Deep Democracy: een introductie

the Lewis method

zomerRINO workshop van een halve dag
836.19.01
€ 80,-
Een dagdeel van 10.00 - 13.00 uur
Inschrijven onder voorbehoud

RINO amsterdam | Leidseplein 5 | Amsterdam

Overige startdata
26 Jul 2019

Deep Democracy is ontwikkeld door klinisch psychologen Myrna en Greg Lewis. De methode heeft zijn fundament in de procesgeorienteerde psychologie, ontwikkeld door Arnold Mindell. Deep Democracy is een pragmatische vertaling van het werk van Mindell naar
facilitatietechnieken en geeft een zeer praktische leidraad voor het werken met kleine en grote groepen. Het model is erop gericht om zoveel mogelijk stemmen hoorbaar te maken en diversiteit in groepen zichtbaar te maken en te benutten.

besluitvorming met ruimte voor het minderheidsbelang

Besluitvorming volgens deze methode gaat verder dan de traditionele meerderheidsdemocractie. De meederheidsstem wordt gevolgd, maar het minderheidsbelang wordt aan de beslissing toegevoegd. Zo worden wijzere, duurzame besluiten met meer draagkracht genomen. Deep Democracy brengt visies, emoties en overtuigingen aan het licht die cruciaal zijn om de samenwerking in een groep te verbeteren en relaties te versterken. Daarnaast geeft het model inzicht in groepsdynamische processen en hoe interventies in te zetten afhankelijk van de dynamiek. Met behulp van gesprekstechnieken kunnen de deelnemers in de toekomst gesprekken begeleiden waarin de groepsleden zich duidelijker durven en kunnen uitspreken en naar elkaar luisteren.

doelgroep en doelstelling

Deze workshop is bedoeld voor iedereen die met groepen werkt en/of gesprekken wil voeren die ertoe doen. Bijvoorbeeld, docenten, managers, teamleiders, specialisten.

De deelnemers maken kennis met Deep Democracy en de fundamentele theorie van deze methode met een direct bruikbaar diagnostisch model. Daarnaast worden technieken vanuit deze methode uitgelegd die kunnen worden ingezet bij het voeren van gesprekken met zowel kleine als met grote groepen. Met behulp van deze gesprekstechnieken kunnen de deelnemers in de toekomst gesprekken begeleiden waarin de groepsleden zich duidelijker durven en kunnen uitspreken en naar elkaar luisteren.
Tevens krijgen zij zicht op de inhoud en resultaten van de training Deep Democracy Level1.

inhoud

  • introductie in de “Check-in” en “Check-out” binnen de methode Deep Democracy. Een techniek om gesprekken met meer inzicht en bewustzijn te starten en eindigen;
  • introductie in het fundament van het groepsdynamisch model en de werking van weerstand in een groep;
  • uitleg van de techniek “Gesprek op poten”. Een gespreksmodel voor gebruik met kleine en grote groepen; deze techniek wordt in de introductie in een gesprek ingezet en door de deelnemers ervaren;
  • uitleg van Het “Debat”. Een interventie bij zeer uiteenlopende meningen en polarisatie binnen een groep.

werkwijze

De aangereikte technieken worden zowel uitgelegd als ervaren aan de hand van het actuele groepsproces. Er worden geen simulaties gedaan.
Na de uitleg van de theorie volgt de inzet van de technieken bij een gesprek over relevante thema’s. Niet alleen wordt de theorie achter de gesprekstechnieken kort uitgelegd, maar worden deze technieken ook direct ervaren.

zomerRINO

Bekijk ook het overige zomerRINO aanbod

Deel deze cursus:

Vragen

020 625 08 03

Ik heb een vraag

Docent

Yonathan is Deep Democracy gecertificeerd trainer en facilitator. Tevens is hij supervisor voor Deep Democracy trainers in opleiding. Yonathan heeft ook samen met Myrna Lewis Let’s Talk ontwikkeld, een gespreksmodel voor duo’s. Yonathan werkt als procesbegeleider in het bedrijfsleven en in de privesfeer. Hij faciliteert conflictoplossing voor collega's, families en echtparen.

Lees verder

Bijna elke cursus uit ons aanbod is incompany aan te vragen.
meer weten

Contact