Talking to the Unconscious

Melanie Klein en de therapeutische relatie

4 daagse cursus
1034.19.01
Data worden gepland in najaar 2019
€ 985,-
vierdaagse cursus van 10:00 - 16:00 uur inclusief lunch.
vierdaagse cursus van 10:00 - 16:00 uur inclusief lunch

RINO amsterdam | Leidseplein 5 | Amsterdam

De therapeutische relatie is, zoals we ook uit onderzoek weten, een van de belangrijkste voorwaarden en drijvers van verandering in de patiënt. In de klinische praktijk merken we vaak dat er van alles gaande is in het contact met de patiënt; dat deze ons onbewust op bepaalde manieren ervaart, meesleept, de relatie vervormt. We krijgen echter vaak moeilijk grip en zicht op wat er zich precies afspeelt, juist omdat het in veel gevallen gaat om onbewuste ensceneringen. Binnen de psychoanalyse staat deze onbewuste relatie centraal.

de denkbeelden van Freud en van Klein

De denkbeelden van Freud en van Klein hebben ons begrip van de klinische praktijk en wat werkt in de psychoanalyse diepgaand beïnvloed en gevormd. Maar in feite gaan beide denkers verder dan de klinische praktijk van pathologie versus normaliteit. Freud en Klein formuleren een bepaalde beschouwing over de menselijke aard. Wat betekent het om als mens geboren te worden, te ontwikkelen en in de wereld te leven? Welke relaties hebben we nodig, hoe zit het met gevoelens als liefde, haat en agressie, seksualiteit, creativiteit? Wat betekent het te leven en wat betekenen verlies en dood?

doelgroep

(Psychoanalytisch) Psychotherapeuten, Klinisch Psychologen, GZ-psychologen, of zij die daartoe in opleiding zijn. Enige voorkennis van de psychoanalytische theorieën is noodzakelijk.

doel

De cursus geeft een introductie in een aantal wezenlijke concepten van de Kleiniaanse traditie en de verbinding van deze concepten met de klinische praktijk. De deelnemers leren hun klinische blik te verdiepen en te verrijken waar het gaat om het herkennen en werken met het onbewuste materiaal dat de cliënt in de relatie met de behandelaar vormgeeft.

opzet & inhoud

De cursus bestaat uit vier bijeenkomsten van een dag (10.00 – 16.00 uur)

Bijeenkomst 1 Unconscious Phantasy
Bijeenkomst 2 De Paranoïd-Schizoïde positie en de Depressieve positie
Bijeenkomst 3 Het Oedipus Complex
Bijeenkomst 4 Kleiniaans perspectief op de therapeutische techniek

Deel deze cursus:

Vragen

020 625 08 03

Ik heb een vraag

Docent

Mw. dr. S.C.M. de Maat (Saskia) - docenten - 1811215673

Mevrouw dr. S.C.M. de Maat is GZ-psycholoog (BIG), psychotherapeut (BIG) en psychoanalyticus.

Lees verder

Bijna elke cursus uit ons aanbod is incompany aan te vragen.
meer weten

Trefwoorden

    Contact