Werken in de huisartsenpraktijk (cursus, intervisie & praktijkbegeleiding)
Startmodule opleiding POH GGZ
RINO amsterdam | Leidseplein 5 | Amsterdam
Deze cursus is reeds gestart. Er zijn nog andere data beschikbaar waarvoor inschrijven wel mogelijk is.
Dit is de eerste module van de opleidingsroute POH-GGZ Amsterdam. De module bestaat uit vier dagen. De dagen bestaan uit de volgende drie onderdelen:
1. Cursus over werken in de huisartsenpraktijk en Screening en triage
2. Intervisie
3. Praktijkbegeleiding
1. cursus
A. Werken in de huisartsenpraktijk
Tijdens dit onderdeel krijgen de deelnemers een gedegen basiskennis van het werk in de huisartsenpraktijk als POH-GGZ. De volgende onderwerpen komen aan bod:
B. Screening en triage
Tijdens dit onderdeel krijgen de deelnemers inzicht in welke kennis, vaardigheden en competenties ondersteunend zijn om GGZ -triage in de huisartsenpraktijk toe te passen. De volgende onderwerpen komen aan bod:
2. intervisie
Doel van de intervisie is vakmanschap ontwikkelen: het stimuleren van de persoonlijke ontwikkeling door leergericht en verdiepend te reflecteren op praktijksituaties.
In de opleiding POH GGZ spitst dit zich toe op het zich ontwikkelen en eigen maken van uw rol als POH GGZ.
Dit doen we aan de hand van persoonlijke leervragen, gerelateerd aan thema’s uit de POH GGZ praktijk zoals samenwerking. oordeelsvorming, positionering en besluitvorming. Om dit doel te realiseren worden de methode en structuur van de intervisie begeleid door een ervaren intervisor.
Er zal gewerkt worden met de Balint methode, een veel gebruikte methode in de huisartsenpraktijk.
De intervisie vindt plaats aansluitend aan het cursorisch gedeelte van deze module, in groepjes van maximaal 6 deelnemers.
Na afloop kunnen de cursisten zelf hun intervisie organiseren en worden gestimuleerd dit ook te doen.
3. praktijkbegeleiding
Om te kunnen deelnemen aan de opleiding is het een voorwaarde om een stage/werk (ervarings) plek te hebben in een huisartsenpraktijk.
Om opleiding en praktijk te kunnen integreren is de praktijkbegeleiding op twee momenten georganiseerd, namelijk op de eerste en op de laatste cursusdag.
Er worden tijdens de praktijkbegeleiding leerdoelen geformuleerd en er zijn een aantal praktijkopdrachten.
Docent
Anke Wigboldus werkt als Praktijkondersteuner Huisartsenzorg GGZ en als aandachtsfunctionaris opleiding en kwaliteit POH GGZ bij Zorggroep Almere. Zij is maatschappelijk werker VO, docent en supervisor, familymediator en systeemtherapeut i.o.
Lees verder