Enthousiast over IMH? Zo draag je het over op je werkomgeving

3 vrijdagen en 2 aansluitende zaterdagen van 09.30 - 16.30 uur
RINO amsterdam | Leidseplein 5 | AMSTERDAM

Is de cursus vol, reeds gestart of komt de geplande datum niet uit? Laat vrijblijvend weten dat je interesse hebt en krijg automatisch een bericht als de cursus (opnieuw) ingepland wordt.

cursuscode: 1446

Interesselijst

Ben jij IMH-specialist of -consulent en kan je handvatten gebruiken om jouw kennis en enthousiasme over Infant Mental Health te verspreiden binnen jouw organisatie?

Binnen deze vijf daagse cursus leer je op een reflectieve manier kennis over te dragen binnen jouw dagelijkse praktijk. Afhankelijk van je achtergrond en wensen kan je tijdens deze cursus werken aan:

  • hoe je het reflecteren binnen je team bevordert;
  • hoe je basiszorgverleners op de 0de en 1e lijn (kinderdagverblijven, kleuterscholen, verpleegkundigen, huisartspraktijken), mee neemt in het IMH-gedachtegoed;?
  • hoe je IMH-kennis  door geeft aan basiszorgverleners op 0° en 1° lijn wanneer dit tot je takenpakket hoort;
  • hoe je instanties (zoals beleidsmakers, de gemeen) in gesprek kan gaan over wat IMH inhoudt en wat het belang is van deze multi- en transdiciplinaire visie voor professionals die werken met jonge kinderen en hun ouders.

Doelgroep

IMH-specialisten en IMH-consulenten die een centrale functie hebben in het uitdragen van de IMH-visie binnen de organisatie. Aan de hand van ingestuurde motivatiebrieven wordt een selectie gemaakt wie kan deelnemen aan de betreffende uitvoering. Naast aanmelding via de website dus graag een motivatiebrief mailen naar jeriansevering@rino.nl.

Doelstelling

Na deze cursus kun je op een meer reflectieve manier je IMH-kennis en kunde uitdragen rondom casuïstiek en/of omtrent bepaalde concepten. Je kan een opleidingsaanbod uitwerken dat aansluit bij de voorkennis, noden en verwachtingen van een doelgroep. Na afloop van deze cursus kan je als ervaren IMH specialist of IMH-consulent meedenken over casuïstiek en vragen omtrent jonge kinderen en ouders, op een manier die het reflecteren in een team bevordert. Je leert hoe je je kennis op een wetenschappelijk correcte manier enthousiast kan overbrengen, en in gesprek kan gaan met hulpverleners en andere instanties rond je organisatie.

Werkwijze

Er wordt kennis aangereikt over 'kennis doorgeven', zodat de deelnemer zijn of haar theoretische en praktische kennis effectief kan inzetten. Binnen een kleine groep van maximaal 12 IMH-specialisten en -consulenten oefen je met je eigen doel.  Er wordt vooral veel geoefend door stil te staan bij je eigen vragen en opdrachten, door actief in te brengen welke vragen en thema’s je ontmoet, door actief voor te bereiden en uit te werken, door casussen uit te werken en/of didactisch materiaal uit te werken, door mee te denken over de vragen en het materiaal van andere deelnemers.

Literatuur

Ter voorbereiding op deze cursus bestudeer je de inhoud van het boek ‘Vroege ontwikkeling alle kansen geven. Infant Mental Health: Geestelijke gezondheidszorg voor baby’s, jonge kinderen en ouders. (Vliegen & Verhaest, 2020). Antwerpen: Pelckmans Pro.