Transdiagnostische factoren en vaktherapie

een veelbelovende ontwikkeling voor de GGZ

eendaagse zomerRINO workshop
1009.19.01
€ 200,-

inclusief lunch en drankje na afloop

.
1 dag van 10.00 - 17.00 uur

RINO amsterdam | Leidseplein 5 | Amsterdam

Overige startdata
Nader te bepalen

In de workshop Transdiagnostische factoren en vaktherapie verkennen we het belang van het concept transdiagnostische factoren als nieuw model voor de verdere ontwikkeling van vaktherapie in de Geestelijke gezondheidszorg. Een set van zeven transdiagnostische factoren staat hierbij centraal. Het zijn met name díe factoren waarvan we op dit moment veronderstellen dat ze in de vaktherapeutische behandeling van klachten en problemen van kinderen en jeugdigen, volwassenen en ouderen een cruciale rol spelen.

Transdiagnostische factoren en vaktherapie

De term vaktherapie verwijst naar de zeven verschillende vaktherapeutische beroepen: Beeldende therapie, Danstherapie, Drama therapie, Muziektherapie, Psychomotorische therapie, Psychomotorische kindertherapie en Speltherapie. Transdiagnostische factoren kenmerken zich doordat ze bij verschillende stoornissen voorkomen (over de diagnose categorieën heen), psychopathologie veroorzaken en/of in standen houden en comorbiditeit dikwijls verklaren. De behandeling van één of meerdere transdiagnostische factoren kan de psychopathologie stabiliseren en/of verminderen. Deze benadering kan voor vaktherapie een kader bieden dat beter aansluit bij de vaktherapeutische behandeling dan het huidige DSM-5 denken.

In deze workshop verkennen de docenten samen met de deelnemers in hoeverre de transdiagnostische benadering binnen vaktherapie bruikbaar is en voor de toekomst wellicht een veelbelovend model is. Het denken in transdiagnostiche factoren lijkt in ieder geval ook aan te sluiten bij de nieuwste inzichten rond GGZ-zorg, de ontwikkeling van de zorgstandaarden en meer gepersonaliseerde zorg.

lesvorm

Er wordt gewerkt met korte theoretische presentaties en met het ervaren van verschillende werkvormen rond de zeven transdiagnostische factoren, zoals die op dit moment voorlopig geformuleerd zijn: waarnemen, arousal, executieve functies, emotieregulatie, verlies, regelsystemen en sociale interactie. Daarnaast wordt praktisch geoefend aan de hand van casuïstiek.

doelgroep

Vaktherapeuten en andere belangstellende professionals die zich willen verdiepen in de bruikbaarheid van het concept transdiagnostische factoren.

zomerRINO

via deze link vindt u het gehele zomerRINO aanbod: zomerRINO

Accreditaties

Register Vaktherapietoegekend8 punten

Deel deze cursus:

Vragen

020 625 08 03

Ik heb een vraag

Docent

Kees van den Bos is psychomotorisch therapeut en cultuur- en godsdienstpsycholoog.

Lees verder

Truus Jans is beeldend vaktherapeut.

Lees verder

Bijna elke cursus uit ons aanbod is incompany aan te vragen.
meer weten

Contact