Mw. dr. M. Le Fevere de Ten Hove (Myriam)
Myriam Le Fevere de Ten Hove is als kinder- en jeugdpsychiater werkzaam in haar privé-praktijk. Eveneens is ze werkzaam in de kinder- en jeugdequipes en het kindermishandelingsteam van de Dienst voor Geestelijke Gezondheidszorg (DGGZ) te Kortrijk en Menen (België).
Ze is stichtend lid van het Korzybski-instituut, waar zij in België, Nederland en Frankrijk ook als opleider actief is.
Haar opleiding tot kinder- en jeugdpsychiater heeft ze gevolgd aan de Katholieke Universiteit Leuven.
Ze is lid van de European Brief Therapy Association (EBTA), de European Family Therapy Association (EFTA), de Belgische Vereniging voor Relatie- en Gezinssysteemtherapie (VRGS), Vereniging voor Autogene training en Hypnose (VATHYP) en de Vlaamse Vereniging voor Kinder- en Jeugdpsychiaters (VVKP).
De vindingrijkheid van de mensen kent nauwelijks grenzen. Je verveelt je nooit.
Waarom koos u voor het werken in de (G)GZ?
Psychiatrie was een 'toevallige' keuze. Het begon niet zo denderend. Eerst was er de irritatie over de betutteling van psychiatrische patiënten tijdens de opleiding volwassenenpsychiatrie. Later kwam de vaststelling dat deze mensen zelf oplossingen vonden voor hun problemen, goede oplossingen die je niet in 'de boekjes' vindt.
Waar haalt u uw inspiratie vandaan?
Uit de nieuwsgierigheid naar hun oplossingen: die zijn voor ieder verschillend, steeds weer anders. De zoektocht naar deze unieke vaardigheden is een verademing voor de patiënt: hij ontdekt zijn eigen capaciteiten. Het is boeiend voor de hulpverlener. De vindingrijkheid van de mensen kent nauwelijks grenzen. Je verveelt je nooit.
Wat is het belangrijkste wat u wilt meegeven aan cursisten?
Zoeken naar de capaciteiten van mensen beperkt zich niet tot 'patiënten'. Door het leren zoeken naar de oplossingen en vaardigheden die patiënten hebben, ontdekken cursisten hun eigen arsenaal. Op die manier leert deze procedure niet alleen een therapiemodel maar ook een handleiding voor de ontdekking van eigen capaciteiten… een deugddoende ontdekking die je uitnodigt om op een ander manier naar de dingen te kijken.
Welke kant gaat het op in uw vakgebied?
In deze boeiende tijden van onderzoek naar wat werkt in therapie verwacht ik nog meer verfijning van ons therapeutisch arsenaal. We krijgen al meer zicht op het effect van therapeutische interventies langs de SPECT-scan; computertomografie met behulp van uitstraling van enkelvoudige fotonen.
Te verwachten valt dat ook ander onderzoek nuttige informatie geeft. Dit geeft hoop op efficiëntere therapeutische interventies , een verademing voor de patiënt en de therapeut. Boeiende materie om je in te verdiepen.
Publicaties
- Le Fevere de Ten Hove, Myriam. 2009. (Op weg) naar een ethisch onderwijs. Zorgbreed. Tijdschrift voor integrale leerlingenzorg. Themanummer oplossingsgericht werken. (p.57-60). Garant.
- Le Fevere de Ten Hove, Myriam. 2008. Oplossingsgericht perspectief, Handboek Systeemtherapie, hoofdstuk 18 (p.227-238) De Tijdstroom,Utrecht.
- Le Fevere de Ten Hove, Myriam. 2007. Survivalkit voor leerkrachten. Oplossingsgericht werken op school. Antwerpen/Apeldoorn. Fontys OSO & Garant.
- Le Fevere de Ten Hove, Myriam. 2004. Psychotherapie…hoe meer hoe beter? Sociaal 2004/04 (methodiek :p.4-8).
- Le Fevere de Ten Hove, Myriam. 2002 :Stemmen horen:een benadering vanuit het Brugse Model voor Korte Therapie. Kinder-& jeugdpsychotherapie,jaargang 29 nr4,(67-79).
- Le Fevere de Ten Hove, Myriam. 2001. Een meisje met stemmetjes in haar hoofd. Systeemtherapie,jaargang 13 nr 12 (p.86-98).
- Le Fevere de Ten Hove, Myriam. 2000. Korte Therapie.Handleiding bij het 'Brugs Model' voor psychotherapie met een toepassing op kinderen en jongeren. Leuven/Apeldoorn: Garant.
- Le Fevere de Ten Hove, Myriam. 1996.Le pays ou la résistance n'existe Presque plus. Thérapie Familiales. Genève Vol 17 nr2 (p.351-357).