Mw. drs. Ch.J.A. Schenning (Charlotte)
Charlotte Schenning is GZ-psycholoog BIG, Kinder- en Jeugdpsycholoog NIP, IMH-specialist, kinderneuropsycholoog en logopedist. Sinds 2000 werkt ze multidisciplinair in een privé-praktijk voor neuropsychologie in Haarlem. Hier richt ze zich op onderzoek en behandeling van kinderen, pubers en adolescenten met informatieverwerkingsproblemen, waarin de vertaalslag naar het dagelijks leven centraal staat: het vinden van de sterke en zwakke punten in het 'denkwerk' en manieren waarop ouders en andere betrokkenen daar het best bij kunnen aansluiten.
Hiervoor werkte ze tot 2000 op de polikliniek van kinder- en jeugdpsychiatrisch centrum Triversum in Alkmaar. Ze maakte hier deel uit van het team neuropsychiatrie en voerde neuropsychologisch onderzoek uit en behandeling van dyslexie. In 1992 studeerde ze af als kinder- en jeugdneuropsycholoog aan de Vrije Universiteit Amsterdam.
Het kijken door een "neuro-bril" is een diagnostische aanvulling in het kijken naar kinderen. En voor een belangrijke groep kinderen maakt dat nou net het verschil!
Waar haalt u de meeste voldoening uit in uw werk als hulpverlener?
Als de ontwikkeling of het gedrag van een kind anders verloopt dan verwacht, kan de oorzaak liggen in een dysfunctie van de hersenen. Ik merk dat het voor ouders een opluchting is om te ontdekken dat hun kind niet manipuleert of lui is, maar dat het niet aan verwachtingen kan voldoen uit onvermogen. Voor het kind wordt op dat moment het spoor verlegd, want de verwachtingen kunnen aangepast worden. Er kunnen mogelijkheden gezocht worden voor behandeling. Dat geeft me voldoening in mijn werk. Zeker omdat neuropsychologische begeleiding en behandeling vanuit een privé-praktijk laagdrempelig is.
Wat vindt u het leukste aan lesgeven?
Ik vind het leuk om mijn kennis en ervaring te delen en collega's enthousiast te maken voor het vakgebied neuropsychologie door middel van onderwijs en supervisie. Ik merk bij cursisten dat het kijken door een "neuro-bril" een diagnostische aanvulling is in het kijken naar kinderen. En voor een belangrijke groep kinderen maakt dat nou net het verschil.
Welke cursus zou u in de toekomst nog graag geven?
De overlap tussen neuropsychologie en het psychoanalytische denken heeft mijn interesse. In het ontwikkelingsmodel van Greenspan komen beide samen. Als lid van de Floortime-werkgroep die binnen RINO actief is, ga ik een bijdrage leveren aan het onderwijs op het gebied van informatieverwerking en 'sensory processing'.