Gender- en Seksuele Diversiteit

psychotherapie voor Lesbische, Homo-, Biseksuele, Transgender en Intersekse (LHBTI) patiënten

eendaagse zomerRINO workshop
1046.19.01
€ 200,-

Inclusief lunch en borrel na afloop

.
1 dag van 10.00 - 17.00 uur

RINO amsterdam | Leidseplein 5 | Amsterdam

De persoonlijke ontwikkeling, problematiek en hulpvraag van gender- en seksuele ‘minderheden’ verschilt van die van heteroseksuelen. Over het algemeen is de opleiding van hulpverleners in de GGZ weinig sensitief voor de specifieke vragen van Lesbische, Homo, Biseksuele, Transgender en Intersekse (LHBTI) patiënten. In deze workshop gaan we in op de diverse aspecten van gender- en seksuele diversiteit en bespreken we de praktijk van psychotherapie bij LHBTI patiënten.

doelgroep

Psychotherapeuten, klinisch psychologen, psychiaters en GZ-psychologen.

doelstelling

Deelnemers leren over het verschil tussen seksuele oriëntatie en seksuele identiteit, over gender- en seksuele diversiteit, over de (on)zin van theorievorming als het gaat om 'oorzaken' van homoseksualiteit, over dissociatie als fenomeen waarmee je je homoseksuele identiteit verborgen houdt, over de diverse manieren van omgaan met stressoren of je nu openlijk gay, lesbisch of transgender bent of je identiteit verborgen houdt. Over de controverse als het gaat om het al dan niet onthullen van je (seksuele) identiteit als therapeut.

inhoud

In de workshop ligt het focus op in psychotherapie bij LHBTI patiënten frequent voorkomende thema's van 'in de kast' , ‘coming out', gender- en seksuele identiteit, sociale stigma/homofobie en transfobie. We bespreken de 'Position Statement of the World Psychiatric Association on Gender Identity and Same Sex Orientation' (2016) en kenmerken van Affirmatieve Psychotherapie. Speciale aandacht voor zelf onthulling van de seksuele identiteit van de therapeut en overdracht- en tegenoverdracht verschijnselen in de therapeutische relatie.

werkwijze

Theoretische inleiding, literatuurbespreking, in een open sfeer inbreng en bespreking van casuïstiek uit de eigen praktijk, praktisch oefenen met rollenspel. Analyse van videofragmenten kan onderdeel uitmaken van het programma.

aan te schaffen literatuur

  • Sexualities, Alessandra Lemma (2015). ISBN: 9780415718660

aanbevolen literatuur

  • The LGBT Casebook' : Levouns, P.; Drescher, J. & Barber, M.E., eds. (2012). The LGBT Casebook. Washington, DC: American Psychiatric Publishing. ISBN: 9781585624218

Bekijk ook het overige zomerRINO aanbod

Accreditaties

Kwaliteitsregister Psychotherapiein aanvraag
Nederlandse Vereniging voor Seksuologie (NVVS)in aanvraag

Deel deze cursus:

Vragen

020 625 08 03

Ik heb een vraag

Docent

Cobie Groenendijk is psychiater, kinder-en jeugdpsychiater en psychoanalytisch psychotherapeut.

Lees verder

Ben Ruesink is psychiater, psychoanalytisch psychotherapeut & seksuoloog NVVS.

Lees verder

Bijna elke cursus uit ons aanbod is incompany aan te vragen.
meer weten

Contact