Dhr. drs. W.H.Th. van Dun (Pim)
Pim van Dun is werkzaam in zijn eigen praktijk LINK, als psychotherapeut en psychodramaturg.
Hiernaast is hij verbonden aan PsyQ Rotterdam Rijnmond, als programmaleider Interpersoonlijke Psychotherapie (IPT), supervisor en groepspsychotherapeut. Hij werkt eveneens als docent en IPT-opleider bij de A-opleiding voor psychiaters in Rotterdam en als docent en supervisor voor de psychodrama-opleiding bij de Nederlandse Vereniging voor Groepsdynamica en Groepspsychotherapie (NVGP).
Inmiddels is hij ruim 30 jaar werkzaam in de GGZ. In de jaren zeventig en tachtig heeft hij zich ontwikkeld van creatief therapeut drama tot psychodramatherapeut, waarna hij in de jaren negentig de opleiding tot psychotherapeut volgde, met de specialisatie groepspsychotherapie.
Ik vind het indrukwekkend wat er kan gebeuren als iemand verbinding durft te maken. In veel gevallen is dat geen geringe klus, want het gaat over pijnlijke ervaringen. Daar is moed voor nodig.
Waar haalt u uw inspiratie vandaan als hulpverlener?
Mensen die in behandeling komen, hebben problemen in het omgaan met zichzelf of met anderen. In psychotherapie gaat het uiteindelijk allemaal om het maken van contact of verbinding: de relatie tussen het omgaan met zichzelf en het omgaan met de ander.
De betekenis die we in dat kader aan onze ervaringen geven kan veranderen door er niet alleen cognitief, maar ook lichamelijk en emotioneel contact mee te maken. Leer je aandacht te richten: je lichaam heeft de kennis, het was er heel je leven aldoor bij en heeft alles meegemaakt.
Ik vind het indrukwekkend wat er kan gebeuren als iemand verbinding durft te maken. De betekenis die we aan een ervaring geven, kan veranderen door er echt contact mee te maken. In veel gevallen is dat geen geringe klus: het gaat over pijnlijke ervaringen, daar is moed voor nodig. Onze vrijgevestigde praktijk in Zegveld heet dan ook niet zomaar LINK.
Waarom geeft u graag les?
Vroeger dacht ik altijd dat ik als therapeut beter uit de verf kom dan voor een lesgroep. Maar ik heb mijn idee hierover bijgesteld doordat cursisten zeggen dat ze mijn manier van werken prettig en inspirerend vinden. Ik heb er plezier in om met een groep te puzzelen over wat er wel en niet werkt in psychotherapieën en om uit te vinden waarom dat zo is.
En waarom bij de RINO?
Het prettige van werken met de RINO Noord-Holland is dat ik me er altijd welkom voel en dat de lesondersteuning goed georganiseerd is.
Hoe ziet uw vakgebied er in de toekomst uit?
Psychotherapie staat in de tijd dat ik in de GGZ werk eigenlijk doorlopend onder druk, dat zal in de komende tijd waarschijnlijk niet beter worden. Het is belangrijk dat wij als psychotherapeuten blijven benadrukken dat psychotherapie werkt en dat een gedegen opleiding aan de basis ligt van geslaagde behandelingen. Psychotherapeuten leveren het beste werk als ze aan den lijve hebben ervaren wat het is om actief hun eigen omgang met zichzelf en anderen onder de loep te nemen.
Welke cursus of opleiding zou u nog graag geven?
Binnen de RINO zou ik graag nog eens een cursus geven die therapeuten leert om in individuele therapieën effectief en respectvol met rollenspeltechnieken te werken.