Mw. drs. M.G. Klaver (Marion)
Marion Klaver is GZ-psycholoog/neuropsycholoog en gedragstherapeut. Ze is werkzaam bij Careyn. Haar expertisegebieden zijn mediatieve gedragstherapie, oplossingsgerichte therapie met cliënten met cognitieve stoornissen en Korsakov (met een specifieke fascinatie voor 'awareness' en de therapeutische relatie).
Sinds 2000 is ze docent bij de RINO, waar ze van 2006 tot 2016 tevens hoofddocent was van de GZ-Ouderen opleiding. Hiernaast is ze sinds 2009 supervisor bij de Vereniging van Gedragstherapie en Cognitieve therapie (VGCt).
Lesgeven helpt me om mijn werk kritisch te beschouwen. Je kunt anderen alleen maar iets overbrengen als je het zelf helemaal snapt (en gelooft!).
Wat drijft u als hulpverlener?
Het is een uitdaging om te werken met cliënten met cognitieve stoornissen. De relatie tussen hersenen en gedrag fascineert me. Daarnaast vraagt dit gebied om een pioniersgeest: de toepassing en het effect van psychotherapie staat bij cliënten met cognitieve stoornissen nog in de kinderschoenen. Tot slot vraagt het werken met cliënten met cognitieve stoornissen om een intensieve samenwerking met het zorgteam. Deze samenwerking ervaar ik als dynamisch, prettig en leerzaam.
Wat inspireert u als docent?
Lesgeven is als een manier van leren voor mij. Het helpt me om mijn werk kritisch te beschouwen en theorie en ervaring met elkaar in verband te brengen. Je kunt anderen alleen maar iets overbrengen als je het zelf helemaal snapt (en gelooft!). De RINO geeft je als docent alle ruimte om je cursus op een eigen wijzen vorm te geven en ondersteunen je hierin, dat is een prettige basis.
Het contact met een groep vind ik uitdagend, het is prettig om vakgenoten te ontmoeten die hun eigen stijl en denkwijzen hebben. Vragen en interactie met de groep brengt vaak een nieuwe kijk; hiermee is er een doorlopende ontwikkeling tijdens de lessen waar ik ook zelf heel veel van leer. Ik hoop dat ik met het lesgeven cursisten nieuwsgierig maak naar de behandeling van cliënten met NAH, niet aangeboren hersenletsel, en ze motiveer tot het daadwerkelijk toepassen van wat er in de cursus geboden wordt.
Hoe ziet uw vakgebied er in de toekomst uit?
Tja…. Ik hoop dat de psychotherapie bij cliënten met cognitieve stoornissen in de toekomst een ontwikkeling doormaakt en therapeuten helpt om vanuit de krachten van cliënten een behandelcontact aan te gaan en verandering te faciliteren.
In welk (ander) specialisme zou u uzelf nog graag verder bekwamen?
Ik blijf me verdiepen in de behandeling van cliënten met NAH. Verder zou ik me, naast oplossingsgerichte en mediatieve gedragstherapie, verder willen bekwamen in de therapeutische relatie met cliënten met NAH, psychotherapie en awareness bij NAH en de toepassing van Motivational Interviewing (Miller) bij cliënten met NAH.
Publicaties
- Klaver, M. G. & Bannink, F. (2010). Oplossingsgerichte therapie met cliënten met NAH: wanneer ga ik weer naar huis? Tijdschrift voor neuropsychologie. (geaccepteerd)
- Klaver, M. G. & A-Tjak, J. (2006). Mediatieve gedragstherapie in het verpleeghuis. Het gebruik van cognitief gedragstherapeutische analyses en cognitieve interventies met een zorgteam. Gedragstherapie,39 (5-21).