Benieuwd naar de actuele coronamaatregelen? Lees meer informatie.

Lichaamsgerichte interventies

voor (verbaal werkende) psychotherapeuten

driedaagse cursus
988.22.01
€ 675,-

Inclusief (online) aanvullende literatuur en lunch, exclusief boek(en).

.
3 woensdagen van 09.30 - 16.30 uur.
Deze cursus is volgeboekt.

RINO amsterdam | Leidseplein 5 | Amsterdam

Deze cursus is vol. Er staan andere data gepland, waarop mogelijk wel plek beschikbaar is.

Overige startdata
01 Jun 2022
21 Sep 2022

Het lichamelijk bestaan is onze bestaansgrond, ook al staan we daar niet elke dag bij stil. Dat geldt voor onszelf én voor onze cliënten.
We drukken in taal uit hoe wij ons voelen, bij voorbeeld ‘ik zit niet lekker in mijn vel’ of ‘ik ben gestrest’. Dat gevoel is rechtstreeks waarneembaar in het lichaam in de vorm van spanning, druk, benauwdheid, slapte, energieverlies, gejaagdheid. Vaak merken we dat pas als we klachten hebben.

\‘Het lichaam is niet alleen een bron van wijsheid, maar ook het enige voertuig dat je door het leven draagt\’. S.P. Thoele

doelgroep

GGZ-professionals zoals psychotherapeuten, psychiaters, klinisch psychologen, GZ-psychologen en ervaren basispsychologen en orthopedagogen. Andere academisch geschoolde professionals die psychotherapeutisch werken, kunnen zich aanmelden. Na een telefonisch contact besluit de docent of men kan deelnemen.

doelstelling

Na afloop van de cursus zijn de deelnemers vertrouwd met het waarnemen van fysieke verschijnselen die zich bij de cliënt voordoen en hebben zij geleerd díe vragen te stellen die het proces van ‘belichaming’ bij de cliënt versterken. Zij hebben ervaren hoe deze aanvullende wijze van kijken en werken de effectiviteit van hun verbale behandeling verdiept.

inhoud

Deze cursus helpt psychotherapeuten om, naast hun verbale gesprekstechnieken, ook interventies te gebruiken die zich specifiek richten op het lichamelijke domein en op het grensgebied tussen lichaam en cognitie. Door deze interventies wordt de cliënt zich meer bewust van de signalen van het lichaam en krijgt zij/hij meer zicht op de wisselwerking tussen lichaam en geest.
Deze lichaamsgerichte interventies kunnen van belang zijn bij:

  • cliënten die hun eigen emoties en behoeften onvoldoende kunnen voelen en/of onvoldoende kunnen verwoorden;
  • cliënten die moeilijk grenzen kunnen voelen, stellen en/of aanvaarden;
  • cliënten die moeilijk contact maken met hun eigen lichaam.
    De interventies kunnen succesvol worden ingezet bij de behandeling van angststoornissen, depressieve klachten, PTSS, stress, gehechtsheidsproblematiek en wanneer er sprake is van emotionele verwaarlozing.

werkwijze

Korte theoretische inleidingen, literatuurstudie en vooral heel veel praktisch oefenen, aan den lijve ervaren en rollenspel.

u dient (zelf of via de bibliotheek) te beschikken over

Pat Ogden en Janina Fisher; Sensorimotor Psychotherapy, Interventies voor traumaverwerking en het herstel van gehechtheid, Uitgeverij Mens! (2017), ISBN 9789463160322.

vervolgcursus

De cursus Lichaamsgerichte interventies verdieping is het vervolg op en de verdieping van deze cursus.

Accreditaties

Herkwalificatie Klinisch Psycholoogtoegekend19 uren
Kwaliteitsregister Psychotherapietoegekend18 punten
Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie (NVvP)toegekend17 punten
Vereniging voor Persoonsgerichte experiëntiële Psychotherapie (VPeP)toegekend3 punten
Verpleegkundig Specialist GGZ (VSR)toegekend17 punten

Deel deze cursus:

Vragen

020 625 08 03

Ik heb een vraag

Docent

Yvonne Rosman is Psychotherapeut BIG, opgeleid als systeemtherapeut, cliënt centered therapeut, Pesso therapeut en EFT therapeut. Zij verdiepte zich daarnaast ook in EMDR, Sensory awareness en Mindfulness en Sensorimotor psychotherapie.

Lees verder

Bijna elke cursus uit ons aanbod is incompany aan te vragen.
meer weten

Contact