RINO amsterdam biedt online onderwijs tot 1 september. Lees meer informatie.

Vlieg op!

De overgang vanuit medisch en psychologisch perspectief

eendaagse ONLINE zomerRINO workshop
1004.20.01
€ 200,-
1 dag van 10.00 - 17.00 uur
Nog enkele plaatsen beschikbaar.

ONLINE | Onderwijs | ZOOM

De overgang is een complexe levensfase; zowel op psycho-sociaal gebied als op lichamelijk gebied. Veel vrouwen, hulpverleners net zo goed als hun cliënten, staan voor de taak om niet alleen hun ouder wordende (schoon)ouders te ondersteunen, maar ook hun puberkinderen te begeleiden, op hun werkplek goed te blijven functioneren en tegelijkertijd begrip te hebben voor hun partner en diens eigen twijfels.

hormonale disbalans kan aanleiding geven tot psychische klachten

Hormoonwisselingen zorgen vaak voor een wat instabielere gemoedstoestand. Het is ook wel een ongelooflijk beroerde timing om juist in deze complexe levensfase ook lichamelijk uit balans te zijn. Want de overgang brengt veel lichamelijke veranderingen met zich mee. En dat begint vaak al rond de 45 jaar. Cyclusstoornissen, slaapproblemen en opvliegers hebben veel invloed op het dagelijks leven.

Daarnaast is er ook nog sprake van de interactie soma en psyche. De hormonale disbalans kan aanleiding geven tot psychische klachten. Tel daar de eerdergenoemde slaapproblemen bij op en je begrijpt dat de draagkracht van de vrouw in de overgang is verminderd. Het gaat niet alleen om verwerken en aanpassing maar ook de overgang als onderliggende trigger.

de overgang vanuit medisch en psychologisch perspectief

Het doel van deze workshop is om een overzicht te geven van de veranderingen op lichamelijk en psychisch gebied bij vrouwen in de overgang.

Manon Kerkhof, gynaecoloog, en Christine Brouwer, klinisch psycholoog/systeem therapeut zullen gedurende deze interactieve workshop zowel de medische kant als de psychologische kant van de overgang, en de interactie tussen die twee, belichten. Er wordt ruim tijd ingeruimd voor casuïstiek uit eigen praktijk, zowel gebaseerd op eigen ervaringen als op ervaringen van cliënten die men in therapie heeft.

doelgroep

GZ-psychologen, psychotherapeuten, klinisch psychologen, psychiaters en andere geïnteresseerde hulpverleners.

Deel deze cursus:

Vragen

020 625 08 03

Ik heb een vraag

Docent

Mw. dr. A.C. Brouwer - Dudok de Wit (Christine) - docenten - 1996008485

Christine Brouwer-Dudok de Wit is klinisch psycholoog-psychotherapeut BIG

Lees verder

Dr. Manon Kerkhof is uro-gynaecoloog en gespecialiseerd in de overgang en bekkenbodemgerelateerde problemen.

Lees verder

Bijna elke cursus uit ons aanbod is incompany aan te vragen.
meer weten

Contact