RINO amsterdam biedt online onderwijs tot 1 september. Lees meer informatie.

Hoofdstuk opgelost

oplossingsgericht werken bij mensen met niet-aangeboren hersenletsel

eendaagse ONLINE zomerRINO workshop
1088.20.01
€ 195,-

inclusief boek

.
1 dag van 10.00 - 17.00 uur

ONLINE | Onderwijs | ZOOM

Oplossingsgericht werken met mensen met hersenletsel is dé manier om de toekomst opnieuw vorm te geven en eigen regie te krijgen. Na deze praktische workshop kun je meteen aan de slag.

Hersenletsel heeft een enorme impact op alle betrokkenen. Veel mensen met hersenletsel hebben het gevoel dat zij de regie over hun eigen leven kwijt zijn. De nadruk ligt vaak op wat er niet meer kan. Oplossingsgericht werken is een positieve benadering, die uitgaat van wat de cliënt wél wil en kan. Als professional help je mensen hun eigen kracht te ervaren en zelf een weg te vinden. Juist daarom is het zo'n bruikbare aanpak bij mensen met hersenletsel en hun naasten.

Bij oplossingsgericht werken staat de gewenste toekomst van de cliënt centraal. Hoe wil hij dat zijn leven eruitziet over vijf jaar? Wat hoopt hij dat er anders is over een maand of een jaar? Wat maakt dat het al soms wél goed gaat? En wat nog meer? Hoe kan hij deze aanpak vaker inzetten om zijn doel te bereiken? De cliënt bedenkt zijn eigen oplossingen, jij begeleidt het proces.
Oplossingsgericht werken is meer dan een gesprekstechniek, het is een methode, een houding en een visie, waardoor je werk makkelijker en vooral leuker wordt. De workshop is voor iedereen die met mensen met hersenletsel werkt, bijvoorbeeld in de revalidatie, gehandicaptenzorg, verpleeghuiszorg of psychiatrie. Nieuwsgierig wat dit voor je werk en jouw cliënten kan betekenen? Met deze workshop kun je het ervaren!

doelgroep

Professionals die werken met mensen met niet-aangeboren hersenletsel. Enige voorkennis over oplossingsgericht werken is gewenst; het lezen van het boek Hoofdstuk Opgelost is voldoende basis om zodoende als groep eenzelfde vertrekpunt te hebben in de scholing.

doelstelling

Na afloop van de workshop heeft hebben de deelnemers inzicht in de uitgangspunten, visie en gesprekstechnieken die horen bij de positieve (neuro)psychologie en oplossingsgericht werken, rekening houdend met de cliënt met hersenletsel.
De deelnemer kan na afloop van de cursus een gedegen oplossingsgesprek voeren bij een cliënt met hersenletsel en ervaart enthousiasme en vertrouwen om verder te gaan met deze manier van werken.

inhoud

  • positieve (neuro)psychologie: visie op gezondheid
  • houding, visie en gesprekstechnieken van oplossingsgericht werken
  • oplossingsgericht werken bij hersenletsel
  • eigen regie bij patiënten zonder ziekte-inzicht
  • het oplossingsgerichte gesprek in 5 stappen
  • belang van feedback

werkwijze

Vooraf lezen de cursisten het boek Hoofdstuk Opgelost.
De workshop bestaat vanuit verschillende afwisselende werkvormen: video, plenair voorbeeld, oefenen in tweetallen, plenaire oefeningen.
Het ochtendprogramma bestaat meer uit theorie en de middag is meer gericht op praktisch oefenen met de technieken.

Deel deze cursus:

Vragen

020 625 08 03

Ik heb een vraag

Docent

Wouter de Boer is neuropsycholoog en GZ-psycholoog.

Lees verder

Bijna elke cursus uit ons aanbod is incompany aan te vragen.
meer weten

Contact