Hoe doet u mee?
Om in aanmerking te komen voor een erkenning als praktijkopleidingsinstelling voor de opleiding tot GZ-psycholoog moet uw instelling aan een aantal criteria voldoen. Als instellingen niet geheel aan de genoemde eisen kunnen voldoen, kunnen zij een samenwerkingsverband aangaan met een andere instelling die de ontbrekende onderdelen mogelijk kan aanvullen (zie het document ‘Beleid rondom stage en combinatieplaatsen’ verderop op deze pagina).
Daarnaast zijn er criteria die niet zozeer vereist, maar wel wenselijk zijn.
De criteria zijn opgesteld door de CSGP (College Specialismen Gezondheidszorgpsycholoog en Psychoterhapeut) en de CRT (Commissie Registratie en Toezicht) en verwerkt in onderstaande formulieren. U dient de volgende formulieren in te vullen om u aan te melden:
Stuur deze formulieren naar:
Stichting Postacademische (G)GZ-Opleidingen Amsterdam
t.a.v. drs. E.M.J. Jacobs, hoofd opleidingen GZ-psycholoog
Leidseplein 5
1017 PR Amsterdam
of per e-mail: estherjacobs@rino.nl
U dient deze formulieren te vergezellen van een brief met daarin:
- Motivatie
- Omschrijving van de instelling
- Naam voorgedragen kandidaat (indien bekend)
Verder kunt u ter voorbereiding de volgende documenten lezen:
- Taken en Verantwoordelijkheden
- Toelichting Taken en Verantwoordelijkheden
- Beleid rondom stage en combinatieplaatsen
De hoofdopleider zal deze formulieren lezen en beoordelen. Bij een positief oordeel wordt u door de visitatiecommissie uitgenodigd voor een erkenningsvisitatie op de RINO in Amsterdam. Krijgt uw praktijkinstelling een erkenning-onder-voorbehoud, dan plaatsen wij u op de lijst voor een opleidingsplaats.
Daarna vindt voor de start van de opleiding een selectiegesprek plaats met de kandidaat. Als het oordeel hierover positief is, kan de kandidaat deelnemen aan de opleiding. Na ongeveer vijf tot zeven maanden na de start van de opleiding vindt een eerste praktijkvisitatie plaats. Naar aanleiding daarvan wordt al dan niet een erkenning voor vijf jaar afgegeven.
Kosten
Aan de opleiding tot GZ-psycholoog zijn kosten verbonden. Veelal worden deze door de praktijkopleidingsinstelling betaald. De kosten van de praktijkopleiding zijn alle voor rekening van uw praktijkopleidingsinstelling, evenals die voor werkbegeleiding en supervisie. Zo betaalt de instelling een salaris aan de psycholoog in opleiding tot gezondheidszorgpsycholoog (PioG). Hij wordt door de praktijkopleidingsinstelling in dienst genomen voor tenminste twee jaar met een aanstelling van 32 uur per week of minder en dan evenredig langer. Inschaling gebeurt conform CAO-bepalingen met een minimale inschaling in aanloopschaal 59 van functieschaal 60 volgens CAO-GGZ of vergelijkbare inschaling in andere CAO’s.
De meeste praktijkopleidingsinstellingen betalen daarnaast mee aan de kosten voor het cursorisch deel van de opleiding.
Subsidie
Een aantal praktijkopleidingsinstellingen in de geestelijke gezondheidszorg (GGZ) komt in aanmerking voor subsidie (beschikbaarheidbijdrage) van een opleidingsplaats. Toewijzing van deze subsidie geschiedt door TOP Opleidingsplaatsen op basis van voorstellen daartoe vanuit het bestuur van de Stichting Postacademische (G)GZ-opleidingen Amsterdam. De betreffende praktijkopleidingsinstellingen ontvangen automatisch de benodigde formulieren voor de subsidieaanvraag in het jaar ervoor. Let op: als u nog niet bij ons bekend bent als praktijkopleidingsinstelling, moet u dus op tijd een opleidingsplaats aanvragen om in aanmerking te kunnen komen voor subsidie!
Naast gesubsidieerde opleidingsplaatsen mag de Stichting Postacademische (G)GZ-opleidingen Amsterdam ook opleidingsplaatsen toewijzen aan bijvoorbeeld instellingen buiten de GGZ.
Supervisie
De praktijkopleider organiseert de supervisie voor de cursist. Deze neemt minimaal 90 uur van de werktijd in beslag. De supervisie is in principe individueel en vindt regelmatig plaats. Praktijkopleider en supervisor zijn nooit één en dezelfde persoon. Het methodische en procesmatige verloop van diagnostiek/indicatiestelling (45 uren) en behandeling en de reflectie over de attitude van de PioG (45 uren) in relatie met cliënten of andere beroepsmatige contacten vormen de aandachtspunten van de supervisie.
