Cognitief Gedragstherapeutisch Werker VGCt ®

post HBO opleiding

Startdata
- (vol)
459.22.02
€ 1995.00
meer info
Datums
Docenten
Accreditaties
VGCT toegekend 48 punten
V&V toegekend 40 punten
RINO amsterdam | Leidseplein 5 - | AMSTERDAM

Bij de Vereniging voor Gedragstherapie en Cognitieve therapie (VGCt) bestaat sinds 2002 de mogelijkheid tot registratie in het register Cognitief Gedragstherapeutisch Werker (CGW, voorheen Gedragstherapeutisch Medewerker, GM). Deze cursus is het theoretisch-technisch onderwijs van de opleidingsroute en biedt een inleiding in de gedragstherapie voor hulpverleners die een HBO-opleiding hebben afgerond.

Er wordt ingegaan op onderwerpen als leertheorie, het maken van gedragstherapeutische analyses en behandelplannen en verschillende klachtgebieden (angststoornissen, depressie, persoonlijkheidsstoornissen). Na afloop van deze cursus kennen de deelnemers de basale gedragstherapeutische vaardigheden.

doelstelling

Het register VGCT is bedoeld voor hulpverleners met een HBO opleiding, die samenwerken met een cognitief gedragstherapeut en onder diens verantwoordelijkheid gedragstherapeutische technieken uitvoeren. Een onderdeel van dit opleidingstraject is een cursus van 48 uur theoretisch-technisch onderwijs.

In deze post HBO cursus krijgt men de kennis en leert men de basisgedragstherapeutische vaardigheden die een cognitief gedragstherapeutisch werker VGCt® nodig heeft, conform de (theorie)eisen van de Vereniging voor Gedragstherapie en Cognitieve therapie (VGCt). De cursus kan een eerste onderdeel vormen van het traject om zich te laten registreren tot Cognitief Gedragstherapeutisch Werker VGCt®. Het totale traject bestaat uit de cursus en een hieropvolgend, zelf te regelen, supervisie traject tijdens cognitief gedragstherapeutische werkzaamheden. Voor de andere eisen en voorwaarden (vooropleiding, werksetting) verwijzen wij u naar de website van de VGCt

doelgroep

Hulpverleners met een HBO opleiding (SPH, Verpleegkunde, PSW, MW), werkzaam in de (geestelijke) gezondheidszorg en die samenwerken met een cognitief gedragstherapeut en onder diens verantwoordelijkheid gedragstherapeutische technieken uitvoeren.

inhoud

De cursus van in totaal 8 dagen bestaat uit een basisdeel (A) en een verdiepingsdeel (B) van elk 4 dagen.

A: gedragstherapeutische basisvaardigheden

  • inleiding gedragstherapie: leertheorie, gedragstherapeutische analyses maken, gedragstherapeutische behandelplannen.
  • registratie en Exposure.
  • cognitieve therapie.
  • ontspannings-, en motiveringstechnieken; casuïstiek.

B: klachtgebieden

  • angststoornissen.
  • depressie.
  • persoonlijkheidsstoornissen.
  • casuïstiek.

werkwijze

Korte theoretische inleidingen, demonstratie van technieken (soms met behulp van video), praktisch oefenen in de vorm van rollenspel. De deelnemers kunnen eigen casuïstiek inbrengen. Conform de eisen van de VGCt® moeten de deelnemers rekening houden met 52 uur huiswerk (inclusief literatuurstudie).

aan te schaffen literatuur

Heycop Ten Ham, B. van, B. de Vos & M Hulsbergen. Praktijkboek Gedragstherapie (2012), deel 1 en deel 2 (2013), Boom, Amsterdam.