Psychiatrie en verstandelijke beperking
basiscursus voor de VGzorg en maatschappelijk werk
inclusief lunch
.RINO amsterdam | Leidseplein 5 | Amsterdam
Termen uit de GGZ roepen bij veel medewerkers in de verstandelijk gehandicaptenzorg koudwatervrees op. Toch wordt van alle disciplines kennis hierover verwacht. Deze basiscursus leert de taal van de GGZ te begrijpen en toe te passen.
De cursus is geschikt voor medewerkers in de verstandelijke gehandicaptenzorg en MEE-consulenten.
U krijgt handvatten om psychiatrische diagnoses om te zetten in een begeleidingswijze en attitude die past in de dagelijkse praktijk van een woonvoorziening.
doelgroep
De basiscursus psychiatrie en verstandelijke beperking is geschikt voor medewerkers in de verstandelijke gehandicaptenzorg, o.a. groepsleiding, gedragswetenschappers/orthopedagogen en ambulant begeleiders. Ook is de basiscursus geschikt voor MEE-consulenten.
doelstelling
U krijgt handvatten om psychiatrische diagnoses sneller te herkennen, ze in het licht van de beperking te bezien en om te zetten in een begeleidingswijze en attitude die past in de dagelijkse praktijk van een woonvoorziening.
inhoud
De cursus is gericht op mensen die werken met volwassen mensen met een verstandelijke beperking en een psychiatrische stoornis. Naast algemene uitleg over psychiatrische stoornissen en de specifieke aandachtspunten bij mensen met een verstandelijke beperking gaat de basiscursus over o.a.:
- Uitleg over psychiatrische diagnostiek binnen Kristal (Integratieve diagnostiek Dösen).
- Differentiëren tussen psychiatrische stoornis, gedragsstoornis, systeemproblematiek.
- Uitleg over diverse psychiatrische stoornissen en de specifieke aandachtspunten hierin bij mensen met een verstandelijke beperking. Afhankelijk van de vraag kunnen verschillende stoornissen worden besproken (autisme, ADHD, psychotische stoornissen, stemmingen, angst (waaronder trauma), somatoforme stoornissen en persoonlijkheidsstoornissen) of wordt de focus gelegd op één stoornis.
- Methodieken zoals het observeren en registreren en het maken van signaleringsplannen.
- Aan de hand van een zogenaamd competentieprofiel wordt d.m.v. eigen casussen gewerkt aan het omzetten van de diagnose en de observatie in een passende begeleidingsattitude.
aan te schaffen boek
Het boek 'psychische stoornissen, gedragsproblemen en verstandelijke handicap' van Dösen (ISBN 90-23241-01-0).
andere cursussen die mogelijk ook interessant voor u zijn:
Docent
Suzie Muis werkt sinds 2000 in de GGZ en vanaf 2009 als GZ-psycholoog met psychiatrische patiënten met een verstandelijke beperking bij Rivierduinen Kristal polikliniek Volwassenen in Leiden, onderdeel van GGZ Rivierduinen. Haar specialisaties zijn psychose en trauma, in dat kader is zij opgeleid in EMDR.
Lees verder