Ons onderwijs is volledig online. Lees meer informatie.

Systemisch werken in verschillende levensfasen

invloed van geboorte 1e kind en van de dreiging van verlies

eendaagse cursus
040.21.02
€ 225,-
eendaagse cursus van 9.30 - 16.30 uur

RINO amsterdam | Leidseplein 5 | Amsterdam

Het eerste dagdeel van deze cursus besteedt aandacht aan de taal van verbinding wanneer het systeem groeit, na de geboorte (of adoptie) van een 1e kind. In het tweede dagdeel komt de taal van verbinding aan bod als een dreiging van verlies speelt.

Door inzicht in de impact van dreiging op de onderlinge verbondenheid kun jij als POH-GGZ paren helpen te begrijpen wat er met hun relatie gebeurt, waneer de relatie onder druk komt te staan door verschillende factoren.

impact van groei op het systeem

De komst van een baby is een fantastische gebeurtenis maar markeert ook een ingrijpende overgang naar een nieuwe fase in de partnerrelatie. Ook al is dit normaal; veel stellen ervaren deze periode als verwarrend en teleurstellend en dreigen deze gevoelens te betrekken op hun liefde en relatie. Door reƫlere verwachtingen, een betere voorbereiding maar vooral ook een investering in het behoud van de emotionele verbinding kan veel ongeluk worden voorkomen. Bovendien start een veilige hechting voor een kind in de eerste levensjaren vanuit de basis van een liefdevolle relatie tussen zijn ouders.

Door inzicht in de bedreigingen van deze kwetsbare fase kun je als POH beter luisteren en steunen, helpen te normaliseren en taboes doorbreken. Zodat meer gezinnen overeind blijven en minder jonge kinderen al vroeg in de knel komen door de problemen van jonge ouders.
In dit eerste dagdeel komen ook de belangrijkste hechtingsbehoeften van kinderen en ouders aan bod en de verstoringen hierin als deze niet goed verstaan worden.

Het tweede dagdeel van deze workshop gaat over de invloed op het systeem bij dreiging van verlies
Onze hele maatschappij is gericht op ontwikkeling, ontplooiing en groei. Er zijn echter gebeurtenissen waardoor je in de verschillende fasen van het leven geconfronteerd kan worden met verlies en loslaten in verschillende vormen. Dit is evident in de laatste levensfase als men zelf een hoge leeftijd (bv 75+) heeft bereikt, maar kan ook optreden in eerdere levensfasen bv door ziekte, gevolgen van een ongeluk, vroegtijdig overlijden, het verlies van werk.

doelgroep

POH-GGZ en andere hulpverleners

doelstelling

Na afloop van deze module heb je kennis over de invloed van uitbreiding van het systeem op de relatie en de invloed op het systeem wanneer de dreiging van verlies speelt. Jij kunt als POH-GGZ taboes doorbreken, de gezinnen steunen, inzicht geven en helpen normaliseren.

inhoud

  • de komst van een baby: invloed en mogelijke bedreigingen in deze fase;
  • het signaleren van mogelijke problemen en het bespreekbaar stellen met ouders;
  • hechtingsbehoeften van kinderen en ouders en mogelijke verstoringen hierin;
  • de impact op het systeem als groei en ontwikkeling wordt geremd;
  • de taal van verbinding als het systeem groeit;
  • de taal van verbinding als de dreiging van verlies speelt;
  • het inzicht geven en helpen van paren wanneer het systeem groeit en wanneer de dreiging van verlies speelt.

cursus Werken met systemen

De cursus Systemisch werken in verschillende levensfasen is een vervolg op de cursus Werken met systemen. Het is ook mogelijk om de cursussen los van elkaar te volgen.

Accreditaties

Kwaliteitsregister Verpleegkundigen & Verzorgendentoegekend
Landelijke Vereniging POH-GGZtoegekend6 punten
Nederlandse Vereniging voor Relatie- en Gezinstherapie (NVRG) - herregistratietoegekend6 punten

Deel deze cursus:

Vragen

020 625 08 03

Ik heb een vraag

Docent

Mw. dr. A.C. Brouwer - Dudok de Wit (Christine) - docenten - 6601293

Christine Brouwer-Dudok de Wit is klinisch psycholoog-psychotherapeut BIG

Lees verder

Susanne Donders is sinds ruim 15 jaar werkzaam als zelfstandig psychotherapeut, gevestigd in groepspraktijk de BOSgroep, een dynamische praktijk voor psychotherapie, coaching en onderzoek.

Lees verder

Bijna elke cursus uit ons aanbod is incompany aan te vragen.
meer weten

Contact