Systemisch werken in verschillende levensfasen

de invloed van geboorte- en de invloed van dreiging van verlies in verschillende levensfasen op het systeem

eendaagse cursus
040.18.01
€ 225,-
eendaagse cursus van 9.30 - 16.30 uur
14 plaatsen beschikbaar.

Het eerste dagdeel van deze module zal ingaan op de komst van een baby en de invloed hiervan op het systeem. De komst van een baby is een fantastische gebeurtenis maar markeert ook een ingrijpende overgang naar een nieuwe fase in de partnerrelatie. Ook al is dit normaal; veel stellen ervaren deze periode als verwarrend en teleurstellend en dreigen deze gevoelens te betrekken op hun liefde en relatie. Door reƫlere verwachtingen, een betere voorbereiding maar vooral ook een investering in het behoud van de emotionele verbinding kan veel ongeluk worden voorkomen. Bovendien start een veilige hechting voor een kind in de eerste levensjaren vanuit de basis van een liefdevolle relatie tussen zijn ouders.
Door inzicht in de bedreigingen van deze kwetsbare fase kun je als POH beter luisteren en steunen, helpen te normaliseren en taboes doorbreken. Zodat meer gezinnen overeind blijven en minder jonge kinderen al vroeg in de knel komen door de problemen van jonge ouders.
In dit eerste dagdeel komen ook de belangrijkste hechtingsbehoeften van kinderen en ouders aan bod en de verstoringen hierin als deze niet goed verstaan worden.

Het tweede dagdeel van deze module gaat over de invloed op het systeem wanneer de dreiging van verlies speelt. Onze hele maatschappij is gericht op ontwikkeling, ontplooiing en groei. Er zijn echter gebeurtenissen waardoor je in de verschillende fasen van het leven geconfronteerd kan worden met verlies en loslaten in verschillende vormen. Dit is evident in de laatste levensfase als men zelf een hoge leeftijd (bv 75+) heeft bereikt, maar kan ook optreden in eerdere levensfasen bv door ziekte, gevolgen van een ongeluk, vroegtijdig overlijden, het verlies van werk. In deze module willen we graag aandacht besteden aan de impact op het gehele systeem als groei en ontwikkeling geremd wordt.

In het eerste dagdeel is aandacht besteed aan de taal van verbinding wanneer het systeem groeit. In het tweede dagdeel van deze module wordt aandacht besteedt aan de taal van verbinding als de dreiging van verlies speelt. Door inzicht op de impact van dreiging op de onderlinge verbondenheid kan jij als POH-ggz paren helpen te begrijpen wat er met hun relatie gebeurd, waarom deze ook nog eens onder druk komt te staan wanneer het daar buiten ook tegen zit.

doelgroep

POH-GGZ en andere hulpverleners

doelstelling

Na afloop van deze module heeft u inzicht in de invloed van uitbreiding van het systeem op de relatie en de invloed op het systeem wanneer de dreiging van verlies speelt. U weet hoe u als POH-GGZ de gezinnen kan steunen, inzicht geven, taboes doorbreken en helpen normaliseren.

inhoud

de komst van een baby: invloed en mogelijke bedreigingen in deze fase;
het signaleren van mogelijke problemen en het bespreekbaar stellen met ouders;
hechtingsbehoeften van kinderen en ouders en mogelijke verstoringen hierin;
de impact op het systeem als groei en ontwikkeling wordt geremd;
de taal van verbinding als het systeem groeit;
de taal van verbinding als de dreiging van verlies speelt;
het inzicht geven en helpen van paren wanneer het systeem groeit en wanneer de dreiging van verlies speelt.

Deel deze cursus:

Vragen

020 625 08 03

Ik heb een vraag

Docent

Mw. dr. A.C. Brouwer- Dudok de Wit (Christine) - docenten - 1259229562

Christine Brouwer-Dudok de Wit is klinisch psycholoog-psychotherapeut BIG

Lees verder

Susanne Donders is sinds ruim 15 jaar werkzaam als zelfstandig psychotherapeut, gevestigd in groepspraktijk de BOSgroep, een dynamische praktijk voor psychotherapie, coaching en onderzoek.

Lees verder

Deze opleiding incompany volgen meer weten

Contact