Nieuwe corona-maatregelen vanaf 25 september. Lees meer informatie.

Cluster C persoonlijkheidsstoornissen. Een beangstigend verlangen naar contact.

eendaagse nazomerRINO workshop
1143.21.02
€ 220,-

Inclusief lunch

.
Woensdag van 10.00 tot 17.00 uur

RINO amsterdam | Leidseplein 5 | Amsterdam

" ‘You cannot find peace by avoiding life’ (Virginia Woolf).
In december 2014 zag ik een dansvoorstelling waarin deze quote op een groot scherm getoond werd. In de voorstelling werd op indringende wijze het beeld geschetst van een vrouw die doodsbang was voor het leven en het van achter glas aanschouwde, maar tegelijkertijd getergd werd door pijn en verlangen om er aan deel te nemen. De angst belette haar te doen wat ze het liefste deed; het leven leven in al zijn onvolmaaktheden.
Dit beeld raakte mij in mijn ziel. Op dat moment ontstond bij mij het overweldigende besef dat dit niet zomaar een verhaal was, maar een afspiegeling van hoe mijn leven tot dan toe verlopen was. " - Jolanda

Een grote mate van angst kan het psychosociaal functioneren van cliënten enorm belemmeren en aanleiding geven tot ernstige klachten en symptomen. Bij cliënten met een vermijdende, afhankelijke en dwangmatige persoonlijkheidsstoornis (DSM 5 cluster C) leidt deze angst respectievelijk tot een extreem vermijdende, overmatig afhankelijke en sterk controlerende afweer of coping.

Een veel voorkomend verschijnsel bij cluster C persoonlijkheidsstoornissen is een enorme angst om contact te leggen met anderen. Cliënten beleven zichzelf in eigen en andermans ogen als waardeloos. Zij verlangen naar spontane contacten en hechte relaties, maar zijn doodsbang om zich daarin te begeven: van achter glas beschouwen zij het leven, getergd door pijn en verlangen eraan deel te nemen. Hun angst leidt vaak tot ernstige symptomen, zoals depressies, angst- en eetstoornissen.

Verwijzers en behandelaars merken echter in veel gevallen niet op dat achter deze symptomen een cluster C persoonlijkheidstoornis schuil gaat. Het gevolg is dat cliënten vaak jarenlang met angst en depressieve klachten de huisarts bezoeken of onder behandeling zijn van een psycholoog, maar dat zij niet doordringen tot de kern van het probleem. De onderliggende cluster C pathologie wordt door de cliënt én door hulpverlener niet herkend.
Dat is betreurenswaardig, temeer omdat de cluster C persoonlijkheidsstoornis vaak goed te behandelen is.

doelgroep

Psychologen, POH-GGZ, maatschappelijk werker, sociaal psychiatrisch verpleegkundige, huisartsen.

inhoud

In deze interactieve workshop staan de volgende drie vragen centraal:

  1. Wat is een cluster C persoonlijkheidsstoornis?
  2. Hoe zijn de signalen daarvan te herkennen en op te sporen?
  3. Welke behandelmogelijkheden zijn er?

Eerst wordt uitleg gegeven over cluster C persoonlijkheidsstoornissen. Aansluitend vertelt Jolanda over de weg die zij aflegde voordat haar cluster C problematiek werd opgemerkt en zij passende behandeling kreeg. Daarnaast demonstreren wij een fragment uit haar therapie. Tijdens de workshop kunnen de deelnemers zelf oefenen met interventies om de cluster C problematiek te herkennen, op te sporen en te behandelen.

ervaringsdeskundige

Jolanda is ervaringsdeskundige en zij was werkzaam binnen de zorg en het onderwijs. Zij is pleitbezorger voor meer bekendheid van de cluster C problematiek.

nazomerRINO

Bekijk het volledige Nazomer aanbod

Deel deze cursus:

Vragen

020 625 08 03

Ik heb een vraag

Docent

Dhr. dr. Q.D. van Dam (Quin) - docenten - 2143082058

Quin van Dam is klinisch psycholoog, psychotherapeut en psychoanalyticus. Hij heeft een eigen psychotherapiepraktijk in Reeuwijk

Lees verder

Bijna elke cursus uit ons aanbod is incompany aan te vragen.
meer weten

Contact