De supervisanten houden een verslag bij van de leer- en aandachtspunten die ook in de halfjaarlijkse evaluatie door supervisor en supervisant worden opgenomen.
Aan de supervisie en de supervisor worden de volgende eisen gesteld:
- De supervisor moet minimaal vijf jaar GZ-psycholoog zijn met aantoonbare kwalificaties als supervisor
- Een aanvullende eis in de toekomst wordt dat de supervisie over het onderdeel Behandeling en overige taken door een GZ-psycholoog/psychotherapeut BIG wordt gedaan
Indien de praktijkopleidingsinstelling geen supervisoren in dienst heeft die aan deze eisen voldoen, maar wel mensen die veel ervaring hebben in het geven van supervisie op een van deze gebieden, is het mogelijk dispensatie aan te vragen. Dit dient schriftelijk te gebeuren bij de hoofdopleider. Als de hoofdopleider geen dispensatie geeft, dient de supervisie buitenshuis te worden ingekocht en betaald door de praktijkopleidingsinstelling. Kleine praktijkopleidingsinstellingen betrekken bijna altijd supervisie van een externe supervisor.
Taken
De praktijkbegeleiding door de praktijkopleider dient tenminste één uur per week te beslaan. Dit behelst vooral de algemene zaken rondom de praktijkopleiding. Onder meer: de zwaarte van het werk; het halen van de leerdoelen; de voortgang van de supervisie; de aansluiting bij het cursorisch onderwijs; de omgang met collega’s, en de positie op de afdeling en in de instelling. Praktijkbegeleiding gebeurt altijd individueel. De taken en verantwoordelijkheden van de praktijkopleider bevatten onder andere:
1. Het opstellen van het praktijkopleidingsplan. Hierin wordt aangegeven welke werkzaamheden plaatsvinden, onder wiens verantwoordelijkheid en supervisie, en hoe de evaluatie en beoordeling hiervan zal plaatsvinden. Het praktijkopleidingsplan wordt gedurende de eerste drie maanden van de opleiding opgesteld, op de daartoe bestemde formulieren. De praktijkopleider is bij het maken hiervan gehouden aan de eisen zoals die ten aanzien van de praktijkopleiding worden geformuleerd in de registratie-eisen van de Wet BIG zoals die zijn uitgewerkt in de AMvB en de taak- en functieomschrijving van de PioG binnen de instelling. Desgewenst vindt hierover overleg met de coördinator van de opleiding plaats.
2. Het in overleg met directie, en eventueel betrokken afdelingshoofden, realiseren van de randvoorwaarden voor een voldoende differentiatie van zowel werkzaamheden als cliëntenpopulatie en de supervisie.
3. Het organiseren van de supervisie, de werkbegeleiding wanneer hij deze heeft gedelegeerd, en het informeren over het verloop, de evaluatie en de beoordeling van het leerproces. Hij ziet actief toe op de kwaliteit van supervisie en werkbegeleiding.
4. Het erop toezien dat halfjaarlijkse voortgangsrapportages ter goedkeuring worden voorgelegd aan de hoofdopleider. In dit verslag zijn de beoordelingen van alle betrokkenen opgenomen. Naar aanleiding van dit verslag vindt een evaluatiegesprek plaats tussen de PioG en de praktijkopleider.
5. Het houden van een eindbeoordelingsgesprek met de PioG na afloop van de praktijkopleiding.
6. Het bespreken van twijfels over het functioneren van de PioG en/of de voortgang van de opleiding met de betrokkene en tevens met de coördinator van de opleiding. Indien nodig vindt overleg plaats met de hoofdopleider.
7. Het aanwezig zijn op de praktijkopleidersbijeenkomsten, tweemaal per jaar. Tijdens deze bijeenkomsten wordt aandacht besteed aan thema’s uit de opleiding, ontwikkelingen op het gebied van de opleiding en de registratie-eisen. Ook worden op dit overleg ervaringen uitgewisseld om tot een optimale afstemming van theorie en praktijk te komen.
8. Het op verzoek van de hoofdopleider voorbereiden van de visitatie ter plekke, de mogelijkheid te arrangeren voor het houden van controles en gesprekken met de betrokkenen, onder wie de directie.
9. Het attenderen van directie, personeelszaken en eventuele betrokken collega’s op veranderingen in (de eisen van) de opleiding voor zover die relevant zijn voor de kwaliteit van de opleidingsplaats.
