Als een ernstige ziekte het gezin treft

Begeleiding van kinderen, jongeren en gezinnen

zomerRINO workshop van een dagdeel
1053.19.01
€ 100,-
1 dagdeel van 10.00 - 13.00

RINO amsterdam | Leidseplein 5 | Amsterdam

Landelijke cijfers over het aantal kinderen en jongeren met een langdurig zieke ouder variƫren van 5,5 % tot 39%. Dit gaat dus over een redelijk grote groep en deze groep is alleen maar aan het groeien door de ontwikkelingen in de medische zorg. Waar voorheen mensen nog aan dood gingen is nu in vele gevallen beter te behandelen. Hierdoor komen er steeds meer chronische ziekten bij. Wanneer een gezinslid ernstig ziek wordt is dat niet alleen van grote invloed op de zieke zelf. Ook alle gezinsleden en de directe omgeving worden erdoor geraakt. De thuissituatie verandert ingrijpend. Kinderen en jongeren moeten leren omgaan met onzekerheid en stress en nieuwe vaardigheden ontdekken. Wat zijn dan daarbij de belangrijke aandachtspunten in de veranderende dynamiek binnen het gezin. En waar kan de groeiende groep mantelzorgers van en in deze gezinnen op letten.

doelgroep

(Ortho)pedagogen, (Gz-, klinisch, eerstelijns-)psychologen, psychotherapeuten, systeemtherapeuten, kinder- en jeugdpsychiaters, speltherapeuten, POH-GGZ.

inhoud

Deze ochtend is bedoeld om een inkijkje te geven wat de impact is van een ernstige ziekte in het gezin. Hierbij zullen wij jullie voor een stukje meenemen in wat het betekent als er zoiets in je leven gebeurt. Hoe begrijpen kinderen wat er is gebeurd. Wat vertel je en wat niet. Mocht je daarna willen weten hoe kinderen en jongeren daarop reageren en wat ze nodig hebben dan zal de 2-daagse cursus Ernstige somatische ziekte in het gezin daarin kunnen gaan voorzien. Daarin maak je ook uitgebreid kennis met zowel fysieke, creatieve als mondelinge opdrachten die je met kinderen kunt doen.

Deel deze cursus:

Vragen

020 625 08 03

Ik heb een vraag

Docent

Mw. drs. P.A. Penning (Petra) - docenten - 1873803775

Petra Penning is orthopedagoog/GZ-psycholoog.

Lees verder
Mw. drs. C.J. Kappeyne van de Coppello (Carine) - docenten - 1448129190

Carine Kappeyne van de Coppello is orthopedagoog en GZ-psycholoog.

Lees verder

Bijna elke cursus uit ons aanbod is incompany aan te vragen.
meer weten

Contact