Gedragstherapeutische basisvaardigheden

effectief omgaan met cliënten

e-learning en eendaagse training, alléén incompany aan te vragen
617.16.01

Cursus wordt gepland in Winter 2019

€ 0,-
e-learning en eendaagse training ALLEEN INCOMPANY AAN TE VRAGEN. Voor informatie kunt u mailen naar tristanvellekoop@rino.nl
De RINO-Arkin-academie kan deze training incompany verzorgen in de regio Amsterdam, Hilversum, Utrecht, Amersfoort. Is uw organisatie in een andere regio gevestigd of bent u op zoek naar een incompany cursus over een vergelijkbaar thema, stuur dan een email aan tristan@rino.nl voor informatie over een cursus afgestemd op uw wensen.

Arkin Training & Ontwikkeling | Klaprozenweg 1 | AMSTERDAM

Gedragstherapeutische vaardigheden kunnen hulpverleners ondersteunen bij het samen met de cliënt formuleren van positieve, haalbare doelen. Ook kunnen zij helpen om ordening in de omgang met cliënten te brengen.
In deze training leert men enkele basale gedragstherapeutische principes en het kader waarbinnen deze effectief zijn. De volgende communicatieve vaardigheden van de hulpverlener komen aan de orde: luisteren, onderhandelen met positieve resultaten en belonen van gewenst gedrag. Deelnemers oefenen met het toepassen van sociale bekrachtiging, evenals met het schriftelijk formuleren van gestelde doelen op een manier die het meest effectief is op de eigen werkplek.

doelgroep

De training is bedoeld voor hulpverleners die werkzaam zijn in de chronische psychiatrie of verslavingszorg, die kennis willen maken met de basis van de gedragstherapie. De training is daarnaast ook relevant voor de POH-GGZ, die een belangrijke rol krijgt bij het voorkomen van terugval bij clienten die eerder intensieve zorg nodig hadden.

doelstelling

Na afloop van de training zijn de deelnemers in staat om gedrag van de cliënt vanuit een gedragstherapeutische invalshoek te begrijpen. Zij kunnen haalbare gedragstherapeutische doelen met de cliënt opstellen en kunnen gewenst gedrag systematisch bekrachtigen.

inhoud

De onderwerpen die aan bod komen zijn:

gedrag en bekrachtiging;
positieve en negatieve bekrachtiging;
belonen versus straffen;
materiële bekrachtiging, sociale bekrachtiging en zelfbekrachtiging;
reacties op inadequaat gedrag;
motiveren tot gedragsverandering;
gedragstherapeutische gespreksvoering;
het 2-kolommen gesprek.

werkwijze

De training bestaat uit één dag en een e-learning module voorafgaand aan de training. Deze module ‘Inleiding in de cognitieve gedragstherapie’ is ontwikkeld i.s.m. de landelijke GGZ-ecademy. In de klassikale dag wordt theorie en bewustwordingsoefeningen afgewisseld met praktische oefeningen.

literatuur

Mark van der Gaag en Jenneke van der Plas. Doelgericht begeleiden in de psychiatrie: basale gedragstherapeutische vaardigheden, Reed Business, 2008. Het boek wordt tijdens de training uitgereikt en hoeft niet te worden aangeschaft.

DEZE CURSUS IS ALLEEN INCOMPANY AAN TE VRAGEN

RINO-Arkin academie

De grootste GGZ-aanbieder en het grootste nascholings- en opleidingsinstituut voor de GGZ in Amsterdam hebben de handen ineen geslagen op het gebied van scholing rondom chronische psychiatrie.

Lees meer op www.rino-arkin-academie.nl

LEDD

De RINO-Arkin academie biedt in samenwerking met het Landelijk expertise- en implementatiecentrum dubbele diagnose (LEDD) verschillende cursussen aan: LEDDcursussen.

Accreditaties

Kwaliteitsregister Verpleegkundigen & Verzorgendentoegekend12 punten

Deel deze cursus:

Vragen

020 625 08 03

Ik heb een vraag

Docent

Mieke Baas is sinds vier jaar werkzaam als psycholoog bij Jellinek Curatieve Verslavingszorg. Ze werkt in de kliniek, waar de therapieën gebaseerd zijn op Cognitieve Gedragstherapie.

Lees verder

Marcella Kan is verpleegkundige, gedifferentieerd in de psychiatrie. Zij heeft in meerdere regio's van het land gewerkt zowel in de wijk, als op crisisafdelingen. Zij is gespecialiseerd in familiebeleid en adviseert organisaties vanuit dit perspectief. Als docent en trainer heeft zij enkele jaren gewerkt aan de HBO-Verpleegkunde, is zij opgeleid tot oplossingsgerichte teamcoach bij Arkin en ontwikkelt zij als opleidingsadviseur van de Rino-Arkin-academie het trainingsaanbod in de leergang Sterk in de Wijk.

Lees verder

Deze opleiding incompany volgen meer weten

Contact