Narratieve hulpverlening

taal, metaforen en verhaal

tweedaagse zomerRINO workshop
366.19.01
€ 454,-

inclusief boek, lunches en drankje na afloop

.
2 dagen van 10.00 - 17.00 uur
Van 25 april t/m 25 mei geldt € 25,- vroegboekkorting. Vermeld bij inschrijven de kortingscode STRANDBAL in het opmerkingenveld.

RINO amsterdam | Leidseplein 5 | Amsterdam

Wat is de rol van taal in de psychotherapie? Op wat voor manieren kun je metaforen en beeldend taalgebruik adequaat inzetten in de behandeling? In deze workshop komen onder meer tekstanalyse en het maken van verhalen als onderdeel van de psychotherapie aan bod.

De deelnemers oefenen intensief, als in een echte werkplaats. Aan de hand van filmfragmenten krijgt men handvatten om zorgvuldig aan te sluiten bij het wereldbeeld, het taaldomein en het woordgebruik van de cliënt. Ook wordt aandacht besteedt aan de plaats van het lichaam in psychotherapie: de narrativiteit van het lichaam.

doelgroep

De workshop is bedoeld voor maatschappelijk werkers, sociaal psychiatrisch verpleegkundigen, (GZ-)psychologen, orthopedagogen, psychotherapeuten en psychiaters en andere hulpverleners die werkzaam zijn met kinderen, volwassenen en ouderen.

doelstelling

Na afloop van deze tweedaagse workshop staat men meer stil bij de taal van de cliënt. Men is in staat om vanuit die taal aan te sluiten bij de cliënt door gebruik te maken van beeldend taalgebruik, vastgelopen behandelingen vlot te trekken en een behandeling op rituele wijze af te sluiten.

inhoud

In de workshop komen onder meer de volgende thema's aan bod:

  • analyse van woorden, zinnen en teksten;
  • de methodiek van het maken van brieven en verhalen als onderdeel van een behandeling;
  • invoegen in en aansluiten bij het taaldomein, het woordgebruik en het wereldbeeld van de cliënt;
  • de invloed van taal op lichamelijke klachten.

werkwijze

Theorie wordt afgewisseld met oefeningen en filmfragmenten.

boek

De workschop is inclusief het handboek Narratieve psychotherapie van Jan Olthof. Het boek wordt uitgedeeld tijdens de eerste bijeenkomst.

Een van de deelnemers aan de workshop in 2013 heeft een prachtig verslag->http://psychologenpraktijk.wordpress.com/2013/09/01/narratieve-therapie-taal-metaforen-en-verhaal/ geschreven, wat zij graag met u deelt.

zomerRINO

via deze link vindt u het gehele zomerRINO aanbod: zomerRINO->/zomer

Deel deze cursus:

Vragen

020 625 08 03

Ik heb een vraag

Docent

Mw. C.A.C.M. Rood (Ineke) - docenten - 1893023093

Ineke Rood is psychotherapeut en systeemtherapeut, erkend opleider, supervisor en leertherapeut van de NVRG.

Lees verder

Jan Olthof is sinds 1984 zelfstandig gevestigd psychotherapeut. Hij is door de NVRG erkend als supervisor en leertherapeut.

Lees verder

Deze opleiding incompany volgen meer weten

Contact