doelgroep
GZ-psychologen, orthopedagogen, schoolpsychologen, maatschappelijk werkers, vaktherapeuten en andere hulpverleners in de jeugd-GGZ of jeugdhulpverlening.
doelstelling
De cursus biedt een kennismaking met de ideeën en praktische interventies van de methode van geweldloos verzet en nieuwe autoriteit. Deelnemers leren deze ideeën te introduceren in hun eigen werksituatie en zij krijgen een duidelijke handleiding hoe zij ouders en opvoeders die zich machteloos voelen kunnen coachen. Hetzelfde gedachtegoed is ook heel bruikbaar in het onderwijs. Na afloop zijn de cursisten in staat ouders en opvoeders te helpen een duidelijke, overtuigende en op geweldloos verzet gebaseerde houding aan te nemen tegenover agressief en extreem gedrag van hun kinderen. Cursisten die werken met gezinnen en ouders maar ook die residentieel of in het onderwijs werken met jongeren leren verschillende interventies introduceren.
inhoud
- geweld en overheersing is noch gewoon, noch ziek;
- verschillende vormen van escalatie;
- de harde en de zachte lijn;
- het belang van mediators en openbaarheid;
- het motiveren van ouders om een andere aanpak te kiezen;
- hoe ouders aanwezig kunnen zijn zonder tot (enige vorm van) geweld over te gaan;
- verschillende technieken zoals: de uitgestelde reactie, de aankondiging, de 'sit-in', het principe van 'tailing', het weigeren van opdrachten en het gebruik van verzoeningshandelingen.
werkwijze
Literatuurbespreking, korte theoretische uiteenzettingen, bespreken van de eigen praktijksituatie, rollenspel en het oefenen van enkele interventies. De deelnemers krijgen een paar huiswerkopdrachten mee om in de eigen praktijksituatie te oefenen.
u dient (zelf of via de bibliotheek) te beschikken over
Geweldloos Verzet in Gezinnen, Haim Omer en Eliane Wiebenga, Uitg. BohnStafleu vanLoghum, 2e herziene druk, nov. 2015, ISBN 9789036809481.