Psychotherapeutische technieken bij ouderen

complexe problematiek: introductie

driedaagse cursus
RINO amsterdam | Leidseplein 5 | AMSTERDAM

Is de cursus vol, reeds gestart of komt de geplande datum niet uit? Laat vrijblijvend weten dat je interesse hebt en krijg automatisch een bericht als de cursus (opnieuw) ingepland wordt.

cursuscode: 127

Interesselijst

Ouderen kunnen kwetsbaar zijn op meerdere gebieden tegelijkertijd. De problematiek kan gepaard gaan met angsten, depressiviteit, somatisatie of (lichte) cognitieve verschijnselen. Psychotherapie bij deze groep kan ingewikkeld zijn vanwege de verwevenheid van lichamelijke, cognitieve en sociale problematiek.

Wat maakt psychotherapie bij ouderen anders dan bij andere doelgroepen? Wat zijn overeenkomsten met bestaande technieken? En hoe ga je als hulpverlener hiermee om in de dagelijkse praktijk? Deze cursus geeft algemene informatie over psychotherapeutische technieken en hoe deze ingezet kunnen worden. Er is extra aandacht voor methodieken uit de interpersoonlijke psychotherapie (IPT) en de cognitieve gedragstherapie (CGT).

doelgroep

Psychiaters, sociaal geriaters, (verpleeghuis)artsen, psychologen, SPV’en, maatschappelijk werkers, werkzaam met ouderen in GGZ instellingen, psychiatrische ziekenhuizen, verpleeghuizen, thuiszorg.

doelstelling

Na afloop van de cursus bent u bekend met de kwetsbaarheden van ouderen en weet u hoe verschillende psychotherapeutische technieken ingezet kunnen worden bij het behandelen van ouderen.

inhoud

  • psychotherapie bij ouderen met specifieke persoonlijkheidskenmerken en hun somatische/cognitieve kwetsbaarheden;
  • comorbiditeit bij ouderen (bijv: angsten, depressiviteit, somatisatie of (lichte) cognitieve verschijnselen);
  • samenwerking met andere disciplines wanneer er sprake is van complexe problematiek;
  • psychotherapeutische technieken bij ouderen en de praktische toepassing;
  • casuïstiek.

werkwijze

Bij elk onderdeel worden theorie en praktijk afgewisseld. Er is ruimte voor het inbrengen van casuïstiek. Aan het einde van de cursus volgt een individuele toetsing aan de hand van de inhoudelijke kennis en praktische vaardigheden

aan te schaffen literatuur

Ouderenpsychiatrie: de praktijk. Het herkennen en Signaleren van psychische en psychiatrische aandoeningen.
Auteur: Martin G. Kat. Uitgeverij: BSL (2019)

Deel deze cursus:

Bijna elke cursus uit ons aanbod is incompany aan te vragen.
meer weten

Trefwoorden