RINO amsterdam biedt online onderwijs tot 1 september. Lees meer informatie.

Suïcide netwerkanalyse

mythen, netwerkanalyse en veiligheidsplan

eendaagse ONLINE zomerRINO workshop
1109.20.01
€ 200,-
1 dag van 10.00 - 17.00 uur

ONLINE | Onderwijs | ZOOM

De afgelopen jaar is er veel gebeurd op het gebied van zelfmoordpreventie. Machine learning, netwerkanalyse, digitale veiligheidsplannen en andere ontwikkelingen hebben ons begrip van de complexiteit van suïcide veranderd.
Tijdens deze dag wordt u bijgeschoold op de nieuwste ontwikkeling op het gebied van suïcide preventie.

doelgroep

Psychologen, psychiaters, psychotherapeuten, huisartsen, SPV'en, POH’s-GGZ en maatschappelijk werkenden.

doelstelling

Na afloop van deze interactieve workshop bent u bekend met de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van suïcide preventie en heeft u kennis gemaakt met de netwerkbenadering en het veiligheidsplan.

inhoud

  • Opvattingen over suïcide: zijn het mythen of niet?
  • De Netwerkbenadering
  • Impact van stress op een netwerk
  • Het maken van een veiligheidsplan

werkwijze

De dag begint met een dialoog over verschillende mythen die leven in de maatschappij, maar ook onder hulpverleners en patiënten. Worden patiënten niet meer suïcidaal van vragen naar zelfmoord? Maken antidepressiva patiënten juist meer suïcidaal? En hoeveel effect hebben alle recente ontwikkelingen op het gebied van suïcidepreventie nu op de zelfmoord cijfers? Aan de hand van verschillende studies wordt stilgestaan bij welke opvattingen nu mythen zijn, en welke niet.

Vervolgens komt u in aanraking met de netwerkbenadering. Deze nieuwe manier van denken over psychopathologie stelt dat suïcidaliteit wordt veroorzaakt door de complexe interactie tussen risico factoren.

U maakt in deze interactieve workshop uw eigen netwerk van symptomen, en leert na te denken over de impact van stress op een netwerk.

Tenslotte maken we de stap van de netwerkbenadering naar het veiligheidsplan. Diverse inzichten in het individuele netwerk van de patiënt blijken een sterk startpunt voor een veiligheidsplan.

Deel deze cursus:

Vragen

020 625 08 03

Ik heb een vraag

Docent

Derek de Beurs is hoofd epidemiologie bij het Trimbos Instituut. Hij was mederedacteur van het handboek suicidaal gedrag, en publiceerde in 2020 het boek mythen over zelfmoord.

Lees verder

Sander de Vries is als Klinisch Psycholoog verbonden aan UvA Minds, academisch behandelcentrum voor ouder en kind.

Lees verder

Bijna elke cursus uit ons aanbod is incompany aan te vragen.
meer weten

Contact