psychotrauma ontwikkelen, implementeren en delen

RINO en Arq gaan intensief samenwerken rond nascholing op psychotraumagebied en de eerste cursussen gaan binnenkort van start. Raad van bestuurslid Jan Schaart en psychotherapeut Ivo van der Velden, hoofd training en educatie van Centrum '45, vertellen over deze samenwerking binnen hun expertisegebied.

Afbeelding verwijderd.

Niet terugvallen op routine
Stichting Arq, ontstaan uit Centrum ‘45, een gespecialiseerde 3e-lijns GGZ-instelling, bestaat inmiddels uit acht partners, vertelt Jan Schaart. Sinds zeven jaar in het bestuur, heeft hij veel ontwikkelingen meegemaakt. “Zowel in de behandelkamer als bestuurlijk heb je bij traumaproblematiek een lange termijn perspectief nodig,” vertelt hij. “Het kost tijd om tot resultaten te komen.” Psychotherapeut Ivo van Velden knikt. Met veertien jaar ervaring op de werkvloer van Centrum ‘45 weet hij dat een lange adem essentieel is, voor zowel de hulpverlener als de cliënt. “De problematiek die je tegenkomt is vrijwel altijd heel complex,” legt hij uit. Neem bijvoorbeeld de 'narratieve exposure’ (NET) groepen: daar behandelt hij cliënten met een vluchtelingenverleden uit verschillende culturen. “Vaak overheersen klachten als depressiviteit en angst, we zien veel gezins- en maatschappelijke problemen. Maar ieder verhaal is uniek, iedere combinatie van klachten is uniek,” benadrukt hij. “Je kunt niet terugvallen op routine, je kunt niet vooringenomen zijn.”

Trauma gaat zelden alleen over het incident zelf, aldus Schaart. “Trauma heeft altijd een ontstaan, een context. Iemand die een schokkende gebeurtenis heeft meegemaakt gaat vaak gebukt onder schuldgevoelens, schaamte en vertwijfeling over de eigen rol; 'had ik niet iets anders kunnen doen om het te voorkomen of om mijn gezin beter te beschermen?'” Om zo'n verhaal te kunnen ontrafelen en aan het licht te krijgen waar het ware trauma zit, is het zaak om als hulpverlener goed aan te sluiten.

Werken vanuit de inhoud
Als onderwijscoördinator van Centrum ‘45 houdt van der Velden zich bezig met deskundigheidsbevordering, stagebeleid en trainingen, zowel via een regulier aanbod als 'in-company' trainingen. Alle trainers zijn tevens behandelaars: het geven van onderwijs is ook een middel voor hen om bestaande ervaring en kennis te ordenen, verdiepen en uit te breiden, aldus Van der Velden.

“Toen een tijd terug bleek dat de vraag naar trainingen en opleidingen de faciliteiten ontgroeide, zijn we op zoek gegaan naar een geschikte partner voor educatie.” De RINO bleek heel goed aan sluiten. “Niet alleen vanwege de onderwijstechnische organisatie en het grote netwerk,” aldus Schaart, “maar vooral omdat we allebei dichtbij de praktijk van de hulpverlening werken.” Dat maakt de samenwerking soepel, en dat is te merken: de eerste opleidingen gaan dit najaar van start en de voorbereidingen om het aanbod verder uit te breiden zijn al gaande.
“Arq gaat over door-ontwikkelen,” stelt Schaart. “Door deze samenwerking kunnen we dat nog beter doen op het gebied van kennisontwikkeling. Door inhoudelijk sterk te zijn, hopen we samen uit te groeien tot een vooraanstaande aanbieder van onderwijs op het gebied van psychotrauma.”

Meer weten?
Meer over psychotrauma kunt u lezen in het kwartaalblad Cogiscope: het tijdschrift over gevolgen van schokkende gebeurtenissen.

Al het aanbod van de RINO over dit onderwerp kunt u vinden op www.rino.nl/trauma