Psychoanalyse en Seksualiteit

de betekenis van seksualiteit in de ontwikkeling van het psychoanalytisch referentiekader

vier woensdagavonden
408.19.01
€ 445,-

Inclusief aanvullende literatuur en broodjes.

.
4 woensdagen van 18.30 - 21.30 uur.

RINO amsterdam | Leidseplein 5 | Amsterdam

Seksualiteit is een kernthema binnen de psychoanalyse. In 4 bijeenkomsten bespreken we de relatie tussen psychoanalyse en seksualiteit. Het denken over de betekenis van de seksualiteit is gedurende de ontwikkeling van het psychoanalytisch referentiekader sterk veranderd, zeker waar het betreft de opvattingen over homoseksualiteit, gender en perversies.

normale en pathologische ontwikkeling

In de cursus volgen we deze ontwikkeling. Daarbij zullen we ook betrekken de gevolgen van (in)adequate spiegeling door de primaire objecten voor de ontwikkeling van de seksuele identiteit zoals naar voren gebracht door P. Fonagy en M. Target. Wat zijn daarbij de buffers en de risicofactoren die naast genetische disposities een rol spelen. Ook zal worden ingegaan op het denken van de Franse psychoanalyticus J. Laplanche, die op zijn eigen wijze de thematiek van de verleidingstheorie van Freud herneemt. Het gaat in deze bijeenkomsten over de normale en pathologische ontwikkeling. Over de (homo)seksuele identiteits ontwikkeling, perversies, seksuele dysfuncties en gender dysphorie.

doelgroep

Psychiaters, GZ-psychologen, klinisch psychologen en psychotherapeuten (in opleiding).

Accreditaties

Herkwalificatie Eerstelijnspsycholoog NIPtoegekend18 punten
Herkwalificatie Klinisch Psycholoogtoegekend12 punten
Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie (NVvP)in aanvraag? punten
Nederlandse Vereniging voor Seksuologie (NVVS)toegekend10 punten

Deel deze cursus:

Vragen

020 625 08 03

Ik heb een vraag

Docent

Dhr. dr. M.H.M. de Wolf (Thijs) - docenten - 84572275

Thijs de Wolf is klinisch psycholoog (BIG), psychotherapeut en psychoanalyticus. Hij promoveerde op een onderzoek naar de aard en kwaliteit van het proces in kortdurende psychoanalytische behandelingen. De Wolf is opleider bij verschillende psychoanalytische verenigingen en hoofdopleider psychotherapieopleidingen aan de postmaster psychotherapie in Amsterdam.

Lees verder

Bijna elke cursus uit ons aanbod is incompany aan te vragen.
meer weten

Contact