AS-ASH (Sense)

voor verpleegkundigen en artsen (voorheen Sense opleiding)

10 daagse opleiding in Utrecht
114.19.02
€ 2.900,-
10 lesdagen van 9.30 - 16.30 uur inclusief lunch

RINO amsterdam | Leidseplein 5 | Amsterdam

Deze cursus is reeds gestart. Er zijn nog andere data beschikbaar waarvoor inschrijven wel mogelijk is.

Overige startdata
25 Sep 2020

Per 1 januari 2012 zijn de regelingen Aanvullende Curatieve Soa-bestrijding (ACS) en Aanvullende Seksualiteitshulpverlening (ASH) geïntegreerd tot één regeling Aanvullende Seksuele Gezondheidszorg (ASG). Deze geïntegreerde regeling heeft tot doel om seksueel overdraagbare aandoeningen vroegtijdig op te sporen en te behandelen en om seksuele gezondheid van vooral jongeren tot 25 jaar te bevorderen door het aanbieden van laagdrempelige (Sense) spreekuren voor zorgvragen over seksualiteit en anticonceptie.

Deze Aanvullende Seksuele Gezondheidszorg wordt geboden door een netwerk van coördinerende GGD’en. Met de integratie van beide regelingen is er behoefte aan verpleegkundigen en artsen die beschikken over zowel de competenties behorend bij de aanvullende curatieve soa-bestrijding als bij de aanvullende seksualiteitshulpverlening.

Onder auspiciën van the Netherlands School of Public Health (NSPOH), is daartoe in samenwerking met alle betrokkenen een samenhangend modulair opleidingstraject ontwikkeld.

aanmeldingen lopen via RINO groep Utrecht

Deze AS-ASH module is onderdeel van dit opleidingstraject. Voorheen werden er zowel bij de RINO amsterdam en de RINO groep in Utrecht ‘Sense(ASH)’-opleidingen aangeboden. Deze zijn nu geïntegreerd tot één opleiding die afwisselend in Amsterdam en in Utrecht aangeboden wordt.

Je kunt je aanmelden bij RINO groep Utrecht

docenten

Hoofdopleiders zijn Anneke van Loevesijn & Rik van Lunsen, beiden arts-seksuoloog NVVS.
Naast hen worden diverse gastdocenten uitgenodigd.

multidisciplinaire doelgroep

Bij zorgvragen rond seksualiteit en preventie van ongewenste zwangerschap wordt van verpleegkundigen en artsen grotendeels dezelfde kennis en competenties vereist. Bovendien is samenwerking tussen beide beroepsgroepen essentieel voor goede voorlichting, preventie en hulpverlening. Om deze redenen worden 3 van de vier modules (die elk 5 dagdelen in beslag nemen), geïntegreerd voor beide beroepsgroepen verzorgd met waar nodig specifieke verdieping en opdrachten voor de onderscheiden beroepsgroepen.

multidisciplinaire inhoud

De thema’s van de eerste 3 modules zijn achtereenvolgens:

  • Seks als bio-psycho-sociaal fenomeen;
  • Seksuele problemen en disfuncties;
  • Anticonceptie en SOA.
    De vierde lmodule bestaat uit
  • een specifiek deel voor verpleegkundigen met daarin vooral verdieping over signalering van (gevolgen) van seksueel geweld en specifieke zorgvragen van subpopulaties (MSM, sekswerkers etc), en
  • een specifiek deel voor de artsen met daarin vooral aandacht voor het seksuologisch lichamelijk onderzoek en intra-uteriene en invasieve anticonceptiemethoden.

toelatingsvoorwaarden

De Algemene Scholing Aanvullende Seksuele Hulpverlening (AS-ASH) is alleen toegankelijk voor HBO-verpleegkundigen en artsen.

toetsing en certificering

De cursus wordt afgesloten met een open boek takehome examen. De AS-ASH is geaccrediteerd bij de NVVS en maakt zowel deel uit van het registratietraject voor de ”Aantekening Seksuologie” van de NVVS als van het ASG scholingstraject in het kader van de competentieprofielen voor de sociaal verpleegkundige Seksuele Gezondheid en voor de arts seksuele gezondheid.
Daarnaast wordt accreditatie aangevraagd bij de KNMG (artsen) en bij de V&VN (verpleegkundigen).

omvang

De opleiding bestaat uit 10 cursusdagen. Daarnaast wordt zelfstudie en het uitvoeren van praktijkopdrachten verwacht.
Er wordt gebruik gemaakt van een digitale leeromgeving.

aanmelden

Je kunt je aanmelden bij RINO groep Utrecht. Met vragen kun je terecht bij Yvonne van Gerven yvonnevangerven@rino.nl

Accreditaties

College voor Accreditering Huisartsen (KNMG)toegekend24 punten
Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen (KNOV)toegekend60 punten
nascholing 16 punten
overig 44 punten
Kwaliteitsregister Verpleegkundigen & Verzorgendentoegekend60 punten
Verpleegkundig Specialist GGZ (VSR)toegekend60 punten

Deel deze cursus:

Vragen

020 625 08 03

Ik heb een vraag

Docent

Anneke van Loevesijn werkt als arts-seksuoloog NVVS / FESSM in twee verschillende ziekenhuizen: In het Jeroen Bosch Ziekenhuis in 's-Hertogenbosch en in het Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein.

Lees verder

Bijna elke cursus uit ons aanbod is incompany aan te vragen.
meer weten

Trefwoorden

    Contact