Coachen als professie I

verdiepende opleiding coaching 

twaalfdaagse opleiding
Geuzinge en Groeneveld(Waverly House) | Waver 25 - | OUDERKERK AAN DE AMSTEL

Is de cursus vol, reeds gestart of komt de geplande datum niet uit? Laat vrijblijvend weten dat je interesse hebt en krijg automatisch een bericht als de cursus (opnieuw) ingepland wordt.

cursuscode: 302

Interesselijst

Coaching neemt al jaren een vlucht en de waarde ervan voor individuen en organisaties is inmiddels erkend. Het aantal mensen die zichzelf coach noemen is daarmee ook sterk toegenomen. Rijp en groen door elkaar. Wil jij je onderscheiden als iemand die weet dat coaching een vak is én een gedegen opleiding en ervaring vraagt? Dan ben je bij ons aan het goede adres.

De opleiding Coachen als professie I bestaat uit zes tweedaagse modules en is geaccrediteerd door de International Coaching Federation (ICF). Referentiekader is de internationale kennis en know-how van coaching, aangevuld met verdiepende inzichten uit de psychotherapie, psychologie en neurowetenschap. We werken intensief met kleine groepen, twee kerndocenten die altijd aanwezig zijn én enkele gastdocenten voor specifieke thema’s. Je kunt de opleiding ook gebruiken voor een eigen ICF-certificering als coach.

Doelgroep

Mensen voor wie gespreksvoering al enkele jaren een belangrijk onderdeel van hun rol uitmaakt en die hun ervaring willen onderbouwen en uitbreiden met professionele coachcompetenties. Denk aan coaches met een eigen praktijk, interne coaches in een organisatie, leiders die coachvaardigheden inzetten, HR- en MD-professionals, organisatieadviseurs, A&O-psychologen, (bedrijfs)artsen en psychiaters. Deelnemers zeggen bij aanmelding vaak: “Ik coach wel, maar doe het intuïtief. Ik wil er een goede theoretische onderbouwing bij hebben". En: “Ik wil graag feedback op mijn manier van coachen; ik wil mezelf in deze rol blijven ontwikkelen".

Wanneer je op zoek bent naar een opleiding die standaard formats biedt en een instrumentele manier van werken, dan past ons aanbod niet bij jou. Wij willen je graag het vak van coach leren.

Doelstelling

Na afloop van deze opleiding ben je in staat om:

 • Een coachproces van begin tot eind vorm te geven;
 • De kerncompetenties voor coaches, zoals geformuleerd door de International Coaching Federation, toe te passen;
 • Bewust om te gaan met je eigen rol in coachrelaties – je hebt jezelf als belangrijkste instrument in de coaching leren kennen.
 • De context van de werksituatie, organisatie en cultuur in het proces te betrekken;
 • Een scala aan interventiemethodieken te benutten;
 • Zorgvuldig onderscheid te maken tussen supervisie, consultatie, psychotherapie en coaching;
 • (Nog) meer plezier te beleven aan het voeren van coachgesprekken;
 • Meer zelfvertrouwen als coach te ervaren en uit te stralen.

Inhoud

De opleiding bestaat uit de volgende elementen:

 • Zes tweedaagse modules live op locatie. De eerste dag van 09:30 uur – 19:30 uur gevolgd door een gezamenlijk diner. De tweede dag van 09:00 uur – 16:30 uur.
 • Peer2peer coaching tussen de modules. Als deelnemer ben je coach voor een van je mededeelnemers en coachee van een andere mededeelnemer.
 • Intervisie. Deze vindt in kleine groepen plaats tijdens de modules.
 • Mentorcoaching. Dit is een coach-the-coach door een ICF gecertificeerde coach, in dit geval een van de kerndocenten. Je krijgt feedback op je coaching, tops en tips. Als deelnemer krijg je naast de groepsmentorcoaching ook drie uur individuele mentorcoaching. Een uur daarvan vindt online plaats tussen de modules.
 • Literatuur. Het boek ‘De 8 coachcompetenties: gids voor de professionele coach’ van Annemarie van der Meer & Marianne van der Pool is verplichte literatuur. Je krijgt dit boek bij de opleiding. Verder verstrekken we je een lijst met tips en aanbevelingen voor goede coachliteratuur.