10. De praktijkopleider is verantwoordelijk voor het professionele handelen van de psycholoog/pedagoog in opleiding tot GZ-psycholoog. Dat wil zeggen dat hij/zij mede verantwoordelijk is voor het ethisch handelen van de PioG binnen de kaders van verantwoordelijkheid van de instelling/afdeling. De praktijkopleider draagt er zorg voor dat de PioG op de hoogte is van de beroepsethiek voor psychologen, en dat ethische aspecten van de beroepsuitoefening regelmatig aan de orde komen in de voortgangsbesprekingen.
Praktijkbegeleiding
De inhoudelijke verantwoordelijkheid voor de gehele opleiding berust bij de hoofdopleider van de opleidingsinstelling. Voor het praktijkdeel van de opleiding ligt de verantwoordelijkheid bij de praktijkopleider.
De praktijkopleider is een ervaren en (minimaal vijf jaar) geregistreerde GZ-psycholoog die bij de praktijkopleidingsinstelling ervoor zorgt dat de cursist de opleiding volgens de eisen op tijd kan afronden. De praktijkopleider fungeert daarbij als mentor, als toezichthouder op de werkomstandigheden en de leermogelijkheden binnen de praktijkopleidingsinstelling, en als ‘troubleshooter’ in geval van problemen. Hij ziet ook toe op de arbeidsrechtelijke taken en plichten van de PioG en beoordeelt de vooruitgang en de kwaliteit van het praktijkwerk in het licht van de opleidingsdoelstellingen.
De praktijkopleider zorgt voor de praktijkbegeleiding van de cursist. Hij doet dit deels zelf en wijst hiervoor supervisoren aan. Hij is verantwoordelijk voor de werkbegeleiding van de cursist, d.i. hij is in het dagelijks werk steun en toeverlaat voor tussentijds intercollegiaal overleg. Hij kan dit deel van de werkzaamheden eventueel delegeren aan een werkbegeleider; de werkbegeleider is een directe ervaren collega die zelf minimaal vijf jaar geregistreerd GZ-psycholoog is. De praktijkopleider blijft echter altijd verantwoordelijk voor de afstemming en voor de bewaking van het proces.
Praktijkopleiding
De PioG volgt een programma dat bestaat uit een cursorisch deel en een praktijkdeel. Voor het cursorisch deel van de opleiding volgt de cursist gedurende twee jaar één dag per week onderwijs. Het cursorisch deel heeft een totale omvang van 480 uur.
Het praktijkdeel van de opleiding vindt plaats bij een erkende praktijkopleidingsinstelling en heeft een totale omvang van 2790 uur.
De werkervaring wordt verdeeld in psychodiagnostiek (40%), indicatiestelling (10%), behandeling (40%) en overige taken (10%). Om aan het vereiste aantal uren werkervaring te kunnen voldoen, krijgt de cursist bij de praktijkopleidingsinstelling een aanstelling van 32 uur per week gedurende twee jaar (voltijdvariant) of tenminste 16 uur per week gedurende vier jaar (deeltijdvariant). In dit kader wordt voor de duur van de opleiding een opleidingsovereenkomst gesloten tussen de Stichting Postacademische (G)GZ-opleidingen Amsterdam en de praktijkopleidingsinstelling.
Werkzaamheden
De verdeling van de werkzaamheden in diagnostiek en indicatiestelling enerzijds en behandeling en overige taken anderzijds wordt onder verantwoordelijkheid van de praktijkopleider uitgewerkt in een praktijkopleidingsplan (zie formulieren). In dit plan wordt ook vastgelegd hoe de supervisie en werkbegeleiding zijn geregeld. Dit plan wordt ter goedkeuring voorgelegd aan de hoofdopleider. Als het wordt goedgekeurd, dient dit plan als leidraad voor de inrichting van de praktijkopleiding. Veranderingen in het plan moeten worden overlegd met de hoofdopleider.
Het verloop van de praktijkopleiding wordt halfjaarlijks formeel geëvalueerd door de opleideling, de praktijkopleider, de supervisoren en eventueel de werkbegeleiders. Deze evaluatie vindt plaats door middel van het voortgangsformulier dat de opleideling van ons ontvangt. De leer- en aandachtspunten voor de volgende periode worden op basis van deze evaluatie vastgesteld. Het ingevulde en door de praktijkopleider voor gezien getekende voortgangsverslag wordt ook ter goedkeuring aan de hoofdopleider voorgelegd.
Formulieren
Op www.rino.nl/formulieren kunt u diverse standaardformulieren terugvinden die van belang voor u kunnen zijn.