Nieuwe corona-maatregelen vanaf 25 september. Lees meer informatie.

Soma & Psyche: Diagnostische dilemma's

psychologische bijwerkingen van voorgeschreven medicatie

eendaagse workshop
1025.21.02
€ 175,-

Inclusief lunch.

.
1 dag van 09.30 - 16.30 uur.

RINO amsterdam | Leidseplein 5 | Amsterdam

Meer dan 11 miljoen Nederlanders gebruiken voorgeschreven medicatie, en meer dan 2 miljoen psychofarmaca. Alle geneesmiddelen, psychofarmaca en somatische voorgeschreven medicatie, hebben bijwerkingen, ernstig en niet ernstig. Als ernstige bijwerkingen worden beschouwd reacties leidend tot mortaliteit, ziekenhuisopname, en ernstige invalidering.

psychologische bijwerkingen

Maar er zijn ook zeer veel bijwerkingen van geneesmiddelen in het brede psychologische domein: slaapstoornissen, nachtmerries, angst en paniek, onrust, agitatie, agressie, stemmingsveranderingen, suïcidale ideatie, psychotische reacties (hallucinaties, wanen), delirium, geheugen en aandachtstoornissen, libido en seksuele functiestoornissen, psychofysiologische reacties (hartkloppingen, vermoeidheid) en SOLK-achtige klachten

Deze psychologisch bijwerkingen houden zich niet altijd aan de DSM-5 spelregels. Zij kunnen soms zeer prominent aanwezig zijn en leiden soms tot diagnostische vergissingen en dilemma's. Zij kunnen belemmerend zijn in de effectiviteit van psychologische interventies en zijn soms oorzaak van behandelresistentie.

Psychologische bijwerkingen zijn beschreven bij somatisch voorgeschreven medicatie voor cardiovasculaire en longaandoeningen, diabetes medicatie, schildklier medicatie, reuma medicatie, etc. en betreft medicatiegroepen zoals beta-blockers, hoge bloeddruk middelen, cholesterolverlagers, pijnstillers, antibiotica, hormonen, oncologische medicatie. Maar ook bij slaapmedicatie, antidepressiva, antipsychotica, ADHD medicatie kunnen onverwachte psychologische bijwerkingen optreden.

doelstelling en inhoud

Voor niet-medici in de GGZ, in de somatopsychologische werkvelden, in de ouderenzorg, in de eerste lijn e.a. lijkt enige kennis hiervan van belang om bij het "niet pluis gevoel" ten aanzien van psychologische bijwerkingen van medicatie te kunnen signaleren en te communiceren met voorschrijvers, huisartsen, psychiaters en andere medisch specialisten. Afstemming van behandeling in samenwerking met artsen is van groot belang.

Inhoud:

  • Benefit & harm" van medicamenteuze therapie
  • Theorie farmacovigilantie: psychologische bijwerkingen van geneesmiddelen
  • Verklaringsmodellen
  • Signalering (niet-pluis gevoel)
  • Diagnostische dilemma’s: samenwerking met voorschrijvende arts
  • Voorbeelden van veel voorkomende klachten uit de top 25 voorgeschreven medicatie
  • Zoekstrategieën en daadwerkelijk zoeken naar onderbouwing observaties

doelgroep en werkwijze

GZ-psychologen die casuïstiek in kunnen brengen over cliënten die medicijnen gebruiken.

Bestudering en bespreking van literatuur. Werkgroep, gebruik makend van (zelf in te brengen) casuïstiek.

literatuur

Deel deze cursus:

Vragen

020 625 08 03

Ik heb een vraag

Docent

Huib van Dis, fysioloog, psycholoog en epidemioloog, is werkzaam geweest op het gebied van hersenonderzoek, de klinische psychologie en de medische psychologie in Amsterdamse ziekenhuizen en de Universiteit van Amsterdam.

Lees verder

Bijna elke cursus uit ons aanbod is incompany aan te vragen.
meer weten

Trefwoorden

    Contact