Centraal staan de 8 ICF kerncompetenties voor coaches. Tijdens iedere module oefenen we daarmee en brengen de docenten modellen, technieken, kennis en know-how. Daarnaast kent elke module specifieke aandachtspunten. De eerste twee modules staan in het teken van het leggen van een fundament; de competenties, mindset, houding, gespreksstructuur en ethiek. Daarbij besteden we speciaal aandacht aan de oplossingsgerichte benadering (solution-focused approach). Vanaf de derde module is er elke keer een gastdocent die in een bijdrage van een halve dag een aanvullend thema brengt. Achtereenvolgens zijn deze thema’s:

 • Systeemdenken als instrument voor coaches;
 • De werkrelatie / alliantie;
 • Coaching in een interculturele context;
 • Coaching in organisaties.

Verder komen verdiepende onderwerpen aan bod, zoals o.a. werken met overdracht en tegenoverdracht in coaching, positieve psychologie, hoe herken je verschijnselen als trauma, stress en burn-out en wat kan je daarmee wel en niet als coach, growth mindset.

De beide kerndocenten, Annemarie van der Meer en Jetske van Heusden, zijn tijdens de gehele opleiding aanwezig.

Werkwijze

We combineren theorie, interactie, demo’s van coachgesprekken en veel oefenen. De groepsgrootte is maximaal 14, zodat je als deelnemer ruim individuele aandacht krijgt bij het oefenen en bij je vragen. We rekenen erop dat je bereid bent om eigen coachonderwerpen in te brengen en je door mededeelnemers te laten coachen. Dat biedt de beste oefensituatie en je leert ook veel van het gecoacht worden.

Locatie

De leergang vindt plaats in Ouderkerk aan de Amstel in The Waverly House, een heerlijke en inspirerende locatie, gelegen aan de Waver op 15 minuten van Schiphol, 10 minuten van de A2 en A9, 20 minuten van Amsterdam en 40 minuten Utrecht. Deelnemers hebben de mogelijkheid om bij ‘The Waverly House’ te overnachten.

Toelichting

Heb je vragen of wil je nog enige inhoudelijke toelichting van de docenten, mail dan je naam en contactgegevens naar  one@rino.nl

Accreditatie

De opleiding Coachen als professie I is onderdeel van de route RINO Senior Certified Coach die is geaccrediteerd door de International Coaching Federation als Accredited Coach Training Program (ACTP).

Na afronding van Coachen als professie I krijg je een certificaat van  RINO amsterdam waarmee je kunt aantonen dat je een gedegen opleiding hebt gevolgd. Wil je de opleiding gebruiken voor een eigen ICF-certificering, dan kan je de proeve van bekwaamheid voor ACC doen. Dit betekent dat je een audio opname van een coachgesprek plus transcript opstuurt naar de kerndocenten, die tevens ICF-assessor zijn. Als je voor deze proeve van bekwaamheid slaagt, dan krijg je een ICF-geaccrediteerd certificaat waarmee je voldoet aan de opleidingseisen voor Associate Certified Coach (ACC) bij ICF. Deze proeve van bekwaamheid is facultatief, aangezien niet elke deelnemer een certificering nastreeft.

Proeve van bekwaamheid voor ACC
Na de opleiding Coachen als professie I kan je de proeve van bekwaamheid voor ACC doen. Dit houdt in dat je ons een opname van een coachgesprek van minimaal 30 en maximaal 60 minuten plus een transcript van dit gesprek stuurt. De docenten van de opleiding zijn tevens ICF-assessoren en beoordelen of je in je opname de ICF-coachcompetenties op minimaal ACC-niveau laat zien.

De kosten voor deze proeve van bekwaamheid zijn niet in de opleidingsprijs inbegrepen en bedragen € 200,00.

Wil je je certificatie als ACC bij ICF aanvragen? Zorg dan dat je minimaal 100 uren coaching van cliënten kunt aantonen. Ook vraagt ICF je nog een kennistoets te doen. De docenten kunnen je precies vertellen hoe alles werkt en zijn te allen tijde een vraagbaak voor je.

icf

 

Deel deze cursus:

Bijna elke cursus uit ons aanbod is incompany aan te vragen.
meer weten